Audi A5 Forum & Audi S5 Forum banner
81 - 100 of 147 Posts
Odkopuję stary wątek, ale A5 3.0TDI kierowników projektu podobno zdiagnozowano z koniecznością wymiany systemu otaczającego EGR.

Audi powiedziało, że powinno to kosztować 1400~, ale zrobi to za 600+VAT, więc nadal dość wysoko.

Czy jest coś wartego wspomnienia dla niego? Niestety nie wiem, jakie kody błędów wyrzucał.

Po prostu to zrób i skończ... Próbowałem taniej, wymieniając tylko zawór egr i czyszcząc chłodnicę, bez rezultatu... Aktualizacja oprogramowania: bez rezultatu... Wymiana wiązki kabli: bez rezultatu... W końcu wymieniono chłodnicę + zawór egr i światło oraz kody zniknęły. Kosztowało mnie to tyle samo, co gdybym to zrobił u dealera Audi. I zajęło to w sumie miesiące.

Szybkie pytanie do tych, którzy wyjęli zawór EGR: czy to tylko 3 śruby torx, które trzeba wyjąć?

Nie miałem włączonej kontrolki MIL ani niczego, ale zauważyłem, że pojawił się straszny błąd "egr niewystarczający przepływ" (mówi 'niepotwierdzony'), kiedy robiłem skanowanie kilka dni temu... miałem go też raz rok lub 3 lata temu, po prostu go wyczyściłem i nie wrócił aż do niedawna.
Chcę tylko rzucić okiem na zawór, aby sprawdzić, czy wymaga czyszczenia po 70 tys. km. Poluzowałem trochę 3 śruby torx, ale zawór w ogóle się nie rusza. Czy jest przymocowany czymś innym? Patrząc na zdjęcie zaworu, widzę tylko 3 otwory na śruby torx.
Czy ktoś, kto go wyjął, może potwierdzić, że to tylko 3 śruby, a następnie może go na siłę wyrwać?

Nie rozumiem, dlaczego dealerzy tak dużo liczą za wymianę zaworów EGR, wydaje się to łatwo dostępne, a nowy zawór EGR pierburg kosztuje tylko 145 € (na ebay)

Attachments

Ccwa egr
Cześć MONGS, mam q5 z silnikiem ccwa i mam błąd.. p0401 niewystarczający przepływ.. jedynym rozwiązaniem jest wymiana chłodnicy egr i zaworu egr?? Czyszczę i kupuję używaną chłodnicę i z 2012 roku... mój samochód jest z 2008 roku... brak rezultatu.. dzięki za odbiór i przepraszam za mój angielski.. jestem z Polski... pozdrowienia.

Cześć MONGS mam q5 z silnikiem ccwa i mam usterkę.. p0401 niewystarczający przepływ.. jedynym rozwiązaniem jest wymiana chłodnicy egr i zaworu egr?? czyszczę i kupuję używaną chłodnicę i z 2012 roku... mój samochód jest z 2008 roku... brak rezultatu.. dzięki za odbiór i przepraszam za mój angielski.. jestem z Polski... pozdrowienia.
mógłbyś spróbować wymienić elektrozawór wspomniany we wcześniejszych postach.
Jest gość w Polsce, który sprzedaje je za 18 euro na ebayu.

Nie, to naprawdę "czyszczenie/wypalanie chłodnicy EGR", używam tego co roku w naszym Q5 i nadal nie ma problemu po 60 000 km.
Nadal brak problemu z EGR po 90 000 km.

Czy to związane z EGR? W zeszłym tygodniu kilka razy zapaliła mi się kontrolka silnika. Czekałem, żeby zobaczyć, czy czyszczenie z nagaru to naprawi, ale wciąż się zapalała. Kasuję błąd, ale wraca po około 50/60 milach.

Nadal brak problemu z EGR po 90 000 km.
Cześć kolego,

czy możesz nas oświecić, jak przeprowadzić regenerację EGR?

Dzięki.

Zadzwoniłem do dealera, aby zapytać o EGR, chcieli 60 funtów za podłączenie, aby upewnić się, co to na pewno jest, ale zapytali, czy zrobiłem regenerację. Kontrolki regeneracji DPF nigdy się nie zapaliły i powiedzieli, że może to również wyczyścić EGR?? Od tego czasu jeżdżę naprawdę spokojnie i mam dobre spalanie (jeszcze lepsze od czasu czyszczenia węglem) 41 - 44mpg. Właśnie pojechałem do Manchesteru i z powrotem przez Peak District, ładna droga do jazdy i bez szaleństwa trzymałem się na 4 biegu przy około 3 tys. obrotów. Od pukania w drewno Światło w ogóle się nie zapaliło! Tam i z powrotem. Zbiornik Vpower również

Ta strona zawsze pojawia się jako pierwsza, jeśli wpiszesz w Google Audi egr Insufficient Flow
Postanowiłem więc podzielić się tym, co zrobiłem
Miałem kod Insufficient Flow włączony i wyłączony przez ostatni rok.
Wiedziałem, że zawór egr działa, ponieważ widzę procent otwarcia i zamknięcia w aplikacji torque i vag dfp.
Zdjąłem wlot, w środku był czarny, ale nie tak źle, ponieważ ma 200 tys. km.
Ale tam, gdzie rura wylotowa egr łączy się z wlotem, było to zwęglone.
Odkruszyłem, co mogłem i namoczyłem w płynie do czyszczenia piekarników, więc wszystko jest ładne i czyste.
Żadnych kodów błędów ani kontrolek.
Mam nadzieję, że to naprawiłem, bez usuwania zbyt wiele lub samego egr.
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Wysłane z mojego SM-N950F używając Tapatalk

Ta strona zawsze pojawia się jako pierwsza, jeśli wyszukasz w Google Audi egr Insufficient Flow
Więc pomyślałem, że podzielę się tym, co zrobiłem
Miałem kod Insufficient Flow włączony i wyłączony przez ostatni rok.
Wiedziałem, że zawór egr działa, ponieważ widzę otwarte i zamknięte % w aplikacji momentu obrotowego i vag dfp.
Zdjąłem wlot, w środku był czarny, ale niezbyt źle, ponieważ ma 200 tys. km.
Ale tam, gdzie rura wylotowa egr łączy się z wlotem, było to zakoksowane.
Odkruszyłem, co mogłem i namoczyłem w płynie do czyszczenia piekarników, więc wszystko ładne i czyste.
Żadnych kodów błędów ani świateł.
Więc mam nadzieję, że to naprawione, bez usuwania zbyt wiele lub samego egr.
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Wysłane z mojego SM-N950F za pomocą Tapatalk
Jakieś wskazówki, jak zdjąć te kawałki, aby je wyczyścić? Mam ten błąd od lat. Nowy egr, chłodnica, żadne z nich nie pomogło.

Kilka śrub z łbem torx do wlotu (czerwony)

Nakrętki 17 mm i 19 mm (niebieskie) do szyn diesla, mała schodzi, dużą tylko poluzować.

(zielony) elastyczny przewód egr do wlotu

Obejma zaciskowa do rury intercoolera

Trochę potrząsnąć i rura wlotowa odchodzi, a następnie przejść do drugiego końca elastycznego przewodu egr.
Namoczyłem całe wnętrze środkiem do czyszczenia piekarników Mr Muscle na około 1 godzinę, wytarłem do czysta, co mogłem, a następnie usunąłem uporczywy węgiel z małych otworów. Miękka druciana szczotka na wiertarce też jest dobra, wysuszona opalarką i wytarta rozpuszczalnikiem.
Minęły 3 tygodnie i kod błędu nie powrócił i jestem pewien, że czuje się płynniej podczas podnoszenia
Image

Kilka śrub z łbem torx do wlotu (czerwone)

Nakrętki 17 mm i 19 mm (niebieskie) do szyn diesla, mała schodzi, dużą tylko poluzować.

(zielony) elastyczny przewód egr do wlotu

Zacisk jubileuszowy do rury intercoolera

Trochę potrząsnąć i rura wlotowa odchodzi, następnie dostać się do drugiego końca elastycznego przewodu egr.
Namoczyłem wszystkie wnętrza środkiem do czyszczenia piekarników Mr Muscle na około 1 godzinę, wytarłem do czysta, co mogłem, a następnie usunąłem uporczywy węgiel z małych otworów. Miękka szczotka druciana na wiertarce też jest dobra, wysuszona opalarką i wytarta rozpuszczalnikiem.
Minęły 3 tygodnie i kod błędu nie wrócił i jestem pewien, że czuje się płynniej podczas podnoszenia
Image

Czy wymieniłeś jakieś uszczelki podczas tego procesu? Jak długo myślisz od początku do końca? Mój zaczął się włączać prawie na stałe i wiem na pewno, że mój zawór EGR i chłodnica są w porządku.

Czy wymieniłeś jakieś uszczelki podczas tego procesu? Jak długo myślisz od początku do końca? Mój zaczął się włączać prawie na stałe, i wiem na pewno, że mój zawór EGR i chłodnica są w porządku.
Żadnych uszczelek, na wlocie jest gruba gumowa uszczelka, powiedziałbym, że usunięcie zajmuje pół godziny, spędziłem 2 godziny na moczeniu i czyszczeniu i pół godziny na ponowne zamontowanie. Minęły 2 miesiące i żadne kody nie wróciły [emoji4]

Cześć wszystkim.

Mój pojazd to A5 Sportback 3.0 TDI (CCWA) z 2010 roku, 239 KM, zmapowany na około 295 KM przez niestandardowego tunera tutaj w Bułgarii. EGR, DPF, klapy wirowe są wszystkie obecne i działają, o ile wiem.

Dam wam krótkie podsumowanie moich problemów, naprawdę mając nadzieję, że ktoś wskaże mi właściwy kierunek.

4807 - Układ EGR | P0401 00 [096] - Niewystarczający przepływ | 05.04.2018 - usunięty błąd
4807 - Układ EGR | P0401 00 [096] - Niewystarczający przepływ | 09.03.2019 - usunięty błąd
4794 - Czujnik masowego przepływu powietrza (G70) | P0101 00 [096] - Nieprawidłowy sygnał | 24.04.2019 - usunięty błąd
4807 - Układ EGR | P0401 00 [096] - Niewystarczający przepływ | 25.04.2019 (niestety moje urodziny) - usunięty błąd
4807 - Układ EGR | P0401 00 [032] - Niewystarczający przepływ | 02.05.2019 - usunięty błąd
4794 - Czujnik masowego przepływu powietrza (G70) | P0101 00 [237] - Nieprawidłowy sygnał | 11.05.2019 - MIL - usunięty błąd - MIL zniknął

Te 3x błędy EGR i 2x błędy MAF w ciągu ostatnich 2 miesięcy sprawiają, że myślę, że ten problem wymaga rozwiązania i nie może być dłużej odkładany. Należy zauważyć, że samochód po remapie miał mieszane (50% miejskie - 50% autostradowe) zużycie paliwa 9,2-9,5 l/100 km, w ciągu ostatnich 3-4 miesięcy wzrosło do 10,6 l/100 km w trybie mieszanym. Chciałem tylko to wspomnieć, ponieważ może to być związane.

Po przeczytaniu tego wątku i innych podobnych, odnoszę wrażenie, że jest to spowodowane jednym z poniższych powodów:

1. Zawór EGR może być zatkany i wymaga czyszczenia. Ponieważ zatkany zawór EGR pozostaje otwarty dłużej niż zamierzono, zakłóca to działanie czujnika MAF (stąd nieprawidłowy sygnał). Zła proporcja świeżego powietrza do spalin zakłóca wydajność silnika z powodu wyższej temperatury powietrza (spalin) i braku tlenu (ponownie, spalin), co prowadzi do wyższego zużycia paliwa.

2. Chłodnica EGR jest uszkodzona i wymaga wymiany, jak omówiono na stronach 2 i 3 tego wątku.

Samochód ma 128 000 km na liczniku, o ile wiem, nie pierwszy właściciel, jak widać. Olej i filtry (powietrza, oleju napędowego, oleju i pyłków) wymieniane co 10 000-12 000 km. Samochód jest codzienny, prowadzony z entuzjazmem, ale nie nadmiernie agresywnie. Zawsze jeździ na Shell V-Power Diesel.

Zakładam, że nie utrzymując tego wątku przy życiu, większość z was albo przeszła z CCWA A5, albo rozwiązała problem. W każdym razie, jeśli ktoś może wskazać mi kierunek, jak ostatecznie rozwiązać tajemnicę Niewystarczającego Przepływu, proszę o kilka słów.

Samochód jest zaplanowany w niezależnym warsztacie w przyszłym tygodniu w celu czyszczenia zaworu EGR i czujnika MAF, ale podejrzewam, że samo to nie rozwiąże problemu.

Czekam na wszelkie know-how i komentarze.

Dzięki za przeczytanie!

81 - 100 of 147 Posts