Audi A5 Forum & Audi S5 Forum banner
101 - 120 of 147 Posts
Gumowe uszczelki, również je wyczyściłem
Image
Image

Wysłane z mojego SM-N950F używając Tapatalk
Przepraszam za moją niewiedzę, ale czy moczyłeś zawór EGR w chemikaliach? Czy było to konieczne?

Mój samochód mam nadzieję, że również zostanie wyczyszczony w ten sam sposób jak Twój, mam nadzieję, że to załatwi sprawę.

W końcu rozwiązałem ten problem z moim CCWA. Problem wynika z mniejszej rury, która łączy EGR z kolektorem dolotowym. Zatyka się całkowicie, aż staje się ledwo dziurką.

Zdejmij kolektor dolotowy i dobrze go wyskrob, a następnie namocz w środku do czyszczenia piekarników i wyszoruj. Prawdopodobnie rozwiąże to problem i przywróci Ci sporą moc i oszczędność. Zajmuje około 20 minut na demontaż/wymianę plus kilka godzin mycia.

Jeśli to nie pomoże, może warto wymienić EGR, ale mój był prawie idealnie czysty i miał zaledwie kilka tysięcy mil przebiegu. Od czasu czyszczenia dolotu nie miałem już tego kodu, nawet oczekującego.

• Like
Reactions: atana5ov
W końcu rozwiązałem ten problem z moim CCWA. Problem wynika z mniejszej rury, która łączy EGR z kolektorem dolotowym. Zatyka się całkowicie, aż staje się ledwie dziurką.

Zdejmij kolektor dolotowy i dobrze go zeskrob, a następnie namocz w środku do czyszczenia piekarników i wyszoruj. Prawdopodobnie rozwiąże to problem i przywróci Ci sporą moc i oszczędność. Usunięcie/wymiana zajmuje około 20 minut plus kilka godzin mycia.

Jeśli to nie pomoże, warto wymienić EGR, ale mój był prawie idealnie czysty i miał zaledwie kilka tysięcy mil. Od czasu czyszczenia dolotu nie miałem już kodu, nawet oczekującego.
Cóż, to przydatne! Wskażę garażowi bezpośrednio na tę rurę w przyszłym tygodniu i zobaczę, czy to również u mnie zadziała. Czy masz jakiś pomysł, jak utrzymać ją w czystości w przyszłości?

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

Cóż, to przydatne! Wskażę garażowi bezpośrednio na tę rurę w przyszłym tygodniu i zobaczę, czy u mnie też zadziała. Jakikolwiek pomysł, jak utrzymać to w czystości w przyszłości?

Odpowietrznik skrzyni korbowej, paliwo wysokiej jakości. Niewiele więcej można zrobić, ale to prawdopodobnie spowolni to na tyle, że nigdy nie trzeba będzie się tym więcej przejmować.

• Like
Reactions: atana5ov
Chciałem was zaktualizować.

Sytuacja jest teraz gorsza, pojawiło się kilka kolejnych usterek, a mianowicie:
5168 - Czujnik wysokości / Czujnik doładowania | P1592 00 [175] - Niezgodność korelacji | 16.05.2019
4794 - Czujnik masowego przepływu powietrza (G70) | P0101 00 [101] - Sygnał nieprawidłowy | 15.05.2019

Jeśli włączę zapłon, a następnie uruchomię silnik - samochód przechodzi w tryb awaryjny, tj. migająca żółta kontrolka świec żarowych + stała kontrolka układu kontroli emisji spalin.

Jeśli uruchomię silnik bez wcześniejszego włączenia zapłonu - brak trybu awaryjnego, ale kontrolka układu kontroli emisji spalin jest zapalona.

Samochód idzie na diagnostykę w środę, ale jeśli ktoś ma jakieś pomysły, proszę o komentarz poniżej. Szczerze mówiąc, mam już tego dość.

Chciałem was zaktualizować. Sytuacja jest teraz gorsza z kilkoma kolejnymi usterkami, a mianowicie: 5168 - Czujnik wysokości / Czujnik doładowania | P1592 00 [175] - Nieprawdopodobna korelacja | 16.05.2019 4794 - Czujnik masowego przepływu powietrza (G70) | P0101 00 [101] - Nieprawdopodobny sygnał | 15.05.2019 Jeśli włączę zapłon, a następnie uruchomię silnik - samochód przechodzi w tryb awaryjny, tj. migająca żółta kontrolka świec żarowych + stała kontrolka układu kontroli emisji spalin. Jeśli uruchomię silnik bez wcześniejszego włączenia zapłonu - brak trybu awaryjnego, ale kontrolka układu kontroli emisji spalin jest zapalona. Samochód idzie na diagnostykę w środę, ale jeśli ktoś ma jakieś pomysły, proszę o komentarz poniżej. Szczerze mówiąc, mam już tego dość.
To brzmi całkiem nieźle, po prostu zły czujnik. Czy przypadkiem nie spryskałeś czegoś do wlotu? Albo może to być wyciek doładowania. Czy zdjąłeś wlot i po prostu źle go założyłeś? Edycja: trochę googlowania, brzmi jak zdecydowany wyciek doładowania.

Ok, samochód jest teraz u zaufanego mechanika. Mam nadzieję, że naprawa nie będzie bolesna, ale jak zwykle spodziewam się najgorszego.

Będę cię informować na bieżąco.

Zawór EGR zepsuł się, gdy próbowano go wyjąć do czyszczenia. Powiedziano mi, że jest to znane ryzyko, ponieważ zawór EGT jest w pewnym stopniu "ugotowany" od ciepła spalin i z czasem staje się naprawdę kruchy. Nie wiem, czy to prawda, czy nie, ale tak mi powiedziano.

W kolektorze dolotowym nagromadziło się trochę nagaru, niezbyt dużo, ale wciąż ograniczającego przepływ.

Nowy EGR zamówiony, będzie na początku przyszłego tygodnia. Zaktualizuję Cię o reszcie.

Image

Image

Zawór EGR atm

Wtf, to solidny kawałek metalu? Upuściłem jeden z 6 stóp na beton i nic sobie z tego nie robił!? Jak oni to rozbili?

Cóż, minął już cały tydzień. Jak dotąd:
1. zatkany chłodnica EGR został wyczyszczony, aż do uzyskania dobrego przepływu,
2. zamontowano nowy zawór EGR (OE Pierburg),
3. Czujnik MAF został wyczyszczony,
4. Kolektor dolotowy został oczyszczony z drobnych osadów węglowych.

Samochód jest ponownie zmontowany i teraz mechanik szuka potencjalnego wycieku ciśnienia doładowania. Zgłosi swoje ustalenia później.

Mam nadzieję, że samochód będzie teraz dobrze jeździł, a moja "ekonomia" paliwowa wróci do normy.

Trzymam kciuki.

Ostatnia aktualizacja: czujnik ciśnienia doładowania za turbosprężarką był uszkodzony i zamontowano oryginalny czujnik Bosch.

Wszystkie kody błędów zniknęły, mam nadzieję, że to potrwa.

Boże, jak tęsknię za moim samochodem. Zabieram ją na weekend na wycieczkę o długości 1000 km, zobaczę, jak się będzie sprawować :)

@IngolWorks - Eamonn - Czy błąd powrócił, czy czyszczenie dolotu załatwiło sprawę?

Mój B8 2.0TDI zaczyna częściej wykazywać objawy (migająca kontrolka świec żarowych).
Zniknęło od czasu, gdy wyczyściłem dolot [emoji16]

101 - 120 of 147 Posts