Audi A5 Forum & Audi S5 Forum banner

Kamera cofania w A4 B8 lift, A5, Q5 oryginalna i zamienna z Chin

1 reading
12K views 92 replies 5 participants last post by  JohnS4  
#1 · (Edited)
Około rok temu kupiłem kamerę cofania z Chin i leży w domu, ponieważ przeczytałem w Internecie, że potrzebuję modułu do tej kamery cofania. Nie wiem dokładnie, co to za moduł. Piszą, że taka kamera cofania działa, ale z MMI3GBasic. Nie działa z MMI3GP, ponieważ potrzebuję modułu do tej kamery cofania, prawdopodobnie również chińskiego?
Czy ktoś zainstalował taką zamiennik z Chin w swoim samochodzie do MMI3GP i działa on bez dodatkowego modułu z Chin?

Druga sprawa. Ludzie piszą w Internecie, że oryginalna kamera cofania działa w windzie bez kupowania dodatkowego modułu, więc tu jest pytanie? Czy ktoś może to potwierdzić i podać dokładny numer części tej części, tj. oryginalnej kamery cofania? Najwyraźniej kamera cofania w klamce tylnej klapy z numerem: 5N0827566C pasuje do windy i nie ma potrzeby dodatkowego modułu?

#2 ·
VAG używał dwóch wersji uchwytu tylnej klapy ze zintegrowaną kamerą cofania: wersję RCV-low z wyjściem wideo komponentowego (5N0827566AD z niebieskim złączem FAKRA HSD):
Image

oraz wersję high z wyjściem wideo kompozytowego (5N0827566A z szarym złączem wideo FAKRA):
Image

Wersja low służy do dostarczania wideo komponentowego bezpośrednio do radia VW przed MIB. Wersja high, używana głównie w modelach Audi i VW Touareg, wymaga modułu sterowania kamerą cofania J772 (8T0907441C):
Code:
Adres 6C: Kamera cofania. Etykiety: 8T0-907-441.clb
Numer części SW: 8T0 907 441 C HW: 4L0 907 441 B
Komponent: J772__Rearview 0040
Rewizja: --H08--- Numer seryjny: 525PA8-J3893JT
Kodowanie: 1000006
...
Przetworzony sygnał wideo z J772, który zawiera tak zwane linie kierowania, jest wysyłany do jednostki głównej MMI3G J794 na pinie T12x/11. --g

#3 · (Edited)
@DrGER czy sugerujesz zakup oryginalnej kamery cofania, w wersji niskiej czy wysokiej? Też myślę, że oryginał to oryginał, ale podobno oryginalna kamera cofania nie wymaga modułu, tylko okablowania. Tak wiele osób pisze. Być może podłącza się do modułu, który jest już w samochodzie?

Czy wiesz coś o chińskim zamienniku, o którym pisałem powyżej - jaki moduł jest potrzebny, a może w ogóle jest potrzebny moduł?

#4 ·
@dativus -- Systemy MMI3G wymagają wysokiej wersji RVC. Moduł J772 jest zamontowany za prawym tylnym panelem w bagażniku:
Image

Zwróć uwagę na dwa kable wideo: szary to wejście z kamery w tylnej klapie, zielony to wyjście do jednostki głównej MMI3G J794.

O ile wiem, uchwyt tylnej klapy RVC-low był używany tylko w modelach VW z radiami/nawigacjami, które akceptują wejście wideo kompozytowego, np. RCD-510, RNS-315 i RNS-510 (zainstalowałem to kilka lat temu w naszym '11 Golf Variant wagon TDI). --g

#7 ·
#8 · (Edited)
Mam wszystkie dane pojazdu z numeru VIN i nie mam kodu PR, więc nie mam kamery cofania. Są na przykład przednie i tylne czujniki parkowania PDC - 7X4 i 5 arkuszy tego, ale nie mam 7X7. Nie wiem, czy piszą bzdury, czy nie, ale piszą, że instalują oryginalne kamery cofania bez modułu w windach z MMI3GP. Oczywiście nie mogłem znaleźć opisu. Niestety, myślę, że muszę kupić moduł.

#9 ·
Jeśli chcesz używać fabrycznej kamery, będziesz potrzebować modułu. Montuj tylko części, które są poprawne dla danego okresu (tj. z tego samego roku) dla Twojego samochodu. Zapoznaj się ze schematami katalogów części, takimi jak ten...

2014 A4 Avant

Tutaj możesz zobaczyć, że jednostka sterująca (pozycja 1) ma numer części 8T0 907 441 C

a tutaj uchwyt/kamera (pozycja 16) ma numer części 5N0 827 566 AA

Jednostka sterująca kamerą nie posiada ochrony komponentów. Jeśli kupisz używany moduł i będziesz miał szczęście, może być odpowiednio zakodowany. Jeśli zmienisz kodowanie, będziesz miał błąd kalibracji, dopóki nie przeprowadzisz procedury kalibracji kamery.

Mam nadzieję, że to pomoże.

#10 · (Edited)
@JohnS4 Z tego, co czytałem, jeśli chodzi o oryginalne kamery cofania i moduły, te z przed liftingu będą również działać w poliftingu. Znalazłem stosunkowo tani używany moduł nr: 8T0 907 441 A, J772 z oryginalną obudową. To nie jest moduł do mojego samochodu z 2013 roku, ale powinien pasować i działać, kosztuje połowę ceny. Wiem, że najlepiej kupować części z tego samego roku co mój samochód, ale nie będę nim jeździł przez długi czas, ponieważ, jak pisałem wcześniej, chciałbym przejść na B9. Po prostu lubię robić różne modyfikacje i programować nie tylko w samochodach. Chciałbym zobaczyć, jak ta kamera działa w B8, a kupujący będzie zadowolony. Co myślisz ?

#15 · (Edited)
@dativus -- Co napisał @JohnS4: o ile komponent nie zostanie zastąpiony nowszym numerem części, zawsze należy go doposażać oryginalnym numerem części zamontowanym w samochodzie podczas produkcji. Zestawy do modernizacji można znaleźć na AliExpress, na przykład: https://www.aliexpress.us/item/2255800766850885.html Lub tylko elementy wiązki przewodów: https://www.aliexpress.us/item/2255800166886534.html Wyszukaj „Audi A4 RVC”. Używałem elementów wiązki przewodów od dostawców AliExpress do kilku projektów modernizacji VAG i nie miałem żadnych problemów z dopasowaniem ani funkcją. --g

#24 ·
@dativus -- To, co @JohnS4 napisał: chyba że komponent zostanie zastąpiony późniejszym numerem części, zawsze powinieneś modernizować z oryginalnym numerem części zamontowanym w samochodzie z produkcji. Zestawy modernizacyjne można znaleźć na Aliexpress, na przykład: https://www.aliexpress.us/item/2255800766850885.html
Lub tylko elementy wiązki przewodów: https://www.aliexpress.us/item/2255800166886534.html
Wyszukaj "Audi A4 RVC".
Używałem elementów wiązki przewodów od dostawców Aliexpress do kilku projektów modernizacji VAG i nie miałem żadnych problemów z dopasowaniem ani funkcją. --g
Cześć,
Na linku do okablowania są dwa rodzaje wtyczek, czy wiesz dlaczego i która jest potrzebna
Image

#17 ·
Przy okazji - zastanawiam się, ile zachodu kosztuje import europejskiego TDI do USA? Lubimy naszego '11 VW Golf Variant (kombi) TDI 6MT, ale o wiele bardziej wolałbym B8.5 A4Q Avant z TDI i 6MT (który oczywiście nie istnieje na rynku amerykańskim). --g

#19 · (Edited)
@DrGER
@JohnS4
Na razie zastanawiam się, gdzie to kupić i stosunkowo tanio, bo nie zamierzałem już inwestować w ten samochód, bo chcę przejść na B9, ale ten ostatni mod... (wcześniej wymieniłem MMI3GBasic na 3GP i ten drive select, dodałem AMI i kilka innych).
Mój samochód jest całkiem dobrze wyposażony - Radar ACC / aktywny tempomat, elektryczny panoramiczny dach i wiele innych. Napiszę skąd to kupiłem.