Audi A5 Forum & Audi S5 Forum banner
401 - 420 of 490 Posts
@Stewart M: Jedna rzecz, która mnie dezorientuje w aktualizacji HNav_EU_K0257_6_D1 (pobranej z mega.nz), to fakt, że zawiera ona więcej niż jedną aktualizację dla urządzenia MU9308. Pierwsza w archiwum wydaje się być tym, co jest zainstalowane w twoim systemie - to znaczy, ma nazwę pociągu HNav_EU_K0257_6_D1, ale numer wersji to 0143; trzeci zestaw w archiwum ma poprawną wersję MU, 0187. Kiedy spróbujesz ponownie wykonać aktualizację K0257, powinieneś poszukać zmiany wersji ifs-root z 956 na 1076 (zgodnie z informacją w plikach metainfo2.txt). --g
OK. Teraz jestem zdezorientowany, ha ha.

Właśnie ponownie pobrałem oprogramowanie układowe 0257_6 z indywidualnego linku zamieszczonego w tym wątku: Aktualizacje oprogramowania układowego i nawigacji MMI 3G 6.24.2 Europa -...

Następnie sprawdziłem wersję ifs-root i rzeczywiście wynosi ona 1076 zgodnie z plikiem metainfo2.txt. Następnie poszedłem i sprawdziłem dwa inne pakiety aktualizacji 0257_6, które mam, które bez wątpienia pochodzą z tego samego źródła, jeden indywidualny i jeden z pełnego pakietu aktualizacji. Wszystkie również mają ifs-root 1076. Nie jestem pewien, jak sprawdzić poprawną wersję MU (0187).

Zauważam, że w folderze aktualizacji znajduje się 5 folderów. 1, 2, 3, MU9307 i MU9308. Jak więc mogę upewnić się, że mam poprawne pliki do aktualizacji? Oczywiście minęło trochę czasu, odkąd wykonałem początkową aktualizację (prawdopodobnie w lipcu ubiegłego roku), ale zakładam, że postępowałem zgodnie z instrukcjami i wyodrębniłem cały pakiet na kartę SD. Czy powinienem usunąć foldery 1 i 2 przy następnej próbie, aby pozostawić trzeci folder nienaruszony do uaktualnienia? A może jak mam postępować?

> Po przekierowaniu przez DrGER do tego wątku <
Panowie, muszę skorzystać z waszej wiedzy na temat aktywacji 6.36.0 w Audi A6 4F 2009's HNav z K0257_6, ponieważ szukam w sieci od kilku dni bezskutecznie i wydajecie się być moją najlepszą nadzieją.

Moja ostatnia aktualizacja przed tą to 6.24.2 z użyciem FSC Activator, moim zrozumieniem było, że aktualizacja przebiegnie bezproblemowo pod tym oprogramowaniem i aktywatorem, ale niestety nie, po aktualizacji otrzymałem komunikat "The Navigation Data Blocked". Jeśli dobrze rozumiem, mogę aktywować mapę tylko za pomocą FSC Activator ze względu na wiek MMI, ponieważ Activator Keldo jest przeznaczony dla nowszych MMI.

Czy wiesz, jak aktywować lub masz FSC Activator dla 6.36.0 w Audi A6 4F 2009's HNav z K0257_6?

Dzięki

@ Stewart
Cóż, moim zdaniem nie można nic usunąć, ponieważ nie będzie to działający skrypt, metainfo najpierw sprawdza, czy wszystkie pliki są obecne, a następnie uruchamia aktualizację (jak mówię, moje zdanie), być może możesz poczekać na odpowiedź DrGER.

Ponadto niczego nie usunąłem i otrzymałem MU, co jest poprawne, więc niczego nie usuwaj i spróbuj zaktualizować, w moim przypadku wszystko jest w porządku, jeśli nie możesz zaktualizować oprogramowania układowego (w twoim przypadku wierzę, że co najmniej jeden pakiet zostanie ponownie zainstalowany), może nie.

Jeśli nie możesz ponownie zainstalować oprogramowania układowego, standardowego lub instrukcji obsługi, pomiń tę część (to zrobiłem) i skup się na mapach, najpierw mmi nie da mi możliwości aktualizacji standardowej i instrukcji obsługi, następnie usuwam dane nawigacyjne (zielone menu, swdl), następnie usuwam partycję nawigacyjną (zielone menu, swdl), a następnie ponownie instaluję mapy od początku, skończyłem godzinę temu, mapy działają dłużej niż 15 minut, wtedy samochód musi jechać dalej, więc wierzę, że nadal działają, sprawdzę to później lub jutro, w zależności od tego, kiedy samochód wróci.

MOJA OPINIA (TRAKTUJ Z REZERWĄ)

gdy my (ja i inni), którzy kilka razy włożyli zły aktywator i usunęli aktywatory (oczywiście po zainstalowaniu nowych map, ważne, wyjaśnię to później w poście) częściowo zmieniamy coś w mmi, przede wszystkim w oprogramowaniu układowym, po zrozumieniu, co zrobiliśmy, zaczynamy naprawiać K0257, kiedy to zrobiliśmy (moment, o którym wspominam, nie ma możliwości aktualizacji oprogramowania układowego standardowego lub instrukcji obsługi, dla mnie to sygnał, że teraz wszystko jest w porządku z K0257), ale mapy nie są już w porządku, powodem zwykle jest to, że najpierw musisz skończyć z oprogramowaniem układowym, a następnie mapami, ale w naszym przypadku kończymy z oprogramowaniem układowym, a następnie mapami, następnie popełniamy błąd i psujemy oprogramowanie układowe, następnie naprawiamy oprogramowanie układowe, ale mapy są instalowane przed ostatnią aktualizacją oprogramowania układowego, aspekt, że mapy pozostają takie same przez cały czas, kiedy popełniłem wszystkie te błędy, jest optymistyczny (nie wiem dlaczego), ale wygląda na to, że coś w mapach również się zmienia.

Moja sugestia dla ciebie Stewart jest taka, spróbuj zaktualizować oprogramowanie układowe, jeśli to niemożliwe, mmi nie akceptuje standardu ani instrukcji obsługi (nic do zainstalowania, nie można sprawdzić uruchomienia pobierania ani pól w instrukcji obsługi), wtedy możesz usunąć dane nawigacyjne i partycję nawigacyjną i umieścić nowe mapy. Dla mnie to działa, nie możesz nic zepsuć (moim zdaniem), jeśli zrobisz to tak, jak ja.

Ważne, nie próbuj teraz zmieniać oprogramowania układowego, umieść to samo K0257 (w moim przypadku K0257 6 D1) i spróbuj, jeśli dokonałeś jakiejś instalacji, sprawdź mapy (po ponownym uruchomieniu), jeśli mapy nadal nie działają, sugeruję nowy zestaw map (w moim przypadku 6.36.0).

Życzę powodzenia i mam nadzieję, że dziś wieczorem przeczytam, że zrobiłeś duże postępy.

@NoMyNaMe, przeczytaj kilka stron tutaj w tym wątku, a znajdziesz skrypt DrGER unblocker (powiedzmy post #365), ale sugeruję, abyś przeczytał jeszcze kilka stron, aby mieć pewność i być poinformowanym, co to jest i jak używać itp...

@NoMyNaMe ,przeczytaj kilka stron w tym wątku, a znajdziesz skrypt DrGER unblocker (powiedzmy post #365), ale sugeruję, żebyś przeczytał jeszcze kilka stron, żeby się upewnić i być poinformowanym, co to jest i jak używać itp...
Dzięki Vlada33 za szybką odpowiedź. Znalazłem skrypt i spróbowałem, ale po włożeniu karty SD na ekranie nie pojawia się żaden komunikat. Widziałem filmy, na których ludzie pomyślnie uruchamiają skrypt, postępując zgodnie z instrukcjami, ale zauważyłem, że ich MMI są nowsze niż moje (moje to A6 C6 4F 2009).

Teraz, jeśli skrypt powinien działać w każdym razie, to może pomijam jakiś krok, czy muszę włączyć funkcję, która pozwala na uruchamianie skryptów, sekwencję klawiszy?

OK. Teraz jestem zdezorientowany, ha ha.
...
Nie twierdzę, że mam jakąś szczególną wiedzę na temat systemów MMI3G, tylko to, co mogę wywnioskować, sprawdzając zawartość różnych komponentów systemu. W przypadku aktualizacji HNav widzę, że folder MU9308 odwołuje się do "preUpdateScript", który mówi coś o podkatalogach (prawdopodobnie z folderu metainfo2.txt). Lista, którą udostępniłeś wcześniej, mówi mi, że zawartość folderu "1" została użyta do aktualizacji komponentów ifs-root i efs-system MU9308.
W tym momencie byłbym ciekaw, co proces aktualizacji Red Engineering Menu pokazuje po próbie aktualizacji za pomocą (niezmodyfikowanej) karty SD K0257_6_D1 (jako aktualizacji zdefiniowanej przez użytkownika) i wybraniu wszystkich komponentów aplikacji dla MU9308. Jaką wersję proces aktualizacji REM zgłasza jako aktualnie zainstalowaną dla ifs-root, efs-system itp.? W każdym razie wierzę, że Twoim celem jest przywrócenie wszystkich komponentów MU9308 do ich najwyższego numeru wersji (fpga-emg = 1642; ifs-emg = 30; ifs-root = 1076; efs-system = 1076). --g

...
Jeśli nie możesz ponownie zainstalować standardowej lub instrukcji obsługi oprogramowania sprzętowego, pomiń tę część (to zrobiłem) i skup się na mapach, najpierw mmi nie da mi możliwości aktualizacji standardowej i instrukcji obsługi, następnie usuwam dane nawigacyjne (zielone menu, swdl), następnie usuwam partycję nawigacyjną (zielone menu, swdl), a następnie ponownie instaluję mapy od początku, skończyłem godzinę temu, mapy działają ponad 15 minut, wtedy samochód musi jechać dalej, więc wierzę, że nadal działają, sprawdzę później lub jutro, w zależności od tego, kiedy samochód wróci.
...
Jeśli uruchomisz nawigację, a zaktualizowana baza danych nie zostanie zablokowana po około 5 minutach, oznacza to, że albo (1) masz zainstalowany poprawny plik FSC dla zaktualizowanej bazy danych LUB (2) normalny proces aktywacji jest wyłączony w systemie MMI3G przez zakończenie procesu vdev-logvolmgr 10 sekund po utworzeniu pliku acios_db.ini dla komponentów bazy danych.

W odniesieniu do dwóch skryptów Green Engineering Menu do usuwania bazy danych nawigacji i usuwania partycji HDD nawigacji, w większości przypadków pierwszy skrypt (usuń bazy danych nawigacji) jest wystarczający, ponieważ całkowicie usuwa zawartość folderu /mnt/nav/db (ale pozostawia resztę partycji /mnt/nav). Uruchamianie obu skryptów jest zbędne, ponieważ drugi skrypt ponownie formatuje całą partycję HDD /mnt/nav (tym samym usuwając wszystko przechowywane w /mnt/nav). Jeśli chcesz uruchomić aktualizację navdb z pustym folderem /mnt/nav/db, wystarczy pierwszy skrypt GEM. --g

@DrGER tak, wykonałem Twój skrypt odblokowujący i dlatego dane nawigacyjne nie są blokowane po ponownej instalacji map (wielkie DZIĘKI za poświęcony czas i pomoc), ale moim problemem było to, że coś w mapach było zepsute, na pewno moja wina z kilkoma błędnymi próbami aktywacji i kiedy dodaliśmy mój błąd w zielonym menu, kiedy byłem pewien, że samochód pozostanie bez nawigacji i innych funkcji (prawie zbrickowany moduł), ważne jest, że na końcu tego wszystkiego nawigacja działa (mam nadzieję, że nadal działa) przede wszystkim dlatego, że samochód nie jest mój i będę miał duże problemy z wyjaśnieniem, co zrobiłem.

o drugiej części usuwania danych nawigacyjnych i partycji nawigacyjnej, prawdopodobnie masz rację, ale znalazłem jakiś przewodnik, który mówi, aby usunąć dane nawigacyjne, zrestartować, usunąć partycję nawigacyjną, zrestartować, a następnie czystą kopię... może to nie jest konieczne, ale działa tak, jak się spodziewałem, może zajmuje to trochę czasu (zakończyło się szybko, wszystko zajęło mi powiedzmy 10 minut z restartami i czekaniem na ponowne załadowanie)

DrGER jeszcze raz dziękuję bardzo, uratowałeś mnie swoimi instrukcjami i oczywiście swoim skryptem odblokowującym, próbowałem uruchomić na końcu tego Twój infoskrypt, ale mi się nie udało, skrypt się nie uruchomił, może jakiś problem z moim rozpakowywaniem i kopiowaniem na SD. Uruchomię skrypt któregoś dnia i zamieszczę tutaj log z informacjami, abyśmy mogli zobaczyć, jak wygląda log, gdy nawigacja działa tak, jak powinna...

Zauważyłem również, że jeden z użytkowników ma takie same problemy jak ja (PATROCLOX lub coś podobnego), więc moja sugestia dla niego jest taka, aby spróbował tego, co zrobiłem i z Twoim skryptem odblokowującym jestem prawie pewien, że przywróci życie w jego nawigacji...

Nie twierdzę, że mam jakieś specjalne doświadczenie z systemami MMI3G, tylko to, co mogę wywnioskować, sprawdzając zawartość różnych komponentów systemu. W przypadku aktualizacji HNav widzę, że folder MU9308 odwołuje się do "preUpdateScript", który mówi coś o podkatalogach (prawdopodobnie z folderu metainfo2.txt). Lista, którą udostępniłeś wcześniej, mówi mi, że zawartość folderu "1" została użyta do aktualizacji komponentów ifs-root i efs-system MU9308.
W tym momencie byłbym ciekaw zobaczyć, co proces aktualizacji Red Engineering Menu pokazuje, gdy próbujesz zaktualizować za pomocą (niemodyfikowanej) karty SD K0257_6_D1 (jako aktualizacja zdefiniowana przez użytkownika) i wybierasz wszystkie komponenty aplikacji dla MU9308. Jaką wersję proces aktualizacji REM zgłasza jako aktualnie zainstalowaną dla ifs-root, efs-system itp.? W każdym razie wierzę, że Twoim celem jest przywrócenie wszystkich komponentów MU9308 do najwyższego numeru wersji (fpga-emg = 1642; ifs-emg = 30; ifs-root = 1076; efs-system = 1076). --g
Dzięki za informację. Spróbowałem kilku rzeczy i kilka rzeczy się wydarzyło.

Przede wszystkim, podczas aktualizacji oprogramowania układowego, z jakiegoś powodu nie mogłem wybrać trybu zdefiniowanego przez użytkownika. Jednak tryb standardowy wybrał komponenty, o których wspomniałeś, i zaktualizował je do najnowszych wersji, o których wspomniałeś. To był więc ogromny bonus. Hurra.

Potem sprawdziłem mapy i rzeczywiście ulice były widoczne. Genialne. Zacząłem wprowadzać miejsca docelowe i tak dalej, upewniłem się, że może wybierać odpowiednie trasy itp... Wszystko wydawało się działać. Potem nawigacja została zablokowana.

Moim zdaniem, podczas aktualizacji oprogramowania układowego, to zepsuło Twój unblocker, który uruchomiłem wczoraj, więc ponownie uruchomiłem Twój unblocker. Następnie uruchomiłem Twój zaktualizowany skrypt mmi3ginfo. Następnie zrestartowałem system. W tej kolejności. Po ponownym uruchomieniu mogłem ponownie używać map. Bawiłem się tym tylko przez 5 minut, więc jutro zabiorę samochód na prawdziwą przejażdżkę, aby upewnić się, że jest naprawdę odblokowany.

Dzięki za pomoc. Mam nadzieję, że w końcu znów działa. Ale myślę, że na pewno dowiemy się tego jutro.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Attachments

@Stewart M : Znakomicie! Kiedy (pomyślnie) zaktualizowałeś oprogramowanie MU9308, nadpisało ono moją poprawkę wyłączającą normalną aktywację, stąd komunikat "zablokowany". Powinieneś być gotowy do wszelkich kolejnych aktualizacji navdb.

Wygląda na to, że moja żona i ja byliśmy w twojej okolicy 10 lat temu - cztery słoneczne dni w Edynburgu w lipcu (po przystankach w Londynie i Leeds). Pozdrowienia! --g

Dobra wiadomość dla ciebie... teraz możesz umieścić nowe mapy...

Mam również nadzieję, że jeśli zostanie odblokowany na ponad 5 minut, wszystko będzie dobrze, w moim przypadku działają one dłużej niż 10 minut,

Dobrze dla ciebie...teraz możesz umieścić nowe mapy...

Mam również nadzieję, że jeśli zostanie odblokowany na 5+ minut, wszystko będzie w porządku, w moim przypadku działają dłużej niż 10 minut,
Szczerze mówiąc, mapy, które tam umieściłem, były najnowsze z zeszłego roku, więc będą wystarczająco aktualne. Pobierałem jednak mapy 3.36.0 2023. Ale nie jestem pewien, czy chcę teraz tracić 3 godziny na ich instalację, ha ha.

Cieszę się, że twój też został naprawiony. Powinienem był zająć się tym znowu kilka miesięcy temu, ale byłem po prostu zbyt zajęty innymi rzeczami. Nie jestem jeszcze gotowy na sprzedaż samochodu i pójście dalej, ale kiedy będę, dobrze wiedzieć, że nie będę musiał tego wtedy rozgryzać, ha ha.

@DrGER, Dzięki za cały twój czas i cierpliwość nie tylko dla mnie, ale i dla wszystkich innych tutaj. Wiem na pewno, że bez twojej pomocy byłbym naprawdę w kropce. Więc jeszcze raz dziękuję. Naprawdę doceniam twoje wysiłki.

@NoMyNaMe Nie, nie musisz nic robić, aby włączyć działanie skryptu, musisz sformatować SD fat32 i umieścić pliki odblokowujące w głównym katalogu SD (bez ukrytych folderów ani niczego innego na karcie) sprawdź, czy nie umieściłeś pliku rar na SD (musisz rozpakować plik rar i umieścić pliki na SD bez oryginalnego rar)

@NoMyNaMe

Nie, nie musisz nic robić, aby włączyć działanie skryptu, musisz sformatować SD fat32 i umieścić pliki unblockera w katalogu głównym SD (żadnych ukrytych folderów ani niczego innego na karcie) sprawdź, czy nie umieściłeś pliku rar na SD (musisz rozpakować plik rar i umieścić pliki na SD bez oryginalnego rar)
Zgodnie z zaleceniami DrGER dotyczącymi ponownego włożenia karty SD po komunikacie o zablokowanych mapach i Twoimi dotyczącymi formatowania FAT32 (upewniając się, że format był dobry), skrypt uruchomił się pomyślnie i mapy nie są już zablokowane. Z pewnością obwiniam problem o format karty SD. (Banalna rzecz)

Dzięki Vlada33 i DrGER (i innym) za całą cierpliwość, jaką nam okazujecie.

Jak obiecałem, oto działający dziennik nawigacji, który każdy może sprawdzić, czy wszystkie procesy i pliki są na miejscu

Dziękuję za udostępnienie tego raportu, @Vlada33.
Czy powiedziałeś nam rok i model swojego Audi?
A jeśli masz VCDS, czy możesz pokazać numery części dla jednostki głównej J794 wymienionej w adresie 5F?
Pytam o to, ponieważ partycja /mnt/nav (która ma stały rozmiar) jest mała, tylko około 24 GB:
Code:
Filesystem           1024-blocks      Used Available Capacity  Mounted on      
...
/dev/hd0t77             24121548  23276969    844579      97%  /mnt/nav/
Z zainstalowanym tylko MMI3G ECE 6.36.0 i jednym archiwum stylów map o rozmiarze 5 MB, partycja jest w 97% pełna (tylko 844 MB wolnego miejsca). Jest to prawdopodobnie wystarczająca ilość wolnego miejsca na kilka następnych cykli aktualizacji, ale w pewnym momencie w przyszłości może stanowić problem dla użytkowników MMI3G/HNav (chyba że Harman-Becker podejmie środki w celu ograniczenia całkowitego rozmiaru aktualizacji MMI3G navdb). --g

Cześć! MMI 3GH ....Zaktualizowałem do wersji 6.36.0 i oprogramowania układowego K0257_6D1 i udało mi się aktywować mapy, ale nie mogę rozwiązać problemu. Pobralem MMI3G-Navdb-Unblocker od DrGER, ale po włożeniu karty pojawia się ABORT. Co mogę zrobić, aby rozwiązać problem? Dziękuję!

@vasilepitaru67 : Mój plik ZIP navdb-unblocker nie jest instalowany z menu Red Engineering -- plik ZIP zawiera skrypt, który uruchamia się z karty SD FAT32. Zatem sformatuj pełnowymiarową kartę SD jako FAT32 i rozpakuj plik ZIP bezpośrednio na kartę SD. Następnie, gdy otrzymasz komunikat „dane nawigacyjne są zablokowane”, włóż kartę SD do dowolnego gniazda, postępuj zgodnie z instrukcjami wyświetlanymi na ekranie i uruchom ponownie MMI.

Zanim uruchomisz skrypt odblokowujący, możesz zrobić zrzut ekranu komunikatu „zablokowane” i opublikować go tutaj: z komunikatem „zablokowane” na ekranie, włóż kartę SD FAT32 do gniazda 1, odczekaj 5 sekund, a następnie naciśnij jednocześnie przyciski << i >>, aż 4 diody LED konsoli zaczną migać, jak opisano tutaj: http://mr-fix.info/audi-mmi-3g-screenshots-mode/
Jeśli możesz zrobić zrzuty ekranu z ekranu Red Engineering Menu z nazwą pociągu i ekranu Ustawienia > Wersja oprogramowania, to również byłoby wspaniale. Nie mam żadnego z nich dla mojej dokumentacji MMI3G/3GP. --g

Bardzo dziękuję za odpowiedź i wyjaśnienia! Byłem bardzo zajęty innymi zajęciami i nie miałem czasu sprawdzić Twojej odpowiedzi, więc przepraszam za to. Sformatowałem kartę SD w FAT 32, tak jak podczas instalacji oprogramowania i map, ale zastosuję się do Twoich instrukcji i wrócę z wynikiem. Bardzo dziękuję za poświęcony czas i wyjaśnienia.(y)

Postępowałem zgodnie z instrukcjami, które mi podałeś i udało mi się aktywować mapy. Teraz wszystko jest w porządku, mam nadzieję, że nadal będzie działać. Dziękuję DrGER, cały mój szacunek i uznanie! (y)

401 - 420 of 490 Posts