Audi A5 Forum & Audi S5 Forum banner
Status
Not open for further replies.
21 - 40 of 3,801 Posts
Cześć. Mam MMI 3GP, wersja P0530 i aktualizuję oprogramowanie układowe bezpośrednio do K0900, ale nie widzę żadnych różnic. Audi connect nie pojawia się po aktualizacji. Dlaczego? Czytałem na innych forach... jeśli zaktualizujesz oprogramowanie układowe, pojawi się ikona Audi connect. Czy zrobiłem coś źle? Dziękuję

Discussion starter · #22 · (Edited)
Czy Twoje urządzenie ma gniazdo SIM (zgodnie z PM, które mi wysyłasz, nie masz gniazda SIM)? Czy Audi Connect było aktywne przed aktualizacją?

W każdym razie można aktywować niektóre funkcje ONLINE w urządzeniu bez SIM.
Skontaktuj się z ravxvx, on to zrobił na swoim urządzeniu.

Cześć Ludzie..... Bardzo doceniłbym pomoc w tym temacie. Mam A4 2013 importowane z Japonii. Mieszkam na Karaibach i w związku z tym szerokość pasma częstotliwości radiowych jest inna niż w Japonii. Czytałem trochę i z tego, co zebrałem, wierzę, że jeśli zaktualizuję/zmienię moje oprogramowanie, k-box również się zaktualizuje, aby umożliwić mi uzyskanie szerokości pasma częstotliwości radiowych takich samych jak w USA. Czy ktoś może to potwierdzić?

Ponadto mam obecnie zainstalowane w samochodzie:

HN+JP_AU3G_P0271
NAV DATABASE: 7614

Nie sądzę, żeby były dostępne mapy dla Trynidadu i Tobago.... więc zbytnio nie zależy mi na mapach. Ale chciałbym posłuchać radia. Czy linki, które macie w tym poście, będą działać z moim samochodem, aby zaktualizować MMI?

Cześć, przepraszam za późną odpowiedź. Mój mmi jest bez karty SIM. Właśnie zaktualizowałem i mam błąd na vcds. Błąd 03623 nieprawidłowe zabezpieczenie/zwolnienie. Co to jest?

Aktualizacja oprogramowania układowego

Cześć wszystkim,

Congo, jestem trochę zdezorientowany co do aktualizacji oprogramowania układowego, widzę, że mapy można zaktualizować dla MMI 3G High, które posiadam, ale co z oprogramowaniem układowym? W tej chwili informacje o mojej wersji są następujące:

Wersja oprogramowania: HNav_EU_K0257_5D1
Wersja bazy danych nawigacji: 8R0060884CH ECE 6.20.4

Czy nadal będę mógł zaktualizować moje oprogramowanie układowe do tych tutaj?

Dzięki

AK

Cześć wszystkim.

Mam S5 sportback z 2013 roku, moja wersja oprogramowania to obecnie:

HN+_EU_AU3G_P0612 - mapy wydają się być ECE 6.15.5

Próbowałem zaktualizować oprogramowanie do wersji 614, ale otrzymałem ekran błędu w języku niemieckim - coś o telefonie. Myślę, że to dlatego, że mój samochód nie ma gniazda SIM, więc próbuję następnej wersji - 767.

Jaka jest poprawna najnowsza wersja oprogramowania, którą powinienem zainstalować - 0900 czy wersja DAB?

Również pytania dotyczące aktywacji za pomocą ogólnego skryptu. Czy stracę aktualizacje ruchu TCM (informacje o ruchu drogowym przez radio FM, których używa nawigacja do automatycznego przekierowywania) poprzez aktywację za pomocą ogólnego skryptu? Nie mam AudiConnect, ponieważ mam niekompatybilny telefon (Apple).

Wielkie podziękowania dla Congo za pakiet informacyjny! Również dla Adriana E, który pomógł mi aktywować TPMS w moim samochodzie w weekend!

Pozdrawiam
Iain

Cześć wszystkim.

Mam S5 sportback z 2013 roku, moja wersja f/w to obecnie:

HN+_EU_AU3G_P0612 - mapy wydają się być ECE 6.15.5.

Próbowałem zaktualizować f/w do 614, ale otrzymałem komunikat o błędzie w języku niemieckim - coś o telefonie. Myślę, że to dlatego, że mój samochód nie ma gniazda SIM, więc próbuję następnej wersji - 767.

Jaka jest poprawna najnowsza f/w do zainstalowania - 0900 czy DAB?

Również pytania dotyczące aktywacji za pomocą ogólnego skryptu. Czy stracę aktualizacje ruchu TCM (informacje o ruchu drogowym przez radio FM, których używa nawigacja do automatycznego przekierowywania) poprzez aktywację za pomocą ogólnego skryptu? Nie mam AudiConnect, ponieważ mam niekompatybilny telefon (Apple).

Wielkie podziękowania dla Congo za pakiet informacyjny! Również dla Adriana E, który pomógł mi aktywować TPMS w moim samochodzie w weekend!

Pozdrawiam
Iain
614 tylko dla samochodów z kartą SIM, zanim będziesz mógł zainstalować 614, powinieneś mieć zainstalowane fw 612. ale jeśli zaktualizujesz do 767, a po tym do 900, nie będzie problemu, K900 jest najnowszy dla twojego samochodu :wink2:

Czy miałeś aktywne parowanie Bluetooth, gdy próbowałeś uruchomić aktualizację oprogramowania układowego? Jeśli tak, przejdź do ustawień telefonu i wyłącz Bluetooth w samochodzie przed ponowną próbą uruchomienia. W przypadku starszej konfiguracji zawsze zaleca się odłączenie wszystkiego, co nie jest wymagane podczas aktualizacji, i wyłączenie Bluetooth na wypadek, gdyby moduł wymagał aktualizacji.

Jestem prawie pewien, że 0900 to najnowsza wersja, a aktualizacja DAB jest bardzo specyficzna, prawdopodobnie dla wczesnych samochodów po liftingu? Nie jestem ekspertem w tych konfiguracjach!

Żadnych problemów z robieniem TPMS :) o wiele prostsze niż ostatnie, które zrobiłem!

Adrian

• Like
Reactions: flying banana
Save
Dzięki za dodatkowe info, chłopaki.

Mój samochód miał na początku 612 i przeszedłem -> 0767 -> 0900 bez problemów (pomijając fakt, że najwyraźniej straciłem zielone ukryte menu, które zostało dla mnie miło aktywowane w zeszły weekend (chyba - wciąż muszę sprawdzić kombinację przycisków - nie mam przycisku Setup, więc myślę, że powinno to być Menu + Car -> przytrzymaj przez 5+ sekund).

Adrian - Wyłączyłem bluetooth przed rozpoczęciem aktualizacji oprogramowania układowego - ale tylko po to, aby oszczędzać baterię. Jak wspomniano powyżej, oprogramowanie układowe 0614 nie zainstaluje się w samochodach bez gniazda karty SIM (takich jak mój :)

Zamierzam teraz pobrać pakiety map i wyodrębnić je na moją kartę SD. Wciąż nie jestem pewien co do aktywacji, ale najpierw zaktualizuję mapy!

Pozdrawiam
Iain

Dzięki Kongo! Jakieś instrukcje dotyczące tego zielonego pakietu menu? Widzę, że jest tam kilka skryptów. Jako programista wyobrażam sobie, że 'run.sh' jest kluczowy! W tym archiwum zip nie ma pliku manifestu - jak mam go wyodrębnić na kartę?

Nadal jestem trochę zdezorientowany co do tego, której aktywacji użyć - jest jedna z linkiem do map, która ma manifest, ale wersja wydaje się być 0257 - tj. dla 3G, a nie 3GP (0900). Druga (linkowana osobno w Twoim OP) wydaje się nie mieć pliku manifestu. Korzystam z linków mail.ru.

Prawdopodobnie (spróbuję) zaktualizuję mapy jutro, a następnie aktywuję je, kiedy będę mógł. Właśnie wyodrębniłem mapy na kartę SD tego wieczoru.

Pozdrawiam
Iain

Discussion starter · #38 ·
Nie używaj aktywatora, który jest dołączony do mapy, jest on do podstawowej nawigacji. Nie widzisz pliku metafile2.txt, ponieważ nie jest to standardowy skrypt. Umieść wszystkie pliki w głównym katalogu karty SD. Plik copie_scr.sh jest zaciemniony, ale jedyne co robi, to wywołuje run.sh. Uruchom samochód (zapłon włączony, silnik włączony lub wyłączony), odczekaj 2 minuty, wyjmij wszystkie karty SD z MMI i włóż kartę z aktywatorem (karta nie powinna być chroniona przed zapisem!). Odczekaj kolejne 2 minuty i wyjmij kartę, a następnie uruchom ponownie MMI (w instrukcji obsługi znajdziesz informacje, jak to zrobić).

OK!

Instalacja map zajęła około 1 godziny i 30 minut, plus minus. Chwilę zajęło, zanim zorientował się, że nie został aktywowany, co mnie trochę zbiło z tropu. Widziałem zaktualizowane informacje o wersji i mogłem korzystać z systemu nawigacji przez około 5 minut, zanim się zablokował. Myśli, że wciąż jestem w Bułgarii (z tobą, chyba Kongo?), więc chyba muszę nim pojeździć, żeby zaktualizować lokalizację! Zdarzyło nam się to już po długich przeprawach promowych, więc nie jestem zbytnio zmartwiony. Jedną rzeczą, która była dziwna, było to, że N/S były odwrócone, gdy się uruchomił ponownie, więc mapy były przez chwilę do góry nogami, ale to się samo naprawiło po ponownym uruchomieniu MMI.

Aktywowałem również mapy - ponowne uruchomienie MMI nastąpiło automatycznie. Ponownie aktywowałem również moje zielone menu, ale niechętnie się ładowało. Co dziwne - nie wiem, czy miało to z tym coś wspólnego - wyłączenie klimatyzacji spowodowało, że się pojawiło. Nawet menu inżynieryjne się nie pojawiało. Może działo się coś innego za kulisami. Zauważyłem tylko jeden punkt - kiedy uruchomiono skrypt zielonego menu, ekran powitalny MMI pokazywał logo Q5 i jakiś dziwny tekst (chyba po bułgarsku)? Byłem trochę zaniepokojony, że nic się nie dzieje - czekałem 5 minut i zacząłem naciskać przyciski, a po kilku kolejnych minutach (ekran zniknął i wyglądało na to, że nic się nie dzieje) ponownie uruchomiłem MMI i pojawiło się menu.

Muszę to teraz uruchomić, ponieważ otrzymałem ostrzeżenie o niskim poziomie naładowania baterii tuż po zakończeniu. Wprowadziłem zmiany w menu, aby włączyć miernik poziomu naładowania baterii, ale jeszcze się nie wyświetla, więc spróbuję i zobaczę, jak to działa. Sprawdzę jeszcze raz moje zmiany, ale to tylko dwa elementy, które wymagają zmiany, więc powinno być proste do włączenia.

Ogromne podziękowania dla Kongo i Adriana za przygotowanie prostej instrukcji. Jeśli ktoś chce wskazówek dotyczących aktualizacji A5/S5 2013 z 3GP (lub podobnym), chętnie pomogę, ponieważ dobrze znam się na komputerach, a niektóre kroki mogą nie być do końca oczywiste.

Pozdrawiam
Iain

Discussion starter · #40 · (Edited)
Myśli, że jestem w Bułgarii (z tobą chyba Kongo?), więc chyba muszę nim pojeździć, żeby zaktualizować lokalizację!
To dziwne, lokalizacji nie ma na mapie... druga część jest normalna - powinieneś przejechać nim 1-2 km, może powinienem to umieścić w instrukcji :)

Zauważyłem tylko jedną rzecz - kiedy uruchomiony był skrypt Green menu, na ekranie powitalnym MMI pojawiło się logo Q5 i jakiś dziwny tekst (chyba po bułgarsku)?
To nie bułgarski, to rosyjski :) To również wymaga przetłumaczenia, ponieważ przeraża ludzi, którzy nie rozumieją cyrylicy :)
Ale nie ma się czym martwić.

Oto przetłumaczona wersja.
Aktywacja zielonego menu

Jestem dość obeznany z komputerami i niektóre kroki mogą nie być do końca oczywiste
Jeśli powiesz mi, które kroki wymagają wyjaśnienia, mogę spróbować naprawić to w następnej wersji :)

21 - 40 of 3,801 Posts
Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.