Audi A5 Forum & Audi S5 Forum banner
1,401 - 1,420 of 1,584 Posts
Cześć wszystkim,

Próbuję aktywować mapę/nawigację w moim Audi A4 z 2017 roku. Został on dostarczony z oficjalną kartą SD z mapami Audi 2018, ale po wejściu do nawigacji zaczyna się inicjalizacja, a następnie po prostu mówi, że nie jest włączona. Czy jest coś, co mogę tutaj zrobić, aby ją włączyć? Nie rozumiem, co robi Activator ani jak go zastosować.

MHS2_ER_AU_P0470

MU Software 0191

Dzięki z góry
1. użyj Activatora MHS2 AUDI z 1 strony i przeczytaj plik PDF wewnątrz pliku, wszystko świetnie wyjaśnione (użyj unzip)
2. po użyciu aktywatora możesz zainstalować najnowsze mapy 2024.
Najlepiej jest używać do całej pracy komputera z systemem Windows i standardowej karty SD sformatowanej w FAT32

... wszystko jest tutaj tak często wyjaśniane i pisane, więc przeczytaj lub zostaw to, więcej pomocy z mojej strony

PS: aktualizacja oprogramowania układowego nie jest potrzebna, jeśli chcesz używać POI w mapach, to najnowsza aktualizacja oprogramowania układowego dla niej to MHS2_ER_AU_P1242, z tym możesz również użyć widoku Google Earth congo, jeśli chcesz go mieć

1. użyj Activatora MHS2 AUDI z 1. strony i przeczytaj plik PDF wewnątrz pliku, wszystko świetnie wyjaśnione (użyj rozpakowywania)
2. po użyciu aktywatora możesz zainstalować najnowsze mapy 2024.
Najlepiej używać do całej pracy komputera z systemem Windows i standardowej karty SD sformatowanej w FAT32

... wszystko jest tutaj tak często wyjaśniane i pisane, więc przeczytaj to lub zostaw, więcej pomocy z mojej strony

PS: aktualizacja oprogramowania układowego nie jest potrzebna, jeśli chcesz używać POI na mapach, to najnowsza aktualizacja oprogramowania układowego dla niej to MHS2_ER_AU_P1242, z tym możesz również użyć widoku Google Earth Congo, jeśli chcesz go mieć
Dzięki. To zadziałało świetnie. Mam teraz mapy!

Jak ryzykowne jest uaktualnianie oprogramowania układowego? Bardzo chciałbym mieć POI na mapach. Czy mogę coś zarchiwizować przed rozpoczęciem procesu aktualizacji oprogramowania układowego?

Moje obecne wersje są następujące, które moim zdaniem są dość stare:

MHS2_ER_AU_P0470

MU Software 0191

tylko Audi wie
Mam nadzieję, że MHS2 nie są EOL
Zazwyczaj jest to 5 lat od ostatniego MY wyposażonego w system.
Więc myślę, że ostatni TT przeszedł na emeryturę w 2023 roku.
Ale MHS2 to system średniego poziomu, a nie wysokiego, więc może być wcześniej...
Brak 2024/2025 nie jest dobrym znakiem. RMC było aktualizowane przez znacznie więcej lat...

Jak ryzykowne jest uaktualnianie oprogramowania układowego? Bardzo chciałbym mieć POI na mapach. Czy mogę coś zarchiwizować przed rozpoczęciem procesu aktualizacji oprogramowania układowego?

Moje obecne wersje są jak poniżej, które moim zdaniem są dość stare:

MHS2_ER_AU_P0470

Oprogramowanie MU 0191
Cześć,
zawsze istnieje (niewielkie) ryzyko, przeczytaj instrukcje aktualizacji oprogramowania na pierwszej stronie, a dla aktywatora plik PDF w pliku zip.
Jeśli to czytasz i używasz standardowej karty SD 16 GB lub 32 GB z FAT32, jesteś dobrze przygotowany, aby zrobić to bezpiecznie i bez żadnych problemów.
Osobiście używam w swoim urządzeniu MHS2 oprogramowania => MHS2_ER_AU_P1242 z najnowszymi mapami i aktualnymi POI dla mojego obszaru

Mam A3 z 2017 roku z MHS_ER_AU_P0448 i wiem, że ta wersja nie jest obsługiwana przez Activator, ale czy mogę zaktualizować do MHS2_ER_AU_P2035, a następnie spróbować uruchomić Activator? Chciałbym zaktualizować system do najnowszej wersji oprogramowania, a następnie zainstalować najnowsze mapy Europy. Czy to najbezpieczniejszy sposób, aby to osiągnąć?

Mam A3 z 2017 roku z MHS_ER_AU_P0448 i wiem, że ta wersja nie jest obsługiwana przez Activator, ale czy mogę zaktualizować do MHS2_ER_AU_P2035, a następnie spróbować uruchomić Activator? Chciałbym zaktualizować system do najnowszej wersji oprogramowania, a następnie zainstalować najnowsze mapy Europy. Czy to najbezpieczniejszy sposób, aby to osiągnąć?
PS: aktywator działa również na P0448 ... aktualizacja oprogramowania układowego przynosi tylko rozwiązywanie błędów, brak nowego stylu, nowych funkcji lub nowego układu

P2035 są w porządku, tylko używając MHS2_ER_AU_P1242 i mając gniazdo SIM w MMI, możesz poprosić congo o łatkę widoku Google Earth, jeśli chcesz z niej skorzystać, z P2035 nie jest to możliwe!
po każdej aktualizacji oprogramowania układowego musisz ponownie zainstalować aktywator congo, wtedy możesz użyć najnowszych map UE.

Cześć wszystkim!

Przede wszystkim chciałbym wyrazić moje uznanie dla wszystkiego, co zrobiliście! Dziękuję za pracę, którą włożyliście i za dzielenie się wszystkim z nami za darmo. Nie uważam tego za coś oczywistego.

Mam oprogramowanie MHS2_ER_AU_P0470 MU0191 na moim Q5 2017 i przeczytałem już, że nie potrzebuję aktualizacji wersji, aby zainstalować najnowsze mapy. Wykonałem aktywację i zadziałała, każdy FAC jest teraz aktywowany. Następnie skopiowałem nowe mapy na nowo sformatowaną kartę microSD FAT32 i umieściłem ją w adapterze, aby zainstalować mapy. Próbowałem tego procesu wiele razy, ale karta SD nadal nie jest rozpoznawana przez MMI. Opcja karty SD w menu aktualizacji jest nadal wyszarzona.

Przeczytałem każdy post związany z moją wersją oprogramowania, ale nie rozumiem. Czy zrobiłem coś źle? Wykonałem kroki opisane w pliku PDF.

Jedyną rzeczą, która mogła nie zostać wykonana zgodnie z opisem, jest użycie komputera Mac do formatowania i kopiowania plików na kartę SD. Chciałbym wiedzieć, czy macie jakieś sugestie dla mnie.

Dziękuję i tak trzymać!

Z poważaniem,
Edi.

Cześć wszystkim!

Przede wszystkim chciałbym podzielić się moją wdzięcznością za wszystko, co zrobiliście! Dziękuję za pracę, którą włożyliście i za dzielenie się wszystkim z nami za darmo. Nie uważam tego za coś oczywistego.

Mam oprogramowanie MHS2_ER_AU_P0470 MU0191 na moim Q5 2017 i przeczytałem już, że nie potrzebuję aktualizacji wersji, aby zainstalować najnowsze mapy. Wykonałem aktywację i zadziałało, każdy FAC jest teraz aktywowany. Następnie skopiowałem nowe mapy na nowo sformatowaną kartę microSD FAT32 i włożyłem ją do adaptera, aby zainstalować mapy. Próbowałem tego procesu wiele razy, ale karta SD nadal nie jest rozpoznawana przez MMI. Opcja karty SD w menu aktualizacji jest nadal wyszarzona.

Przeczytałem każdy post związany z moją wersją oprogramowania, ale nie rozumiem. Czy zrobiłem coś źle? Wykonałem kroki opisane w pliku PDF.

Jedyną rzeczą, która mogła nie zostać wykonana zgodnie z opisem, jest użycie komputera Mac do formatowania i kopiowania plików na kartę SD. Chciałbym wiedzieć, czy macie jakieś sugestie dla mnie.

Dziękuję i tak trzymać!

Z poważaniem,
Edi.
Cześć wszystkim!

Przeczytałem każdy komentarz z tego postu i zrozumiałem, że MHS2 nie potrzebuje instalacji map, tylko odczytuje je z karty SD. Więc nie ma potrzeby aktualizacji ani instalacji.

Dostałem również komputer z systemem Windows, sformatowałem go ponownie za pomocą Rufus USB Booter, załadowałem mapy ponownie na kartę SD i włożyłem ją do 2. gniazda SD MMI (karta SD 2) i wszystko działało dobrze.

Pozwólcie więc, że opiszę jeszcze raz każdy krok dla innych użytkowników, którzy mogą mieć te same problemy:

1. Do aktywacji FAC użyłem karty sformatowanej jako exFAT. Aby aktywować, skopiowałem aktywator na kartę SD, włożyłem go do pierwszego gniazda (karta SD 1) i pozwoliłem mu działać, aż otrzymałem obraz potwierdzenia opisany w pliku PDF.

2. Aby zaktualizować mapy, ponownie sformatowałem kartę SD za pomocą komputera z systemem Windows i oprogramowania Rufus Boot. Skonfigurowałem kartę SD nie jako dysk rozruchowy i ustawiłem ją na format FAT32.

3. Skopiowałem pliki map na kartę SD i włożyłem kartę SD do 2. gniazda karty SD.

Po tym czekałem, aż nawigacja się zainicjalizuje. Voilà! Wszystko działa dobrze, a nawet lepiej. Nowa karta SD jest szybsza, więc inicjalizacja nie trwa tak długo.

Dziękuję @congo za całą ciężką pracę.

Z poważaniem,
Edi

po prostu zainstaluj CONGO ACTIVATOR, a następnie, jeśli brakuje sprzętu, zobacz tutaj film, jak to zrobić

potrzebujesz kabla (ze względu na połączenie danych/złącze) dzisiaj twoje usb tylko się ładuje! i
potrzebujesz tego 1x interfejsu usb, ponieważ w środku mają chip do danych (licencja)!
Koszty:
Cześć Alex,

Dziękuję za szczegółowe informacje! Zamówiłem określony sprzęt i udokumentuję postęp instalacji!

Audi chciało 900 € za instalację (w tym zmiana gniazda tylko do ładowania), ale i tak chciałem korzystać z bezprzewodowego carplay.

Tak trzymaj!

Z poważaniem,
Edi

po prostu zainstaluj CONGO ACTIVATOR, a następnie, jeśli brakuje sprzętu, zobacz tutaj film, jak to zrobić

potrzebujesz kabla (ze względu na połączenie danych/złącze) dzisiaj twoje usb tylko się ładuje! i
potrzebujesz tego 1x interfejsu usb, ponieważ w środku mają chip do danych (licencja)!
Koszty:
Image

Aktywacja przez VCDS zadziałała. Sprzęt jest w drodze i zostanie dostarczony za 3 tygodnie. Zaktualizuję, gdy tylko instalacja zostanie zakończona.

Cześć przyjaciele, przepraszam, podczas gdy na innym Mhs2_eu_au_pxxx CarPlay jest już aktywny, powinienem tylko zaktualizować mapy, chciałem zapytać, czy mogę to zrobić bezpośrednio, czy muszę zaktualizować tylko Fec mapy na zawsze. Dzięki

Cześć przyjaciele, przepraszam, podczas gdy na innym Mhs2_eu_au_pxxx jest już aktywny carplay, powinienem tylko zaktualizować mapy, chciałem zapytać, czy mogę to zrobić bezpośrednio, czy muszę zaktualizować tylko Fec mapy na całe życie. Dzięki
Ogólnie rzecz biorąc, musisz użyć aktywatora, nie usuwa on istniejącego FEC (carplay), pozostają one również istniejące/ważne, więc zainstaluj aktywator, a następnie mapy (ponieważ za pomocą aktywatora otrzymujesz również dożywotni FEC dla map).

1,401 - 1,420 of 1,584 Posts