Audi A5 Forum & Audi S5 Forum banner
41 - 60 of 80 Posts
Discussion starter · #41 ·
EGR jest częścią zarządzania ciepłem DPF, jego brak może powodować przerwanie regeneracji lub w niektórych przypadkach przegrzanie DPF. Usunięcie go to wyrok śmierci dla DPF.

Discussion starter · #43 · (Edited)
To, co cytujesz, to ogólny przegląd najczęstszych konfiguracji DPF/EGR. Nie ten konkretny. Jest tu kilka osób, które usunęły swój EGR i bardzo szybko DPF umarł. Powiedziano mi również przez kilka warsztatów tuningowych VAG i techników VAG, że usunięcie EGR bez usunięcia DPF to bardzo zły pomysł.

Niezależnie od tego, nawet jeśli usunąłbym/wyłączył EGR, to nie rozwiązuje problemu, tylko usuwa funkcję.

• Like
Reactions: cjamesenorf
Kiedyś przyglądałem się możliwości wyłączenia EGR z kodu i rzeczywiście kodują to w taki sposób, że EGR będzie aktywny tylko podczas regeneracji DPF.
Jestem pewien, że można go całkowicie wyłączyć z kodu i nadal mieć DPF, ale wtedy prawdopodobnie spowoduje to problemy.

W międzyczasie wciąż dostaję kod p0401 co drugi tydzień lub coś w tym stylu, obserwuję ten wątek, aby zobaczyć, czy problem Eamonna z EGR pozostanie naprawiony przez miesiąc lub dwa, wtedy zamówię EGR+chłodnicę i zlecę montaż niezależnemu warsztatowi i mam nadzieję, że będę miał spokój na kolejne 60 tysięcy mil.

Discussion starter · #45 ·
Kilka tygodni minęło i wciąż jest jasne, nie widziałem tego od tamtej pory. Warto zauważyć, że od tamtej pory nigdy nie miałem kontrolki, tylko oczekiwany błąd, który szybko się sam usunął.

Discussion starter · #46 ·
Ponownie pojawiło się jako oczekujące dzisiaj... Jeszcze bez kontrolki.

Discussion starter · #48 ·
Nie miałem żadnych 'środków technicznych', o ile wiem, dotknęły one tylko 2.0TDIs

Discussion starter · #49 ·
Co to za list? Odpowiadają na Twoją skargę? A może standardowe podziękowanie za aktualizację?

Discussion starter · #50 ·
Co do cholery innego to może być? Jakie czujniki lub inne rury mogę wymienić?

Nadal myślę o G450 (czujnik dpfe), który czasami daje błędny odczyt lub może jakieś nieszczelności w układzie podciśnienia.
Zauważyłem, że mój błąd p0401 najprawdopodobniej rejestrowany jest między 10-15 minutami jazdy (miejskiej).

Podczas sprawdzania tego czujnika (jest przykręcony do dużego plastikowego węża, który biegnie od obudowy filtra powietrza do turbosprężarki), zauważyłem mieszaninę oleju i sadzy na wężu w pobliżu turbosprężarki, być może na tym, który również prowadzi do chłodnicy egr.
(czerwony = zanieczyszczone części, zielony = czujnik dpfe)

Samochód musi iść do serwisu w przyszłym miesiącu i dealer się tym zajmie, na razie nie zamierzam wymieniać zaworu ani chłodnicy ... Myślę, że mam dokładnie ten sam problem co ty.

Attachments

Discussion starter · #52 ·
Czytałem, że czujnik temperatury EGR/DPFE służy do pomiaru przepływu EGR, czy to może być proste rozwiązanie? Jakikolwiek pomysł na numer części?

Dzięki!
Twoje rury wyglądają na czystsze, tylko trochę brudu w okolicy zacisku dużego plastikowego węża ... (w moim przypadku to prawie 9 lat nagromadzenia)
To dziwne, ponieważ normalnie tylko czyste powietrze powinno krążyć w tym obszarze.
Dzisiaj zrobiłem "reset nauczonych wartości dpfe" w vcds ... po prostu próbuję kilku rzeczy

Discussion starter · #55 ·
Dzięki! Twoje rury wyglądają na czystsze, tylko trochę brudu w okolicy zacisku dużego plastikowego węża... (w moim przypadku to prawie 9 lat nagromadzenia) To dziwne, ponieważ normalnie w tym obszarze powinno krążyć tylko czyste powietrze. Dzisiaj zrobiłem "reset nauczonych wartości dpfe" w vcds... po prostu próbuję różnych rzeczy
Interesujące, może też spróbuję, ponieważ mam nowy EGR. Czy uważasz, że warto wymienić czujnik, czy poczekać i zobaczyć, czy reset wartości to naprawi? Gdzie była ta opcja, mogę zapytać?

01-Silnik > Ustawienia podstawowe - 04
Adaptacja czujnika ciśnienia różnicowego filtra cząstek stałych
GO!
a następnie wyświetli się "Zakończono poprawnie".

a następnie podobno wyłączyć zapłon na co najmniej 10 sekund.

Czujnik nie jest drogim elementem (30 funtów za zamiennik Bosch) i wydaje się łatwą/szybką pracą do zrobienia we własnym zakresie.
Wygląda na to, że jest to część, która łatwo się psuje. Zawsze wkurza płacenie za części zamienne, nie wiedząc, czy rozwiąże to Twój problem, czy nie.

Co mnie martwi, to fakt, że kod p0401 często oznacza, że coś jest zatkane, ale myślę, że jeśli jest naprawdę zatkane, kod powinien powrócić prawie natychmiast po jego usunięciu... nie może być zatkane jednego dnia, a nie zatkane przez następny tydzień lub dłużej.
Mam nadzieję, że przyczyną jest wadliwy czujnik lub pęknięty wąż w którymś miejscu.

Discussion starter · #57 ·
To miałoby sens i to mnie martwi, miałem kilka wolnych tygodni, więc wymiana całego EGR jakoś pomogła. Myślisz, że czujnik nadal może być winny?

Discussion starter · #59 ·
Aktualizacja, nic z tym nie robiłem, pojawia się i znika, ale od tego czasu nie było go na desce rozdzielczej.

Własne zdanie, rok temu miałem eml włączone, wyczyszczone i wróciło tydzień później. Brak trybu awaryjnego, więc po prostu dalej czyściłem, 6 miesięcy później przestało się włączać i brak eml, jest czyste od 6 miesięcy, odpukać

Wysłane z mojego SM-G935F używając Tapatalk

41 - 60 of 80 Posts