Audi A5 Forum & Audi S5 Forum banner

P242F 00 [039] -- Ograniczony/zatkany [5585 - Filtr cząstek stałych (Bank1)]

27K views 4 replies 2 participants last post by  Quasimotor  
#1 ·
Cześć,

Potrzebuję porady, jak zlokalizować źródło problemu, to 3.0 TDI Quattro, od czasu do czasu po kilku tygodniach kontrolka świec żarowych zaczyna migać, a samochód przechodzi w tryb awaryjny podczas jazdy. Następnie, jeśli zatrzymam silnik i uruchomię go ponownie po kilku sekundach, problem znika na kilka tygodni. Za każdym razem, gdy to się dzieje, skan VCDS pokazuje następujący błąd:

5585 - Filtr cząstek stałych (Bank1)
P242F 00 [039] -- Ograniczony/zatkany

Zmierzyłem różne zaawansowane wartości pomiarowe związane z DPF i nie widzę żadnych problemów z zatykaniem się DPF, czy ktoś może sprawdzić załączone zdjęcia i zasugerować coś?

Attachments

#3 ·
Objętość popiołu olejowego wydaje się wysoka. Myślę, że maksimum dla 3.0 TDi DPF to 0,54 l. Mój 3.0 TDi z przebiegiem 97 tys. mil ma 0,19 l. Pytanie brzmi, czy wartość 0,4 l jest prawdziwa, czy też wynika z wadliwego czujnika?
Dzięki za odpowiedź, mój ma przejechane 188 tys. mil... czy wiesz, który czujnik może być wadliwy, jeśli to czujnik...? Myślę o wyczyszczeniu DPF... nie jestem pewien, czy to pomoże...

#4 ·
Bardzo zaskoczony, że stan filtra DPF nie jest zły, zakładając, że samochód przejechał 192 000 mil.... Myślę, że to głównie dlatego, że 95% z tego to kilometry autostradowe.... dobre dla DPF, ale niewiele pomaga EGR, ponieważ osad węglowy w EGR nie wypala się jak DPF... zatykasz DPF tylko wtedy, gdy dużo jeździsz po mieście...