Audi A5 Forum & Audi S5 Forum banner

Haldex???

Tags
haledx
7.5K views 19 replies 7 participants last post by  Dave Kwatro  
#1 ·
Przepraszam za dalsze publikowanie i zadawanie pytań, ale mam kilka różnych opinii na ten temat od warsztatów i znajomych. Pytanie brzmi, czy 4.2l v8 S5 ma system haldex. Otrzymałem wyceny z kilku warsztatów za serwis, który to obejmuje, a niektóre nie, jedni mówią, że ma Haldex, inni, że nie, po prostu chcę się upewnić przed oddaniem go do serwisu, że nie płacę za coś, co nie musi być zrobione.

Dzięki z góry

#3 ·
Jednostka Haldex jest montowana w samochodach z silnikami poprzecznymi i napędem na 4 koła, na przykład w S3. Kontroluje, ile mocy ma być wysyłane na tylne koła. Twój 4.2 miał silnik wzdłużny (wał napędowy wskazuje wzdłuż długości samochodu), nie ma haldex
Dzięki John, byłem pod wrażeniem, że tak właśnie jest, ale proszę bardzo, to właśnie audi glasgow, które dzwoniąc po wycenę serwisu wspomniało, czy chcę również serwis haldex 🤣 Zadzwoniłem do kilku niezależnych warsztatów, którym ufam, którzy stwierdzili to, co powiedziałeś i co myślałem o tym, że jest to silnik wzdłużny i ma (popraw mnie, jeśli się mylę) dyferencjał torsyjny. Wielkie dzięki za odpowiedź na to pytanie, teraz moje następne pytanie brzmi: czy dyferencjał wymaga wymiany oleju, czy też są one "uszczelnione na całe życie", jak to mówią

#4 ·
Mają rację, stwierdzając, że olej w dyferencjale oficjalnie nie jest elementem serwisowym. Ale w tej decyzji musi być jakiś marketing. Mogę podać platformę B8 jako przykład. W przypadku S5 tylko olej ATF w skrzyni biegów DSG jest elementem serwisowym, co 38 tys. mil. Ale w przypadku RS5, który ma tę samą skrzynię biegów, olej w skrzyni biegów jest również elementem serwisowym, co 19 tys. mil. Trudno to zrozumieć, a niektórzy właściciele S5, w tym ja, również wymieniają olej w skrzyni biegów (zarówno w mojej skrzyni biegów DSG, jak i w tylnym dyferencjale sportowym).

• Like
Reactions: Bertie_bassett
#5 ·
I tak, żeby od razu przejść do rzeczy, to dyferencjał Torsen, a nie Haldex. Torsen jest ogólnie uważany za bardziej responsywny, ponieważ jest całkowicie mechaniczny, ale ma swoje dziwactwa. Na przykład, ponieważ działa poprzez mnożenie momentu obrotowego między osiami, jeśli nie masz przyczepności na całej osi (oba przednie koła na bardzo śliskim lodzie lub na przykład w powietrzu), nie otrzymasz żadnej mocy na tylne koła, ponieważ nieskończoność x 0 = 0. Wierzę, że te Haldex nie mają takich problemów, ale są sterowane elektronicznie, więc niektórzy mówią, że wydają się nieco zrobotyzowane i nie mogą przenieść tak dużego momentu obrotowego jak Torsen.

#9 ·
Uważam, że te z Haldex nie mają takich problemów, ale są modulowane elektronicznie, więc niektórzy mówią, że wydają się nieco zrobotyzowane i nie mogą przenosić tyle momentu obrotowego co Torsen.
Samochód z Haldex to tak naprawdę nie quattro, jak wiemy.
To bardziej samochód z napędem na przednie koła i w razie potrzeby napęd tylny wspomaga samochód.
Myślę, że efekt jest często po prostu za późny:cool:

Właściwie jestem przyzwyczajony do A5 Sportback quattro
Teraz mam RS Q3 Sportback

#6 ·
Torsen jest ogólnie uważany za bardziej responsywny, ponieważ jest całkowicie mechaniczny, ale ma swoje dziwactwa. Na przykład, ponieważ działa poprzez mnożenie momentu obrotowego między osiami, jeśli nie masz przyczepności na całej osi (oba przednie koła na bardzo śliskim lodzie lub na przykład w powietrzu), nie otrzymasz mocy na tylne koła, ponieważ nieskończoność x 0 = 0.1
Zgadza się, ale ta dziwaczność bardzo rzadko stanowi prawdziwy problem.
i można ją łatwo rozwiązać, naciskając hamulce lewą nogą lub ustawiając samochód na elektroniczny hamulec ręczny.

#7 ·
Torsen jest ogólnie postrzegany jako bardziej responsywny, ponieważ jest całkowicie mechaniczny, ale ma swoje dziwactwa. Na przykład, ponieważ działa poprzez mnożenie momentu obrotowego między osiami, jeśli nie masz przyczepności na całej osi (oba przednie koła na bardzo śliskim lodzie lub na przykład w powietrzu), nie otrzymasz żadnej mocy na tylne koła, ponieważ nieskończoność x 0 = 0,1

Zgadza się, ale ta dziwaczność bardzo rzadko stanowi prawdziwy problem.
I można go łatwo rozwiązać, naciskając hamulce lewą nogą lub ustawiając samochód na elektroniczny hamulec ręczny.
Oczywiście, jest to absolutnie do uniknięcia przy odrobinie sprytu. To tylko ciekawy fakt.

#11 ·
Jestem pewien, że czytałem, że system Quattro będzie uruchamiał hamulce tam, gdzie nie ma przyczepności, dzięki czemu może rozdzielać moc, nawet na tej samej osi, więc nie uzyskasz zerowej mocy na żadnym kole i nie będziesz musiał uruchamiać hamulców ani hamulca postojowego. :) Możesz poczuć to przenoszenie mocy podczas jazdy po śniegu lub bardzo śliskich nawierzchniach.

Jak mówi Dippy, Quattro to nazwa Audi dla modeli z napędem na wszystkie koła, ale Vw to 4motion, który również wykorzystuje system Haldex, więc zgadzam się z Fredem, Haldex był szwedzką firmą, która produkuje systemy AWD, podczas gdy Quattro to system opracowany przez Audi z przekładnią Torsen.

Jeśli chodzi o skrzynię biegów V8 S5, jest ona uszczelniona na cały okres eksploatacji, ale i tak zmieniłbym oleje, ponieważ producenci skrzyń biegów zwykle wymagają serwisu olejowego przy przebiegu około 70 000 mil lub wcześniej, jeśli jeździsz agresywnie lub masz podwyższony poziom mocy. Myślę, że w przyszłym roku zrobię wymianę płynu dla całego układu napędowego! Zrobiłem to w moim 3.0tdi!

#12 ·
Jestem pewien, że czytałem, że system Quattro będzie uruchamiał hamulce tam, gdzie nie ma przyczepności, dzięki czemu może rozdzielać moc, nawet na tej samej osi, więc nie uzyskasz zerowej mocy na żadnym kole i nie będziesz musiał używać hamulców ani hamulca postojowego. :) Możesz poczuć to przenoszenie mocy podczas jazdy po śniegu lub bardzo śliskich nawierzchniach.
Tutaj nie jestem tego taki pewien.
Z tego, co wiem i z tego, co czytałem w internecie, system Audi quattro ze środkowym mechanizmem różnicowym działa w pełni mechanicznie.
System skieruje moc na oś, która ma najlepszą przyczepność, a nie na poszczególne koło.
Kiedy samochód zaczyna hamować, używasz EPC, czyli oddzielnego i elektronicznego systemu.

#13 ·
Tak, Quattro działa we współpracy z hamulcami/ESP. Tak, centralny mechanizm różnicowy Torsen jest mechaniczny i "wyczuwa" przyczepność między przodem a tyłem, a następnie z otwartymi przednimi i tylnymi mechanizmami różnicowymi ABS/ESP może uruchomić hamulce, aby przenieść moment obrotowy na koło o największej przyczepności. Tak to przynajmniej rozumiem. :)

#15 · (Edited)
Jak zauważono, nasze quattro jest bardziej zaawansowane niż Torsen. Centralny mechanizm różnicowy Crown jest bardziej podobny do tylnego mechanizmu różnicowego Sports. Ten film dobrze to wyjaśnia.

Zauważyłem, że został skrócony, ale ten nie ma dźwięku. Może ktoś znajdzie link do pełnej wersji z dźwiękiem???

#17 ·
Tylko informuję, że o ile dobrze pamiętam, dyferencjał typu crown jest tylko w RS5 i był opcjonalny. Wszystkie inne 5-tki mają inny, mniej zaawansowany centralny dyferencjał.

#18 ·
Po prostu pamiętaj, że o ile pamiętam, dyferencjał koronowy jest tylko w RS5 i był opcjonalnym dodatkiem. Wszystkie inne 5-tki mają inny, mniej fantazyjny centralny dyferencjał.
Mamy Quattro 6. generacji, które posiada dyferencjał koronowy. Dyferencjał koronowy został wydany w RS5 w 2010 roku, a następnie trafił do kolejnych modeli.

Zawsze trudno znaleźć dokładne odpowiedzi lub definitywne daty, ale myślę, że wszystkie modele mogłyby mieć dyferencjał koronowy?

Albo jaki dyferencjał centralny ma S5 z 2014 roku?

Zauważyłem sporą różnicę w pokonywaniu zakrętów między 3.0 tdi 2009 a moim S5. Jeśli 6. generacja i dyferencjał koronowy są zamontowane w moim S5, to by to wyjaśniało, ponieważ byłoby to wektorowanie momentu obrotowego za pomocą hamulców, które sprawia, że "czuje się" bardziej dynamicznie na zakrętach?

#19 ·
Mówiąc o Audi quattro, nie powinniśmy ograniczać się do quattro ze środkowym mechanizmem różnicowym i Haldexem.
Istnieje również coś takiego jak ultra-quattro.

W tej wersji quattro nie ma już centralnego mechanizmu różnicowego.
W związku z tym moc nie może być rozdzielana jak w oryginalnym Audi quattro.
W rzeczywistości to quattro zbliża się do systemu Haldex, ponieważ tylne koła otrzymają moc tylko wtedy, gdy przednia oś/koła będą jej potrzebować.

#20 ·
Tak, i to zostało wydane w 2017 roku w Allroad, następnie Q5 w 2018 roku, a potem w innych modelach. :)

Podobnie jak przekładnia Crown 6. generacji quattro wydana w 2010 roku w RS5, a następnie w innych kolejnych modelach z quattro. Przekładnia Crown nie była opcjonalnym dodatkiem, w przeciwieństwie do tylnego sportowego dyferencjału, więc myślę, że wszystkie modele quattro otrzymały przekładnię Crown, ponieważ to właśnie wykorzystuje 6. generacja quattro.