Audi A5 Forum & Audi S5 Forum banner

Regeneracja DPF na postoju za pomocą urządzenia OBD Eleven

52K views 14 replies 8 participants last post by  Pulsarlaser  
#1 · (Edited)
Upewnij się, że masz co najmniej 1/4 baku paliwa &\nHamulec ręczny jest WŁĄCZONY\nUruchom silnik i podłącz OBD Eleven - wykonaj skan i wyczyść wszelkie kody błędów silnika w telefonie\nW '01 Engine' wybierz 'Change Service', a następnie wybierz tryb 'EOL' (koniec linii montażowej)\nZaloguj się za pomocą kodu: 27971\nW 'Basic settings' przewiń w dół i wybierz 'Service regeneration of particulate filter'\nNaciśnij zielony przycisk na kilka sekund - zignoruj czerwony komunikat o błędzie\nWyłącz silnik - ale zostaw kluczyk w stacyjce i zapłon WŁĄCZONY\nUruchom ponownie silnik i wróć do 'Change Service' i wybierz 'EOL' - używając tego samego kodu\nW Basic settings przewiń z powrotem w dół do 'Service regeneration of particulate filter'\nNaciśnij ponownie zielony przycisk na kilka sekund - który może zmienić kolor z zielonego na szary - zignoruj czerwony komunikat o błędzie\nMocno naciśnij pedał hamulca na kilka sekund, a następnie zwolnij go i delikatnie naciśnij pedał gazu, a obroty powinny stopniowo wzrastać same (więc możesz zdjąć nogę z gazu) do 2000 obr./min.\nOBD będzie teraz miało czerwoną ikonę STOP na ekranie - możesz ją nacisnąć, jeśli chcesz w dowolnym momencie przerwać proces, ponieważ zajmuje to trochę czasu.\nŻółte kontrolki świec żarowych pojawią się teraz również na desce rozdzielczej\nTeraz po prostu zostaw silnik tak długo, jak się kręci - mój pracował 20 minut, a następnie spadł do 1100 obr./min - ale kontynuuj pozostawianie go w spokoju przy 1100 obr./min przez kolejne 10 minut lub dłużej, lub aż obroty spadną do normalnych 600 obr./min, a czerwona ikona STOP nie będzie już widoczna na ekranie telefonu.\nNa koniec uruchom nowe skanowanie błędów i wyczyść wszelkie nowe kody błędów - miałem kilka kodów DPF, które się pojawiły.\n..Gotowe!

#2 ·
Upewnij się, że masz co najmniej 1/4 baku paliwa &\nHamulec ręczny jest WŁĄCZONY\nUruchom silnik i podłącz OBD Eleven - wykonaj skan i wyczyść wszelkie kody błędów silnika w telefonie\nW '01 Engine' wybierz 'Change Service', a następnie wybierz tryb 'EOL' (koniec linii montażowej)\nZaloguj się za pomocą kodu: 27971\nW 'Basic settings' przewiń w dół i wybierz 'Service regeneration of particulate filter'\nNaciśnij zielony przycisk na kilka sekund - zignoruj czerwoną wiadomość o błędzie\nWyłącz silnik - ale zostaw kluczyk w stacyjce i zapłon WŁĄCZONY\nUruchom ponownie silnik i wróć do 'Change Service' i wybierz 'EOL' - używając tego samego kodu\nW Basic settings przewiń z powrotem w dół do 'Service regeneration of particulate filter'\nNaciśnij ponownie zielony przycisk na kilka sekund - który może zmienić kolor z zielonego na szary - zignoruj czerwoną wiadomość o błędzie\nMocno naciśnij pedał hamulca na kilka sekund, a następnie zwolnij i delikatnie naciśnij pedał gazu, a obroty powinny stopniowo wzrastać same (więc możesz zdjąć nogę z gazu) do 2000 obr./min.\nOBD będzie teraz miało czerwoną ikonę STOP na ekranie - możesz ją nacisnąć, jeśli chcesz w dowolnym momencie przerwać proces, ponieważ zajmuje to trochę czasu..\nŻółte kontrolki świec żarowych będą się teraz również pojawiać na desce rozdzielczej\nTeraz po prostu zostaw silnik tak długo, jak się kręci - mój pracował 20 minut, a następnie spadł do 1100 obr./min - ale nadal zostaw to w spokoju przy 1100 obr./min przez kolejne 10 minut lub tak, lub aż obroty spadną do normalnych 600 obr./min, a czerwona ikona STOP nie będzie już widoczna na ekranie telefonu.\nNa koniec uruchom nowe skanowanie błędów i wyczyść wszelkie nowe kody błędów - miałem kilka kodów DPF, które się pojawiły.\n..Gotowe do drogi!
To świetna wskazówka, dobra robota!\n\nWysłane z mojego SM-G930F używając Tapatalk

#4 ·
Świetny artykuł! Czy wiesz, ile sadzy może pomieścić DPF, zanim będzie wymagał regeneracji?

#5 ·
Świetny wpis! czy wiesz, ile sadzy może pomieścić DPF, zanim będzie potrzebował regeneracji?
Około 4 g rzeczywistej, 20 g obliczeniowej, kiedy zwykle się włącza. Musisz przekroczyć około 30 g obliczeniowej, aby go zdenerwować.

#7 ·
Aktualizacja procedury:
Właśnie to przerobiłem, ponieważ jutro mam wymianę oleju, więc po wykonaniu własnych kroków w powyższym opisie zauważyłem kilka punktów, które warto wspomnieć - ponieważ na początku miałem problemy, z następujących powodów:
1. Mam teraz zamontowanego 'Autowatch Ghost', więc nie pozwoliłby mi na ponowne uruchomienie bez wyjęcia kluczyka, co zakłóca procedurę, więc musisz najpierw włączyć 'Tryb serwisowy', jeśli masz 'Ghost'.
2. Mój OBD Eleven nadal miał zapisany kod dostępu 27971, ale musiałem go ponownie wprowadzić i nacisnąć OK na początku, a następnie ponownie przy drugim ponownym uruchomieniu.
W pierwszym cyklu, gdy długo przytrzymasz zielony przycisk, pojawi się komunikat 'Zakończono ze względów bezpieczeństwa', po czym wyłączasz i uruchamiasz ponownie po raz drugi, wprowadzając najpierw kod dostępu.
3. Kiedy jesteś w drugim ponownym uruchomieniu, powinno się wtedy wyświetlić 'Nieaktywny' po długim naciśnięciu zielonego przycisku, a następnie wciskasz pedał hamulca bardzo mocno w dół, a następnie od razu bardzo delikatnie pedał gazu, zwiększając obroty do około 1000+ bez pozwolenia na ich spadek, a następnie zdejmujesz nogę i czekasz kilka sekund, aż (miejmy nadzieję) samo się uruchomi - i stopniowo przyspieszasz do 2000 obr./min - gdy to zrobi, to znaczy, że się uruchomiło, więc wszystko jest w porządku.
Musiałem to powtarzać wielokrotnie, ale po zrobieniu tego raz, wytrwałem, aż w końcu zadziałało - fakt, że świeci się kontrolka 'Konieczny serwis' również nie przeszkodził w działaniu.

#8 ·
Cześć, mam A5 2.7 tdi i stracił dużo mocy, obraca się tylko do 3000 obr./min, śmierdzi spalinami i zeskanowałem go zwykłym czytnikiem, który pokazał p2002 dpf bank 1 zablokowany, jednak nie miałem żadnych kontrolek na desce rozdzielczej. Pożyczyłem obd eleven, ale wydaje się, że trzeba mieć wersję pro, aby zrobić dpf re gen, czy to aktualizacja, czy tak było zawsze? Dzięki

#9 ·
Tego rodzaju bardziej złożone zadania zawsze wymagają wersji Pro - od razu przeszedłem na wersję Pro, ponieważ myślę, że istnieje opcja kredytu punktowego, ale tak naprawdę nie chciałem się tym zajmować - po prostu potrzebowałem, żeby działało za każdym razem - więc za dodatkowy koszt przejścia na wersję Pro było warto.

#10 ·
Ok, dzięki za odpowiedź. Umówiłem się z lokalnym specjalistą Audi, powiedział, że będę miał ostrzeżenie na desce rozdzielczej, jeśli DPF będzie zablokowany, a kod może być stary. Powiedział, że zrobi godzinną diagnostykę za rozsądną cenę, więc zobaczę, co się stanie.👍

#11 ·
Mam problem z zrobieniem tego w moim 3.0tdi -07.
Po wykonaniu procedury pojawia się komunikat "ustawienia podstawowe uruchomione".
Kontrolka świec żarowych zaczyna migać.

Naciskam hamulec, puszczam.
Delikatnie naciskam pedał gazu.

Otrzymuję komunikat o błędzie "zakończono z powodów bezpieczeństwa".
Próbowałem wiele razy, bezskutecznie.

Czy ktoś zna przyczynę?
Proszę o pomoc, ponieważ coraz częściej przechodzi w tryb awaryjny.

I jak miałbym zrobić wymuszoną regenerację dpf?

Attachments

#12 ·
To również mi się przydarzyło, ale musisz wytrwać i ponownie przeczytać instrukcje, które wyjaśniają dokładną procedurę, która jest niezwykle precyzyjna, tutaj:
W pierwszym cyklu, gdy długo przytrzymasz zielony przycisk, pojawi się komunikat 'Wyjście ze względu na bezpieczeństwo', po czym wyłączasz i uruchamiasz ponownie po raz drugi, najpierw wprowadzając kod dostępu.
3. Kiedy jesteś w drugim ponownym uruchomieniu, powinno pojawić się 'Nieaktywny' po długim naciśnięciu zielonego przycisku, a następnie naciskasz pedał hamulca naprawdę mocno, a następnie od razu bardzo delikatnie pedał gazu, zwiększając obroty do około 1000+ bez pozwolenia na spadek i następnie zdejmujesz nogę i czekasz kilka sekund, aż (miejmy nadzieję) samo się uruchomi - i stopniowo przyspieszasz do 2000 obr./min - gdy to zrobi, to znaczy, że się uruchomiło, więc wszystko jest w porządku..
Musiałem to powtarzać wiele razy, ale po zrobieniu tego raz, wytrwałem, aż w końcu zadziałało - fakt, że świeci się kontrolka 'Wymagany serwis' również nie przeszkodził w działaniu.

#13 ·
Cześć, udało mi się ustawić to na "Nieaktywne".
Kiedy wciskam sprzęgło i mocno hamuję, najpierw puszczam sprzęgło, a potem hamulec.
Następnie wciskam pedał gazu i puszczam, pokazuje się aktywne przez 0,5 sekundy, aż przejdzie do zakończone. Nie wiem, co robię źle.
Próbowałem już kilka razy, zawsze to samo. Jest aktywne i słychać, że chce się uruchomić, ale spada poniżej 1 tys. obr./min i gaśnie.

#15 · (Edited)
Pamiętaj, że musisz mieć co najmniej 1/4 paliwa w baku, olej silnikowy nie jest niski, wszystkie kody błędów wyczyszczone i ponad 50% mocy w telefonie - najwyraźniej znalazło coś, co nie mieści się w parametrach lub nie obchodzisz się wystarczająco delikatnie z przepustnicą, aby przejęło kontrolę, ale musisz naprawdę delikatnie podkręcić do około 1000 obr./min, zanim przejmie kontrolę, więc dopiero wtedy zdejmujesz nogę z gazu i przejmuje kontrolę - na początku zapomniałem ponownie wprowadzić kod przy drugiej próbie. Brzmi to tak, jakby chciało to zrobić, więc warto zacząć od zera i sprawdzić, czy każdy krok jest dokładnie poprawny - powodzenia! Jeśli zacznie to robić, zostawiłbym również maskę otwartą, ponieważ robi się gorąco - więc prawdopodobnie dobrym pomysłem jest również wkrótce po tym wymiana oleju.