Audi A5 Forum & Audi S5 Forum banner

Usunięcie DPF i downpipe

15K views 10 replies 5 participants last post by  bobby singh  
#1 ·
Cześć wszystkim. Byłbym bardzo szczęśliwy, gdyby ktoś mógł mi pomóc radą dotyczącą usunięcia DPF i zamontowania rury spustowej w A5 3.0 TDI.
Zamówiłem już nową rurę spustową do mojego samochodu, ale moje pytanie brzmi: czy ktoś ma doświadczenie z samodzielnym usuwaniem DPF i montażem rury spustowej w domu? Czy trudno to zrobić, czy powinno być łatwo to zrobić bez większych problemów?
Jeśli ktoś robił to wcześniej i ma jakąś dokumentację krok po kroku, wideo lub może zdjęcia, będę wdzięczny. Na YouTube prawie nic o tym nie ma, tylko z wyszukiwania znalazłem to forum, co dało mi trochę nadziei na znalezienie kogoś, kto mógłby mi pomóc.
Mam to zrobić sam, ponieważ emisje będą złe po usunięciu DPF, więc kiedy nadejdzie czas (1 i pół roku) i będę musiał zrobić przegląd techniczny mojego samochodu, prawdopodobnie będę musiał ponownie zainstalować DPF i płacić mechanikom w kółko za demontaż i instalację, co jest tego nie warte.
Zrobię również nowy remap dla mojego samochodu po rurze spustowej, aby zminimalizować emisję dymu, ale prawdopodobnie nie wystarczy to, aby zdać test emisji.
Więc każdy, kto może mi pomóc z tym problemem, będę bardzo wdzięczny.

#2 ·
Cześć,

nie jestem w żadnym wypadku ekspertem, ale sugerowałbym, aby nie usuwać DPF bez jednoczesnego ponownego mapowania ECU. Zwykłe usunięcie DPF spowoduje straszne dymienie pojazdu i prawdopodobnie spowoduje liczne usterki związane ze spalinami, a także przełączy samochód w tryb awaryjny. Jeśli naprawdę nie wiesz, co robisz, jeśli chodzi o ponowne mapowanie, zabrałbym go do firmy tuningowej. Zleciłem to niedawno (ten sam model/wiek co Twój) firmie, której ufam i wizualnie nie ma różnicy. Jeśli masz sprawny samochód i jest on prawidłowo zamapowany, nie powinno być wzrostu dymu. Mój samochód ma 100 000 mil i w ogóle nie ma dymu. Mam nadzieję, że to pomoże!

#4 ·
Cześć,

Nie jestem w żadnym wypadku ekspertem, ale sugerowałbym, żeby nie usuwać DPF bez jednoczesnego ponownego mapowania ECU. Samo usunięcie DPF spowoduje straszne dymienie pojazdu i prawdopodobnie spowoduje liczne usterki związane z układem wydechowym, a także przełączenie samochodu w tryb awaryjny. Jeśli naprawdę nie wiesz, co robisz, jeśli chodzi o ponowne mapowanie, zabrałbym to do firmy tuningowej. Niedawno zrobiłem to (ten sam model/wiek co Twój) przez firmę, której ufam, i wizualnie nie ma różnicy. Jeśli masz zdrowy samochód i jest on poprawnie zmapowany, nie powinno być wzrostu dymu. Mój samochód ma 100 000 mil i w ogóle nie ma dymu. Mam nadzieję, że to pomoże!
Cześć kolego, też mam A5 3.0tdi z 2008 roku, czy mógłbyś mi powiedzieć, z jakiej firmy korzystałeś, ponieważ po usłyszeniu, jak brzmi ten silnik bez dpf i niestandardowych rur, naprawdę chcę to zrobić, widziałem to na stronie Dark Side Developments na YouTube

#3 ·
Zgodnie z powyższym, zdecydowanie nie jeździłbym zbyt daleko z rurą spustową bez odpowiedniego dostrojenia do niej.

Niemniej jednak procedura nie jest zbytnio skomplikowana, ale Audi mogą być nieco trudne w obsłudze. Jeśli Twój samochód jest stary, możesz być pewien, że 3 górne i 3 dolne śruby będą bardzo uparte i zablokowane, nie wspominając o czujnikach.

W każdym razie, jeśli masz szczęście i masz krótką wersję DPF/rury spustowej, to jest to przynajmniej do zrobienia w rozsądnym czasie, pod warunkiem, że śruby będą współpracować.

Przy turbosprężarce znajdują się 3 śruby, łatwo dostępne, chociaż sugerowałbym zaopatrzenie się w zestaw kluczy do rozrusznika, który jest zakrzywiony, ułatwi to ich poluzowanie, a być może także nowe szpilki na wypadek, gdyby się zakleszczyły i wyszły razem z nakrętką.

Będziesz musiał podnieść i wsunąć się pod samochód, aby uzyskać dostęp do dolnych 3. Z pamięci, jedna z nich to śruba z wewnętrznym męskim wzorem nakrętki tuż pod łbem śruby, która z kolei blokuje się w podobnym żeńskim wzorze śruby na DPF, żeby lepiej to opisać. Myślę, że inżynierowie Audi zrobili to w ten sposób, ponieważ dostęp jest tak ograniczony, że wystarczy odkręcić nakrętkę od spodu. Dwie pozostałe to, jak sądzę, standardowe śruby i nakrętki, w których trzeba przytrzymać śrubę z jednej strony, jednocześnie odkręcając nakrętkę po przeciwnej stronie.

Profesjonalna wskazówka, aby wyjąć DPF, to usunięcie fałszywej przegrody/ściany grodziowej. Prawdopodobnie będziesz musiał odłączyć wąż podciśnienia wspomagania hamulców, który przez nią przebiega, ale nie będziesz mógł podnieść DPF, jeśli ściana jest na swoim miejscu. To element pokryty osłoną termiczną za DPF, dobrze widoczny w komorze silnika, ale być może nie tak łatwo zauważyć, że można go usunąć. Widziałem na forum wątki, w których ktoś linkował do odpowiedniej strony technicznej Elsawin z instrukcjami, więc jest ona dostępna, jeśli wygooglujesz.

Po wyjęciu DPF możesz usunąć czujniki i przenieść je do swojej rury spustowej.

Radzę zaopatrzyć się w dużą ilość WD40, palnik do podgrzewania rzeczy, jeśli go potrzebujesz, torbę pełną odpowiednich i pasujących przekleństw oraz trochę cierpliwości. Nie zrobiłbym tej pracy w miejscu, w którym samochód nie mógłby być zaparkowany przez jakiś czas na wypadek, gdybyś utknął lub złamał śrubę lub coś w tym stylu. Przedłużacze i niektóre przeguby uniwersalne umożliwią dostęp do trudnych nakrętek i śrub, nie dostaniesz na nie zwykłego klucza ze względu na ciasną przestrzeń.

Powodzenia!

#6 ·
Cześć ludzie. Minęło trochę czasu, odkąd ostatnio prosiłem o pomoc. Już to zrobiłem i wszystko działa dobrze. Mój samochód ma teraz około 300+ KM i około 620 Nm. Mój samochód miał remap również przed downpipe, ale po tym osiągi tego samochodu są znacznie lepsze. Możesz sprawdzić kilka filmów, jak to brzmi. Mam teraz tak dużo zabawy z tym samochodem.

#8 ·
280 KM / 604 Nm to słaba moc - powinno być od 320 KM do 330 KM i 720 do 750 Nm, zakładając, że jest to kod silnika CAPA?
Cześć kolego, te statystyki są sprzed modyfikacji. Kiedy kupiłem ten samochód, miał tylko wydech i chip MTM, a 280 KM 604 Nm nie było do końca poprawnym testem, tylko z VCDS.
Po wszystkich modyfikacjach z downpipe i Remap mój samochód powinien mieć ponad 300 KM i moment obrotowy około 620 Nm, nie wiem dokładnie ile. Ale moment obrotowy 720+ to jak etap 3 i nie wiem, czy to możliwe i tak, to silnik CAPA.
Mam tylko etap 1+ lub etap 2, ale różnica między starym a nowym chipem jest ogromna. Samochód reaguje znacznie szybciej od dołu niż wcześniej, głównie na 3 i 4 biegu, więc moment obrotowy jest zdecydowanie większy niż 620, zgaduję, nie jestem pewien. Nie mam tutaj firmy testującej Dyno, więc nie mogę powiedzieć, ile mocy ma teraz mój samochód.

#10 ·
Nie jestem pewien, ale na tych wykresach jest około 650 Nm, a nie 750 Nm, w każdym razie wygląda dobrze. Ile kosztuje ten mod do tego samego silnika? Potrzebuję również kilku zmian w moim remapie, ponieważ ogranicznik hardcut działa tylko podczas jazdy, a na luzie tylko do 3800 obr./min, więc mój przyjaciel musi to jakoś zmienić, żeby popcorn można było robić również na miejscu :D