Audi A5 Forum & Audi S5 Forum banner
21 - 39 of 42 Posts
To najlepszy rodzaj usterki, kolego, taki, który znika lol. Miejmy nadzieję, że nie wróci.
Miłego dnia wam wszystkim.

Wysłane z mojego LG-D855 za pomocą Tapatalk

Mam dokładnie ten sam problem z moim Audi A5 2.0 TFSI z 2011 roku. Zaczęło się około świąt Bożego Narodzenia, kiedy nagle zapaliły się kontrolki ABS, ESP, TPMS i hamulca postojowego. Czasami zapala się również kontrolka EPC. Poszedłem do serwisu Audi, zmienili akumulator, ponieważ powiedzieli, że był dość słaby, ale problem powrócił dwa dni później. Wróciłem w tym tygodniu i wymienili kabel zasilający ze skrzynki bezpieczników do samego modułu sterującego ABS. Przejechałem godzinę później i bum - wróciło. Czekam, aż lokalny serwis Audi połączy głowy i opracuje plan.

Discussion starter · #23 ·
Cześć, zobacz załączony poniżej obrazek. Usterka w moim samochodzie również występuje sporadycznie. Diagnoza przeprowadzona przez lokalny warsztat wykazała uszkodzenie czujnika ABS. Nie wierzę, że jest uszkodzony, ponieważ może wymagać jedynie czyszczenia. Na razie zostawiłem to tak, jak jest i czekam, aż pogoda się trochę poprawi. Mam nadzieję, że to pomoże. Daj nam znać, jeśli uda Ci się rozwiązać ten problem. Pozdrawiam

Attachments

Mój problem wydaje się być już naprawiony. Dostałem samochód z powrotem od dealera 3 dni temu i teraz wygląda dobrze. Znaleźli usterkę mechaniczną na obu czujnikach ABS w diagnostyce, więc je wyjęli i odkryli, że czujniki miały rowki o głębokości 1 mm. Wyjęli oba łożyska przednich kół i znaleźli przyczynę tych rowków na czujnikach. Z czasem brud i pył hamulcowy (jak przypuszczam) przyczepiły się do tyłu piasty łożyska koła (przynajmniej tak to nazywam). Jak pewnie wiesz, tutaj siedzą wirniki, z których czujniki ABS odczytują obroty kół. Wymieniłem oba czujniki i łożyska kół. To nie jest szybka ani tania naprawa, ale mam cholerną nadzieję, że to właściwa naprawa. Zapłaciłem za to około 11 000,- koron norweskich (około 1350 dolarów amerykańskich) i to z dobrą zniżką.

Cześć wszystkim... przepraszam, że odgrzebuję ten wątek, ale mój znowu zgłosił błąd dziś wieczorem (18 miesięcy później!) Kontrolka hamulca postojowego zaświeciła się z sygnałem dźwiękowym błędu, a następnie zapaliła się żółta kontrolka ESP (sygnalizująca, że jest wyłączona). W międzyczasie czułem się tak, jakby hamulce były włączane podczas próby zwiększenia prędkości - nie stale, więc irytujące, przerywane szarpanie co kilka sekund. Po minucie lub dwóch otrzymałem komunikat "skonsultuj instrukcję". Na szczęście ekran nie zgasł i po komunikacie hamulce przestały działać, ale zauważyłem, że wspomaganie kierownicy wydawało się znacznie cięższe. Kontrolka ESP pozostała włączona, więc jechałem ostrożnie.
Brak wspomagania kierownicy był dla mnie nowością... chociaż nigdy nie wyłączam ESP, więc nie wiem, czy to normalne, gdy jest w trybie wyłączonym?? Ktoś?
Zazwyczaj po zaparkowaniu na jakiś czas wszystko wróciło do normy. Zeskanuję rano, ale jestem prawie pewien, że nic się nie dowiem.

Skanowane dziś po południu podczas zasysania.

Zgłaszam następujące kwestie:

Ogrzewanie i klimatyzacja:
01316 Moduł sterowania ABS

ABS:
00778 Czujnik kąta skrętu kierownicy (G85)
01314 Moduł sterowania silnikiem (ECM)

Kąt skrętu
[failed to connect]

Znam kilku, którzy robili dołożenie tempomatu i doświadczyli tego, więc czy to brzmi jak usterka czujnika skrętu, czy może to być czujnik ABS powodujący, że moduł zgłasza czujnik skrętu (ponieważ wszystkie są od siebie zależne dla ESP)?

Czy ktoś wymienił czujnik skrętu - lepiej zrobić to samemu czy w ramach gwarancji?

Wydaje się, że wszystko wróciło do normy, ale nie chcę utknąć na autostradzie z prędkością 35 mil na godzinę, jeśli znowu się zepsuje!

Zawsze usuwałbym wszystkie kody w modułach i sprawdzał, czy jakieś wracają. Jeśli tak, rozpocznij diagnostykę, aby znaleźć winowajcę, zwykle pierwszy kod, który powraca. Instrukcja Bentleya jest bardzo pomocna w tym procesie.

Na zdrowie A5Guy... Spróbuję tego, ale używam tylko Caristy do skanowania, więc tak naprawdę nie mam żadnych możliwości diagnostycznych. Mam przeczucie, że kilka z tych błędów to tylko flaga w module, która mówi, że błąd został rozpoznany, więc zawsze będą się pojawiać w parach i trójkach. Wkrótce dostanę nowy akumulator, więc dam im go zeskanować, kiedy go zakodują, i poproszę, żeby szybko przyjrzeli się czujnikom/piastom ABS.

Z nowym akumulatorem będą musieli usunąć wszystkie kody i zaadaptować nowy akumulator. Jeśli po tym jakieś kody powrócą, będziesz miał punkt wyjścia. Jeśli nie będzie kodów, nie będzie problemów, ponieważ problemem był akumulator. Powodzenia!

To samo właśnie przydarzyło się mojemu samochodowi.

Trochę tła zanim to wszystko się wydarzyło. W Południowej Kalifornii padało bardzo mocno, a ja jechałem nawet przez małe kałuże wody.

Deszcz ustał około 8 godzin przed tym, jak mój samochód zaczął szwankować. Samochód jechał idealnie, dopóki nie zaparkowałem go na zewnątrz. Wyszedłem 5 godzin później i mój licznik się zaświecił (tak, jakby były święta).
ABS, ESP i TPMS włączyły się, gdy uruchomiłem samochód. Udało mi się jechać samochodem w trybie awaryjnym, dobrze, że jestem tylko niecałe 10 mil od domu.

Zaparkowałem samochód w domu ze wszystkimi światłami wciąż świecącymi na liczniku. Następnego dnia samochód nawet nie odpala. Właściwie odpalił, ale gaśnie po 2 sekundach. Silnik będzie się kręcił przez długi czas, ale nie odpali, dopóki ponownie nie wcisnę kluczyka, aby go zatrzymać. Licznik jest pusty, a samochód się nie zamyka i nie piszczy. Nadal mogę odblokować i otworzyć bagażnik za pomocą kluczyka.

Próbowałem odczytać go za pomocą mojego VCDS, ale nie mogę uzyskać do niego dostępu.

Aktualizacja: więc teraz samochód odpala, ale wszystkie 3 kontrolki nadal się świecą. Silnik zdecydowanie brzmi głośniej niż normalnie.

Muszę to jeszcze zdiagnozować za pomocą VCDS

AKTUALIZACJA:
Odczyt VCDS:
Znaleziono 3 błędy:
4698 - Ograniczenie funkcji z powodu otrzymanej wartości usterki
U1113 00 [039] -
-
Niezatwierdzony - Testowane od wyczyszczenia pamięci
Freeze Frame:
Status błędu: 00000001
Priorytet błędu: 6
Częstotliwość występowania błędu: 1
Przebieg: 123822 km
Data: 2016.04.12
Czas: 23:16:24

2816 - Czujnik położenia pedału przyspieszenia 2 (G185)
P2128 00 [167] - Zbyt wysoki sygnał
MIL WŁ. - Niezatwierdzony - Testowane od wyczyszczenia pamięci
Freeze Frame:
Priorytet błędu: 2
Czas: 23:16:25

4667 - Czujniki położenia pedału przyspieszenia (G79) / (G185)
P2138 00 [167] - Niewiarygodna korelacja
MIL WŁ. - Niezatwierdzony - Testowane od wyczyszczenia pamięci
Freeze Frame:
Priorytet błędu: 2
Czas: 23:16:24

Gotowość: 1110 0101

Adres 53: Hamulec postojowy (J540) Etykiety: 8K0-907-801.clb
Nr części SW: 8K0 907 801 H HW: 8K0 907 801 H
Komponent: EPB Audi B8 H09 0100
Wersja: 00000003 Numer seryjny: 00000000729223
Warsztat #: WSC 00000 000 00000
VCID: 346D020997204E9

Znaleziono 1 błąd:
01314 - Moduł sterowania silnikiem
013 - Sprawdź pamięć DTC - MIL WŁ.
Freeze Frame:
Status błędu: 11101101
Priorytet błędu: 4
Licznik resetowania: 195
Wskazanie czasu: 0
Czas: 23:20:10

Freeze Frame:
Napięcie: 13,90 V
Liczba: 58
Prędkość: 0,0 km/h
Wartość szesnastkowa: 0x0270
Wartość szesnastkowa: 0x0001
Wartość szesnastkowa: 0x0101

Mam nadzieję, że to nie jest ten sam powszechny problem, który mają BMW.... Uszkodzony moduł ABS.
Niedawno porzuciłem statek BMW z tego powodu...
Przerywane ostrzeżenia hamulca postojowego, ABS, kontroli trakcji na desce rozdzielczej.

To dlatego, że moduł ABS ma słabą konstrukcję i znajduje się w komorze silnika, zbyt blisko ciepła generowanego przez silnik. To część za 1800 funtów + robocizna, co daje w sumie około 2500 funtów w BMW, lub ecutesting może zregenerować Twój moduł za około 250 funtów, ale musisz go wyjąć i wysłać do nich. Warto zajrzeć na ich stronę internetową, aby sprawdzić, czy mają informacje na temat problemu dotykającego Audi.

Przyznam, że tylko pobieżnie przeczytałem ten wątek, ale widząc wzmianki o kontrolkach ostrzegawczych, sugestie, że mogą to być czujniki kąta skrętu, słabe akumulatory itp., brzmi to tak podobnie, w rzeczywistości dokładnie tak samo jak w przypadku BMW.

Coś do zbadania, powiedziałbym... nawet jeśli tylko po to, aby to wykluczyć.

Wysłane z mojego SM-G920F za pomocą Tapatalk

Jakieś aktualności na ten temat?

Discussion starter · #34 ·
Cześć Jschrauwen

Z mojego doświadczenia wynika, że jeśli błąd ab pojawia się i znika wraz z innymi błędami, takimi jak elektroniczny hamulec itp., przyczyną jest prawdopodobnie brudne/uszkodzone łożysko koła. Czujnik ABS odczytuje odczyt z paska magnetycznego na łożysku koła. Wymieniłem łożysko koła i błędy zniknęły i nie powróciły. Mam nadzieję, że to pomoże.

Cześć Jschrauwen

Z mojego doświadczenia wynika, że jeśli błąd ab pojawia się i znika wraz z innymi błędami, takimi jak elektroniczny hamulec itp., przyczyną jest prawdopodobnie brudne/uszkodzone łożysko koła. Czujnik ABS odczytuje odczyt z paska magnetycznego na łożysku koła. Wymieniłem łożysko koła i błędy zniknęły i nie powróciły. Mam nadzieję, że to pomoże.
Dzięki za to Jav. :thumbsup:
Właśnie wymieniłem moduł sterowania poduszką powietrzną w ramach akcji serwisowej Audi. Ostrzeżenie o poduszce powietrznej i ostrzeżenia o elektronicznym hamulcu zniknęły. :smile2:
Zamieszczę więcej szczegółów na ten temat, jeśli ktoś będzie ich potrzebował.

Nie jestem pewien, czy ktoś rozwiązał ten problem, ale zaczął się on od mojego A4 z 2010 roku latem. Włączał się i wyłączał od czasu do czasu, ale teraz jest włączony cały czas. Zabrałem światła, ale pojawiły się ponownie kilka dni później. Kiedy zabrałem go do dealera Audi, powiedzieli, że to okablowanie po stronie pasażera nad kołem i będzie kosztować 600-700 funtów. Kiedy wezwałem AA, powiedzieli, że może to być wadliwy czujnik ABS, ponieważ wszystkie światła zapalają się w tym samym czasie. Mam nadzieję, że to pomoże.

Miałem problem z akumulatorem - Po jego rozwiązaniu zapaliła się kontrolka ABS, a także TPMS (usterka). Zgodnie z instrukcją obsługi, kontrolka ABS zgasła po przejechaniu kilku metrów. Jednak TPMS (system monitorowania ciśnienia w oponach w moim A6 z 2010 roku opiera się na pomiarze prędkości opon za pomocą czujnika ABS) pozostał włączony ze wskazaniem "usterka". Przeszedłem procedurę resetowania MMI, która, ponieważ samochód stoi w miejscu, tak naprawdę niczego nie sprawdza, ale miałem nadzieję, że zresetuje kontrolkę TPMS.

Myślę, że muszę wyczyścić kod w jakimś miejscu, aby wyłączyć TPMS. Jestem w trakcie decydowania, które narzędzie VDS kupić, z nadzieją, że będę mógł zresetować kod błędu (wszystkie ciśnienia w oponach są prawidłowe i były takie przez cały czas). Czy to brzmi poprawnie? Nie mam tego samochodu zbyt długo i spodziewam się, że będę w trybie uczenia się przez jakiś czas.

W każdym razie - Twój komentarz o tym, że rzeczy muszą być zresetowane po wymianie akumulatora, dał mi nadzieję.

Dzięki,
Aaron

21 - 39 of 42 Posts