Audi A5 Forum & Audi S5 Forum banner

2021 A5 B9.5 MIB3 Ekran dotykowy Zielone menu GEM?

11K views 2 replies 2 participants last post by  DoctorTech  
#1 ·
Próbuję dowiedzieć się, jak włączyć Green Menu (GEM) w nowym A5 B9.5 z ekranem dotykowym MMI MIB3. Oraz polecenia dla zrzutów ekranu i resetu systemu.

Czy proces włączania Green Menu (GEM) jest nadal taki sam w samochodach B9.5 MIB3, gdzie VCDS jest używany do uzyskania dostępu do Modułu 5F, Secure Login S12345, Kanał adaptacji "IDE02122-Developer mode" i ustawiony na Aktywowany?

Po włączeniu w 5F, na starszej platformie MIB2 uzyskiwałeś dostęp do Green Menu, jednocześnie naciskając przycisk NAV/MAP w lewo w górę i przycisk RADIO w prawo w górę. A co z MIB3 bez przycisków, tylko z ekranem dotykowym?

Ponadto Reset systemu na starszej platformie MIB2 przez jednoczesne naciśnięcie przycisku NAV/MAP w lewo w górę, przycisku RADIO w prawo w górę, przycisku PushKnob również naciśniętego. A co z MIB3 bez przycisków, tylko z ekranem dotykowym?

I zrzut ekranu przez jednoczesne naciśnięcie przycisku NAV/MAP w lewo w górę i przycisku PushKnob. A co z MIB3 bez przycisków, tylko z ekranem dotykowym?

Znalazłem instrukcje, jak uzyskać dostęp do Red Engineering Menu w B9.5 MIB3, używając dwóch palców dotykających w pobliżu prawego górnego rogu ekranu dotykowego i przytrzymując je przez kilka sekund. Na starszym MIB2 odbywało się to przez jednoczesne naciśnięcie przycisku NAV/MAP w lewo w górę i przycisku MEDIA w prawo w dół.

Mam nadzieję, że ktoś może pomóc!

Dzięki!

#3 · (Edited)
Cześć wszystkim,

Wiem, że ten wątek był nieaktywny od jakiegoś czasu i zastanawiałem się, czy ktoś poczynił jakieś postępy w tej kwestii?

Mam Q5 z 2022 roku i oczywiście stara metoda dostępu do zielonego menu już nie działa. Jednak biorąc pod uwagę to, co wiemy o procesie produkcyjnym, wydaje się mało prawdopodobne, aby VAG całkowicie usunął zielone menu w MIB3. Gdyby tak było, proces specyfikacji samochodu musiałby ulec zasadniczej zmianie w ciągu ostatnich 2 lat.

Zatem wydaje się prawdopodobne, że zielone menu nadal istnieje (być może w stanie chronionym), ale może być dostępne inną metodą? Oczywiście szukam dostępu z oczywistych powodów, ale jestem dość nowy w tej technologii.

Na marginesie, mam model premium i chciałbym odblokować regulacje średniego zakresu EQ i subwoofera dla mojego audio w samochodzie, ponieważ model standardowy pozwala tylko na zmiany basów/sopranów, a najwyższy poziom wyposażenia pozwala na znacznie więcej. Wydaje się, że te funkcje powinny być możliwe do odblokowania tylko za pośrednictwem zielonego ekranu... chyba że ktoś ma inny pomysł?

Czy kod wymiany mógłby zostać zastosowany za pośrednictwem czerwonego menu inżynieryjnego, które umożliwiłoby wspomniane funkcje, takie jak funkcje audio premium (regulacja ustawień EQ)?

Dzięki za całą waszą pracę!

DoctorT