Audi A5 Forum & Audi S5 Forum banner

Woda w bocznych schowkach bagażnika - ROZWIĄZANE

3 reading
27K views 20 replies 13 participants last post by  DFord  
#1 ·
Cześć wszystkim,

To mój pierwszy post na tym forum, więc z góry przepraszam za wszelkie wpadki. Zazwyczaj tylko czytam te fora w poszukiwaniu pomocy, a wy już mi bardzo pomogliście, więc dziękuję wszystkim za całą pomoc!!

Przez długi czas miałem mnóstwo wody w obu bocznych schowkach bagażnika (gdzie znajdują się głównie bezpieczniki - strona pasażera - samochód z USA).
Przeczytałem prawie każdy temat, jaki mogłem znaleźć, a przynajmniej próbowałem na tym forum i nie miałem szczęścia. Próbowałem odetkać odpływy szyberdachu, odpływ korka wlewu paliwa, testowałem wodą małe odpowietrzniki w bagażniku, ale bezskutecznie. Doprowadzało mnie to do szału.

Mały wyciek był na wejściu każdego tylnego odpływu szyberdachu, gdzie rura odpływowa łączy się z białą złączką (są posty na ten temat - dość powszechne, jak odkryłem). Odsunąłem podsufitkę na tyle, żeby włożyć tam palec i pokryć każdy silikonem. Jak na razie wszystko dobrze.
Jednak to nie stamtąd pochodziła większość wody!

W każdym razie, krótko mówiąc, przetestowałem wodą każdy fragment samochodu, aby zlokalizować miejsce wycieku i nie mogłem uwierzyć, gdzie go znalazłem.
To był OBSZAR KORKA WLEWU PALIWA.
Nie odpływ ani sam korek. To był obwód wokół miejsca, w którym korek styka się z karoserią samochodu.
7 dolarów później za tubkę czarnego silikonu i koralik wokół obszaru paliwa i gotowe. Wszystko uszczelnione!
Kto by pomyślał?

W każdym razie, to była dla mnie taka ulga, że zarejestrowałem się, założyłem konto i stworzyłem ten post w nadziei, że pomoże innym.

Załączyłem zdjęcie mojej "naprawy". Prawdopodobnie nie jest to najbardziej idealne rozwiązanie, ale było tanie i łatwe!
Jeśli więc masz wodę w bagażniku, może warto to sprawdzić?

Dzięki za poświęcony czas!

Attachments

#6 ·
Mam to samo po lewej stronie, gdzie znajduje się wzmacniacz. Gąbka na dole jest przemoczona.. nie mam pojęcia skąd to się bierze.
Miałem wyciek po tej stronie, ale nie tak duży. Odkryłem, że prawdopodobnie pochodził z tylnego odpływu szyberdachu pod podsufitką, jak wspomniałem w oryginalnym poście.
Odkryłem również, że szew nadwozia przeciekał po tej stronie bardzo blisko otworu tej małej, wykładanej wykładziną klapki (trochę poniżej tylnego światła). Skończyło się na uszczelnieniu wejść do tego szwu silikonem. Musiałem zdjąć lewą stronę, żeby to zrobić. Woda prawdopodobnie przedostawała się wokół uszczelki bagażnika. Może warto to sprawdzić.

#7 ·
Dzięki za udostępnienie tych informacji. Po raz pierwszy czytam o wycieku pochodzącym z tej części. Ale to ma sens. W miarę starzenia się gumy i/lub plastiku ulegają one degradacji i deformacji. Wszelkie właściwości uszczelniające zawiodą i przepuszczą wodę. Dobra robota!
Dzięki!!
Tak, też byłem zaskoczony, kiedy to zauważyłem! Nie mogłem uwierzyć, że wyciek mógłby stamtąd dostać się do bagażnika.
Mam nadzieję, że pomoże to przyszłym użytkownikom.

#5 ·
Dzięki dla OP za jego poprawkę, prawdopodobnie nie najschludniejszą, ale z pewnością skuteczną:grin2:

Baas.J,
Czy próbowałeś odboju pokrywy bagażnika po tej stronie? Miałem podobne problemy, których znalezienie zajęło wieki, aż pewnego dnia szukając czegoś innego natknąłem się na wyciek.

#8 ·
Dzięki dla OP za jego rozwiązanie, prawdopodobnie nie najschludniejsze, ale z pewnością skuteczne:grin2:

Baas.J,
Czy próbowałeś odboju pokrywy bagażnika po tej stronie, miałem podobne problemy, których znalezienie zajęło wieki, aż pewnego dnia szukałem czegoś innego i natknąłem się na wyciek.
Jak się o tym dowiedziałeś? I po prostu go wymieniłeś i przestał przeciekać?

#9 ·
Nie pamiętam, jaką pracę wykonywałem, ale polegała ona na usunięciu wykładziny bagażnika z tej strony, niedawno padał deszcz.
Na dnie była kropla wody, więc wlałem więcej wody na tylną szybę, która następnie pokazała się, przeciekając przez ten ogranicznik.
Uszczelniłem wyciek silikonem i od tego czasu jest sucho.

#10 ·
Mam ten sam problem....woda po obu stronach....miałem nawet przyjaciela w bucie, podczas gdy wylewałem wodę wszędzie....żadnych widocznych oznak dostawania się wody!
Na dodatek zepsuło to moduł sterowania itp., powodując problemy z centralnym wyświetlaczem i hamulcem ręcznym.

Czy to też się u ciebie zdarzyło? Jeśli tak, jak rozwiązałeś problem z jednostką sterującą itp.?

Dzięki z góry
Ben

#13 ·
Cześć,

To mój pierwszy post na tym forum, więc z góry przepraszam za wszelkie wpadki. Zazwyczaj tylko czytam te fora w poszukiwaniu pomocy, a wy już mi bardzo pomogliście, więc dziękuję wszystkim za pomoc!!

Przez długi czas miałem mnóstwo wody w obu bocznych schowkach bagażnika (gdzie są głównie bezpieczniki - strona pasażera - samochód z USA).
Przeczytałem prawie każdy temat, jaki mogłem znaleźć, a przynajmniej próbowałem na tym forum i nie miałem szczęścia. Próbowałem odetkać odpływy szyberdachu, odpływ korka wlewu paliwa, testy wodne małych odpowietrzników ciśnieniowych w bagażniku, ale bezskutecznie. Doprowadzało mnie to do szału.

Był mały wyciek przy wejściu każdego tylnego odpływu szyberdachu, gdzie rura odpływowa łączy się z białym łącznikiem (są posty na ten temat - dość powszechne, jak odkryłem). Odsunąłem podsufitkę na tyle, żeby włożyć tam palec i pokryć każdy silikonem. Jak na razie wszystko dobrze.

W każdym razie, krótko mówiąc, przetestowałem wodą każdy fragment samochodu, aby odizolować miejsce wycieku i nie mogłem uwierzyć, gdzie go znalazłem.
Nie odpływ ani sam korek. To był obwód wokół miejsca, w którym korek styka się z karoserią samochodu.
7 dolców później za tubkę czarnego silikonu i koralik wokół obszaru paliwa i gotowe. Wszystko uszczelnione!
Kto by pomyślał?

W każdym razie, to była dla mnie taka ulga, że zarejestrowałem się, założyłem konto i stworzyłem ten post w nadziei, że pomoże innym.

Załączyłem zdjęcie mojej "naprawy". Prawdopodobnie nie jest to najbardziej idealne rozwiązanie, ale było tanie i łatwe!
Jeśli więc masz wodę w bagażniku, może warto na to spojrzeć?

Dzięki Audisal, bardzo przydatne, a jaki był najlepszy sposób na usunięcie wody?

#16 ·
Hej Ben, czy pamiętałeś, żeby wypuścić swojego kumpla z bagażnika?????

#17 ·
Jeżdżę S5 Cabriolet z 2011 roku i on również miał straszne problemy z wodą w schowkach bagażnika. Nie miałem pojęcia, że to problem, dopóki moja kamera cofania nie zaczęła szwankować i po przeczytaniu na forum, zbadałem sprawę. I proszę bardzo, znalazłem około dziesięciu centymetrów wody, a mój moduł sterujący był zanurzony. Próbowałem go wysuszyć, ale działał tylko przez około dzień, a potem całkowicie padł. Na szczęście znalazłem jeden na eBay; byłem bardzo ostrożny, aby szukać śladów rdzy lub uszkodzeń spowodowanych zalaniem. Nie było żadnych i instalacja DIY była dziecinnie prosta, bez konieczności kodowania.
Teraz muszę znaleźć punkt(y) wejścia wycieku! Przeszukalem wszystkie fora i YouTube i udało mi się namierzyć wszystkich prawdopodobnych winowajców. Podsumowując, w obszarze bagażnika nie ma już wody.
Po pierwsze, wyczyściłem, a następnie nałożyłem AutoGlym na wszystkie gumowe uszczelki. Następnie wyczyściłem wszystkie odpływy. Zrobiłem to za pomocą drutu, żyłki do podkaszarki, sprężonego powietrza, a na koniec wlałem prawie wrzącą wodę do każdego odpływu, aby upewnić się, że rzeczywiście odprowadzają wodę. Pięć odpływów znajduje się po prawej i lewej stronie za słupkiem miękkiego dachu oraz na przedniej szybie. Ostatnie miejsce było w okolicy korka wlewu i to było najbardziej zatkane.
Z całą pewnością mogę powiedzieć, że jeden z nich lub wszystkie były częściowo zatkane, powodując wnikanie wody, ale teraz mój bagażnik jest suchy jak pieprz. Na koniec, nie widzę już kondensacji wody po wewnętrznej stronie przedniej szyby zimnego poranka. Następnym razem będę musiał sprawdzić odpływy klimatyzacji z przodu samochodu.

#19 ·
Cześć,

To mój pierwszy post na tym forum, więc z góry przepraszam za wszelkie wpadki. Zazwyczaj tylko czytam te fora w poszukiwaniu pomocy, a wy już mi bardzo pomogliście, więc dziękuję wszystkim za pomoc!!

Przez długi czas miałem mnóstwo wody w obu bocznych schowkach bagażnika (gdzie głównie znajdują się bezpieczniki - strona pasażera - samochód z USA).
Przeczytałem prawie każdy temat, jaki mogłem znaleźć, a przynajmniej próbowałem na tym forum i nie miałem szczęścia. Próbowałem odetkać odpływy szyberdachu, odpływ korka wlewu paliwa, testowałem wodą małe odpowietrzniki w bagażniku, ale bezskutecznie. Doprowadzało mnie to do szału.

Mały wyciek był na wejściu każdego tylnego odpływu szyberdachu, gdzie rura odpływowa łączy się z białym łącznikiem (są posty na ten temat - dość powszechne, jak odkryłem). Odsunąłem podsufitkę na tyle, żeby włożyć tam palec i pokryć każdy silikonem. Jak na razie jest dobrze.
Jednak stamtąd nie pochodziła większość wody!

W każdym razie, krótko mówiąc, przetestowałem wodą każdy fragment samochodu, aby odizolować miejsce wycieku i nie mogłem uwierzyć, gdzie go znalazłem.
To był OBSZAR WLEWU PALIWA.
Nie odpływ ani sama pokrywa. To był obwód wokół miejsca, w którym pokrywa styka się z karoserią samochodu.
7 dolców później za tubkę czarnego silikonu i koralik wokół obszaru paliwa i gotowe. Wszystko uszczelnione!
Kto by pomyślał?

Muszę zapytać, dlaczego nie udrożniłeś odpływu zamiast go zakrywać?

#20 ·
Cześć Ludzie,

To jest mój pierwszy post na tym forum, więc z góry przepraszam za wszelkie wpadki. Zazwyczaj tylko czytam te fora w poszukiwaniu pomocy, a wy już mi bardzo pomogliście, więc dziękuję wszystkim za pomoc!!

Przez długi czas miałem mnóstwo wody w obu bocznych schowkach bagażnika (gdzie znajdują się głównie bezpieczniki - strona pasażera - samochód z USA).
Przeczytałem prawie każdy temat, jaki mogłem znaleźć, a przynajmniej próbowałem na tym forum i nie miałem szczęścia. Próbowałem odetkać odpływy szyberdachu, odpływ korka wlewu paliwa, testować wodą małe odpowietrzniki w bagażniku, ale bezskutecznie. Doprowadzało mnie to do szału.

Było małe pęknięcie na wejściu każdego tylnego odpływu szyberdachu, gdzie rura odpływowa łączy się z białym złączem (są posty na ten temat - dość powszechne, jak odkryłem). Odsunąłem podsufitkę na tyle, żeby włożyć tam palec i pokryć każdy silikonem. Jak na razie jest dobrze.

To był OBSZAR WLEWU PALIWA.
Nie odpływ ani sama pokrywka. To był obwód wokół miejsca, gdzie pokrywka styka się z karoserią samochodu.
Kto by pomyślał?

Dziękuję za poświęcony czas!
Bóg cię błogosławi, stary 🙏

#21 ·
Cześć,

Przez długi czas miałem mnóstwo wody w obu bocznych schowkach bagażnika (gdzie są głównie bezpieczniki - strona pasażera - samochód z USA).
Przeczytałem prawie każdy temat, jaki mogłem znaleźć, a przynajmniej próbowałem na tym forum i nie miałem szczęścia. Próbowałem odetkać odpływy szyberdachu, odpływ korka wlewu paliwa, testy wodne małych odpowietrzników w bagażniku, ale bezskutecznie. Doprowadzało mnie to do szału.

Był mały wyciek przy wejściu każdego tylnego odpływu szyberdachu, gdzie rura odpływowa łączy się z białym łącznikiem (są posty na ten temat - dość powszechne, jak odkryłem). Odchyliłem podsufitkę na tyle, żeby włożyć tam palec i pokryć każdy silikonem. Jak na razie dobrze.

W każdym razie, krótko mówiąc, przetestowałem wodą każdy fragment samochodu, aby zlokalizować miejsce wycieku i nie mogłem uwierzyć, gdzie go znalazłem.
Kto by pomyślał?

Mam ten sam problem w moim A5 z 2011 roku i właśnie przeczytałem Twój post. Jestem w drodze do sklepu z częściami samochodowymi. Dzięki!