Audi A5 Forum & Audi S5 Forum banner
2,221 - 2,240 of 2,925 Posts
Cześć,
Wiem, że temat dotyczy 3GP/3G+, ale z treści posta zakładam, że te mapy są kompatybilne również z 3G High, cytując niektóre fragmenty posta:

i

Mam najnowsze oprogramowanie (0257_6) dla 3G High i zainstalowałem te mapy. Instalacja przebiegła bezproblemowo, nie ma tu żadnych problemów. Jednak żaden z aktywatorów, znalezionych na tym i różnych innych (związanych z 3G High) tematach, nie działa. Próbowałem Vlasoffa, Keldo, Darkdll, ale żaden z nich nie zadziałał. Oparte na FSC, które są uruchamiane z menu inżynieryjnego, uruchamiają się, ale po ponownym uruchomieniu nic się nie dzieje, reszta, która powinna działać na każdym ekranie, po uruchomieniu nic nie robi, w ogóle nie widzę ekranu potwierdzenia.
Próbowałem również kilku kart SD - 1 GB, 16 GB, 64 GB, wszystkie sformatowane jako FAT32. Nadal otrzymuję komunikat "Dane nawigacyjne zablokowane".
Przeglądając forum, wiele osób jest w podobnej sytuacji i nie udało mi się znaleźć działającego rozwiązania, więc wszelka pomoc będzie bardzo mile widziana. Dziękuję!
Zrobiłem dokładnie to samo i byłem do 3 nad ranem po pracy nad moim MMI przez około 7 godzin, aby stanąć w obliczu zablokowanych danych nawigacyjnych... ale wytrwałem i znalazłem to. Próbowałem każdego aktywatora, jaki mogłem zdobyć, ale bezskutecznie. W tym momencie byłem zmęczony, bardzo sfrustrowany i w tym momencie zrobiłbym wszystko, żeby to zadziałało, więc zapisałem to na karcie SD, włożyłem do gniazda SD, postępowałem zgodnie z instrukcjami i z tym wprowadziłem cel i czekałem, aż pojawią się zablokowane dane nawigacyjne, jednak tak się nie stało i od tego czasu nie miałem żadnego problemu. Mam nadzieję, że to wam pomoże.

Cześć, mam Audi A6 2013. Udało mi się zaktualizować do HN+R_EU_AU_K0942_4. Próbuję teraz zainstalować mapy. Sformatowałem dysk twardy, a następnie za pomocą skryptu upewniłem się, że partycje są poprawne. Problem, jaki mam teraz, polega na tym, że mapy się nie instalują.

Aktywator pokazuje, że został poprawnie zainstalowany. Ale po włączeniu zdefiniowanych przez użytkownika aktualizacji i ręcznym ich wybraniu nie mogę wybrać niczego dla plików ECE 6.36 w aplikacji, wyświetla Application (0 -> 0x59900), ale nie pozwala mi tego zaznaczyć.

Ktoś powiedział, że to dlatego, że najpierw zainstalowałem aktywator, podczas gdy ktoś inny polecał mi użycie MDI do USB.

Czy ktoś zna rozwiązanie tego problemu? Ponieważ mam oprogramowanie EU, ale nie mam map.
Każda pomoc byłaby pomocna, dzięki.

@kaz99 -- O ile nie wiesz na pewno (lub masz mocne dowody na to), że obecna baza danych nawigacji jest uszkodzona, ponowne formatowanie partycji nawigacji w celu aktualizacji w tym samym regionie nigdy nie jest potrzebne (ani zalecane); robienie tego tylko zwiększa nakład pracy i komplikuje aktualizację. To samo dotyczy łatania systemu w celu wyłączenia normalnego procesu aktywacji bazy danych nawigacji - możesz to zrobić, ale prawie zawsze powoduje to więcej pracy później. Więc teraz utknąłeś. Sugerowałbym ponowne wgranie komponentów aplikacji MU9411/ifs-root i MU9411/efs-system (tylko!) z HN+R SD (jako zdefiniowane przez użytkownika), aby nadpisać tak zwaną poprawkę "aktywatora" (zakładając, że zastosowałeś standardowy skrypt poprawki Vlasoffa) i spróbuj ponownie zainstalować bazę danych nawigacji (najpierw jako Standard, a następnie jako zdefiniowane przez użytkownika, jeśli to konieczne). --g

@kaz99 -- O ile nie wiesz na pewno (lub nie masz mocnych dowodów na to), że obecna baza danych nawigacji jest uszkodzona, ponowne formatowanie partycji nawigacji w celu aktualizacji dla tego samego regionu nigdy nie jest konieczne (ani zalecane); robienie tego tylko zwiększa ilość pracy i komplikuje aktualizację. To samo dotyczy patchowania systemu w celu wyłączenia normalnego procesu aktywacji bazy danych nawigacji - możesz to zrobić, ale prawie zawsze powoduje to więcej pracy później. Więc teraz utknąłeś. Sugerowałbym ponowne wgranie komponentów aplikacji MU9411/ifs-root i MU9411/efs-system (tylko!) z HN+R SD (jako zdefiniowane przez użytkownika), aby nadpisać tak zwaną poprawkę "aktywatora" (zakładając, że zastosowałeś standardowy skrypt poprawki Vlasoffa) i spróbuj ponownie zainstalować bazę danych nawigacji (najpierw jako Standard, a następnie jako zdefiniowaną przez użytkownika, jeśli to konieczne). --g
Dziękuję za odpowiedź. Tak, to był A6 importowany z Japonii, dlatego zrobiłem format nawigacji. Sugerujesz więc ponowną instalację HN+_EU_AU3G_K_0942? Standardowy lub zmodyfikowany, ponieważ wcześniej instalowałem zmodyfikowane/bez systemów dźwiękowych (mam system dźwiękowy Bose.

Próbuję to tylko posortować, ponieważ udało mi się zmienić na EU, ale teraz utknąłem bez map lol. Wszelka pomoc będzie mile widziana, dzięki.

@kaz99 -- OK, konwersja regionu to jeden z przypadków, gdy partycja nawigacji HDD musi zostać sformatowana. Jaki dysk twardy jest w Twoim systemie JP HN+R? Będziesz chciał potwierdzić dostępną pojemność partycji dysku /dev/hd0t77 (/mnt/nav). Główne jednostki H-B produkowane przez Aisin na rynek azjatycki miały inny podział partycji niż modele EU/US. Jeśli jest to 60 GB Toshiba, będziesz potrzebować co najmniej 28836624 bloków 1K dla ECE 6.36.0 i pliku bazy danych MapStyles.

Moja sugestia jest odnotowana powyżej -- możesz ponownie wgrać całe urządzenie MU9411, ale tylko ifs-root & efs-system są niezbędne do nadpisania wadliwej poprawki Vlasoff.

P.S. Innym problemem, jaki możesz mieć, jest to, że oprogramowanie JP nie używa flagi hwSample, aby wskazać, której wersji sprzętu użyć (to znaczy 41, 51 lub 61). Gdy hwSample nie zostanie znalezione, zakłada się, że wersja sprzętu to D1 (41). Uważamy, że ta generacja jednostki głównej jest równoważna EU/US hwSample E1, która wymaga oprogramowania w wersji 51. Zobacz ten i późniejsze posty, aby uzyskać więcej informacji: https://www.a5oc.com/threads/mmi-3g...avigation-6-36-0-and-firmware-updates-currently-2023-europe.176144/post-1638861 --g

@tzoboy bardzo interesująca rzecz. Widziałem kilku innych facetów, ale nie mogłem zrozumieć, jak to było możliwe. Bardzo miło. 1 pytanie, ponieważ muszę dokonać konwersji z KR na EU. Czy jest jakaś sugestia, żebym tego nie zepsuł :)

@kaz99 -- OK, konwersja regionu to jeden z przypadków, w których partycja nawigacji HDD musi zostać sformatowana. Jaki dysk twardy jest w twoim systemie JP HN+R? Będziesz chciał potwierdzić dostępną pojemność partycji dysku /dev/hd0t77 (/mnt/nav). Jednostki główne H-B produkowane przez firmę Aisin na rynek azjatycki miały inny podział partycji niż modele EU/US. Jeśli to 60 GB Toshiba, będziesz potrzebować co najmniej 28836624 bloków 1K dla ECE 6.36.0 i pliku bazy danych MapStyles.

Moja sugestia jest odnotowana powyżej - możesz ponownie wgrać całe urządzenie MU9411, ale tylko ifs-root i efs-system są niezbędne do nadpisania wadliwej poprawki Vlasoff.

P.S. Innym problemem, jaki możesz mieć, jest to, że oprogramowanie JP nie używa flagi hwSample do wskazania, której rewizji sprzętu użyć (to znaczy 41, 51 lub 61). Kiedy hwSample nie zostanie znalezione, zakłada się, że rewizja sprzętu to D1 (41). Uważamy, że ta generacja jednostki głównej jest równoważna EU/US hwSample E1, która wymaga oprogramowania w wersji 51. Zobacz ten i późniejsze posty, aby uzyskać więcej informacji: https://www.a5oc.com/threads/mmi-3g...avigation-6-36-0-and-firmware-updates-currently-2023-europe.176144/post-1638861 --g

Tak, więc mój był HN+R_JP_AU_P0271, który udało mi się zmienić na HN+R_EU_AU_K0942_4 MU: 0271. Nie wiedziałbym, jaka to jednostka, ponieważ jeszcze jej nie otworzyłem. Ale uruchomiłem skrypt partycji nawigacyjnej i mówi, że ma odpowiedni rozmiar. Jeśli masz jakieś skrypty, daj mi znać, a ja też mogę przetestować. Problem, jaki miałem z mapami, był taki, jak pokazano na drugim zdjęciu, nie mogę wybrać aplikacji i zaznaczyć jej.

Która wersja HN+R to MU9411?

Przeczytałem Twój NavDB Unblocker, uważasz, że może być potrzebny, jeśli wszystko zawiedzie?

Dziękuję za odpowiedź.

@kaz99 -- Włóż kartę FAT32 do gniazda SD1 po pełnym uruchomieniu systemu (po około 3 minutach), otwórz ekran Red Engineering Menu i zrób zrzut ekranu PNG na SD1, naciskając i przytrzymując klawisze [<<]+[>>] (strzałka w lewo+prawo), aż diody LED konsoli zaczną migać (około 4-5 sekund). Dołącz plik PNG do kolejnego postu. Myślę, że musimy zobaczyć wartości "Most train" i "MU software" dla twojej jednostki głównej MU9411. Przydatny jest również plik PNG z ekranu Green Engineering Menu /version/versionmu - interesują nas w szczególności wartości "MU Version" i "HW version MU".

Do jakiego skryptu "Nav Partition" się odnosisz? Co dokładnie robi? Moim zdaniem, na podstawie informacji w twoim poście powyżej, system wciąż uruchamia oprogramowanie produkcyjne JP. Konwersje z Azji (KR, JP) na UE nie są takie trywialne.

Możesz również uruchomić mój skrypt raportowania MMI3G Info: GitHub - DrGER2/MMI3G-Info: MMI3G Information Report Script
Zapisz plik dziennika tekstowego w udostępnionej witrynie przechowywania w chmurze (Dysk Google, OneDrive) w celu przeglądu i komentowania. --g

@tzoboy czy możesz nam powiedzieć, jaką korzyść przynosi wersja oprogramowania układowego K1510?
Jest to niestandardowa aktualizacja oprogramowania oparta na EU_P1001, która wydaje się dodawać obsługę wyświetlania map w zestawie wskaźników dla późniejszych modeli A6/A7/A8. Nie jest to pełne wydanie oprogramowania, więc uznałbym jego użycie za eksperymentalne. Prawdopodobnie wyprodukowane przez kolegę z RO ( www.facebook.com/naviupdate ). --g

Cześć wszystkim.
Mam MMI 3GP HN+_EU_AU3G_P0814
Kilka miesięcy temu pomyślnie odblokowałem nawigację za pomocą skryptu DrGER. Działa idealnie.
Cztery dni temu wymieniłem akumulator w moim Audi q7 i teraz mam problem z menu MEDIA - nie działa. Na wyświetlaczu jest "Inicjalizowanie nośnika, proszę czekać", ale wszystkie inne funkcje są OK.
Słyszałem o problemie z HDD, ale NAWIGACJA działa.

@DrGER Masz duże doświadczenie w tym systemie, czy możesz mi doradzić?

Cześć - Po pierwsze dzięki za udostępnienie nam tego, a także doskonałych przewodników.
Zamierzam to zrobić wkrótce. Udało mi się dziś uruchomić zielone menu, ale chciałem zapytać, czy jest zalecana wersja z tych dwóch:
HN+R_EU_AU_K0900 Zmodyfikowane oprogramowanie - Tryb zdefiniowany przez użytkownika / Brak systemów dźwiękowych
HN+R_EU_AU_K0942 Zmodyfikowane oprogramowanie - Tryb zdefiniowany przez użytkownika / Brak systemów dźwiękowych

Mój nigdy nie był aktualizowany, a moja obecna wersja to HN+_EU_AU3G_P0767 - NAV.DATABSE VR. 8R0060884BK ECE 6.17.3 i mam dźwięk B&O.

Dzięki

@sl101 -- K0942 to ostatnia wydana aktualizacja dla Twojego systemu MMI3GP -- powinieneś ją zastosować. Ponadto obawy dotyczące oprogramowania DSP/wzmacniacza Bose & B&O są przesadzone, IMO. Nikt tutaj w ostatnim czasie nie widział, aby urządzenie AMPLCPKO automatycznie wybierało się do aktualizacji za pomocą Standardowej aktualizacji. --g

To plik zrobiłem przed aktualizacją do wersji K0942
OK, poważny problem z dyskiem twardym jest zgłaszany w 11 sekundzie:
Code:
Jan 01 00:00:08    5 20002   400 helperPerformDiskChecksThread: partition </mnt/gracenode>
Jan 01 00:00:08    2 20002   400 Dirty bit is set for </dev/hd0t187>
...
Jan 01 00:00:11    2     5     0 scsi_interpret_sense:  path=1, target=1, lun=0, cam_status=c4, scsi_status=2, flag=00000040, vuflag=0001, cmd=28, error=70, sense=3, asc=11, ascq=0
Jan 01 00:00:11    2     5     0 scsi_io_done:  I/O error lba 0x845a27b (0x845a27b - 0x845a27c), nlba 2, resid 2
Jan 01 00:00:11    2 20002   400 Failed mount of </dev/hd0t187> to </mnt/gracenode>, type <qnx6>; with <Input/output error>
Oczekiwane zachowanie w systemie HN_+EU:
Code:
Jan 01 00:00:05    5 20002   400 helperPerformDiskChecksThread: partition </mnt/gracenode>
Jan 01 00:00:05    2 20002   400 Dirty bit is set for </dev/hd0t187>
...
Jan 01 00:00:05    5 20002   400 Succeeded mount of </dev/hd0t187> to </mnt/gracenode>, type <qnx6>
...
Jan 01 00:00:06    6 20000     0 Interface [104]: 'AVAIL' '/mnt/gracenode'
Chociaż proces gracenote_srvr nie jest potrzebny do zainicjowania funkcji MEDIA, system wydaje się oczekiwać, że znajdzie użyteczną partycję /mnt/gracenode podczas uruchamiania; dlatego podejrzewam tutaj uszkodzony dysk twardy.

Nawiasem mówiąc, etykieta forum sugeruje, że Twoje pytanie powinno zostać opublikowane w osobnym wątku (ponieważ nie jest bezpośrednio związane z tematem aktualizacji bazy danych ECE 6.36.0 navdb). --g

Witajcie członkowie,

Pobrałem mapy/pakiet fw z innej strony (link Mega poniżej), ponieważ nie mogłem dokończyć pobierania przez ten link mega, po prostu nigdy nie kończy pobierania i mam pytanie, na które nie mogłem znaleźć odpowiedzi, może to zabrzmi głupio, ale czy ktoś może mi powiedzieć, jak dowiedzieć się, jakiej aktualizacji map użyć? Pobralem bazę danych z Mega, która zawiera mapy dla MMI3G:
Mapy Audi HN+ 6.36.0 19,69 GB
Mapy Audi Hnav 6.36.0. 18,7 GB
Audi MMI3G 6.36.0 22,99 GB
Moje pytanie brzmi, czy HN+ i HN+R używają tych samych map, jaka jest 3,2 GB różnica w tych folderach map "HN+ i MMI3G", ponieważ kody map są takie same dla wszystkich plików '8R0051884KL" i po prostu jestem zdezorientowany.
FW/MAPY/Aktywator Folder 64,22 GB na MEGA
Dziękuję z góry.
fml. pobranie zajęło 2 dni... brak zablokowanego hasłem zip... czy możesz podać ten, którego użyłeś? dzięki

2,221 - 2,240 of 2,925 Posts