Audi A5 Forum & Audi S5 Forum banner
2,121 - 2,140 of 2,925 Posts
@BobyG Mój plik dziennika pokazał, że brakowało mi acios_db.ini, tak jak u ciebie. Potem znalazłem post od @DrGER, który wskazywał na skrypt do utworzenia nowego pliku:
Po uruchomieniu miałem ponownie działającą nawigację. Pokazuje starą wersję bazy danych map w informacjach o wersji MMI, więc ponownie uruchamiam aktualizację map.

Pozdrawiam!
Dzięki za odpowiedź.
Czy miałeś ten problem podczas instalacji mapy? Mam na myśli, że przechodząc przez tryb zdefiniowany przez użytkownika, nie mogę wybrać podfolderów Audi_MMI_ECE.
Które są plikami map?
Czy miałeś ten problem?
Pozdrawiam.

Dzięki za odpowiedź.
Czy miałeś ten problem podczas instalacji mapy? To znaczy, przechodząc przez tryb zdefiniowany przez użytkownika, nie mogę wybrać podfolderów Audi_MMI_ECE.
Które są plikami map.
Czy miałeś ten problem?
Pozdrawiam,
Cześć Bilal_zain,

Wykonano następujące kroki:
1) Zaktualizowano oprogramowanie układowe do HN+_EU_AU3G_K_0942 (stock) > bez problemów
2) Aktywowano zielone menu za pomocą skryptu > bez problemów
3) Włączono tryb zdefiniowany przez użytkownika w zielonym menu > bez problemów
4) Przygotowano moją kartę SD, usunięto wszystkie foldery i pliki, zachowano tylko pliki zgodnie z 3GP_Filelist.txt
5) Zaktualizowano mapę do wersji 6.36.0 2023 za pomocą opcji zdefiniowanych przez użytkownika. Wybrano wszędzie tak, gdzie jest znak zapytania ?
6) Po ponownym uruchomieniu moja nawigacja zawiesiła się na "inicjalizowaniu nawigacji"
7) Uruchomiono skrypt MMI3Ginfo. Po zbadaniu dziennika stwierdziłem, że brakuje pliku acios_db.ini.
8) Uruchomiłem skrypt od @DrGER, aby utworzyć nowy plik acios_db.ini i natychmiast moja nawigacja znów działała.
9) Ponieważ informacje o wersji MMI nadal pokazują starą wersję mapy, ponownie wykonuję aktualizację mapy.

@BobyG Mój plik dziennika pokazał, że brakowało mi acios_db.ini, tak jak u ciebie. Potem znalazłem post od @DrGER, który wskazywał na skrypt do utworzenia nowego pliku:
Po uruchomieniu miałem znowu działającą nawigację. Pokazuje starą wersję bazy danych map w informacjach o wersji MMI, więc ponownie uruchamiam aktualizację map.

Na zdrowie!
Cześć,
Pobrałem plik i rozpakowałem go na kartę SD. Utworzył 3 foldery i 2 pliki, jak na zdjęciu poniżej.
Włożyłem go do gniazda po tym, jak wszystkie systemy samochodu zaczęły działać, ale nic się nie wydarzyło, brak wyskakującego okienka na ekranie itp.
Czy robię coś źle?
Czekam na odpowiedź.
Pozdrawiam
Image

Cześć,
Pobrałem plik i rozpakowałem go na kartę SD. Utworzył 3 foldery i 2 pliki, jak na zdjęciu poniżej.
Włożyłem go do gniazda po tym, jak wszystkie systemy samochodu zaczęły działać, ale nic się nie wydarzyło, żadne okienko na ekranie itp.
Czy robię coś źle?
Czekam na odpowiedź.
Pozdrawiam View attachment 186978
Powinno działać automatycznie. Czy możesz coś odczytać z karty SD? Jak piosenkę MP3?
Czy ma 32 GB lub mniej?

...
Włożyłem do gniazda po samochodzie, wszystkie systemy zaczęły działać, ale nic się nie stało, brak wyskakującego okienka na ekranie itp.
...
Nasz MMI3GP czasami nie rozpoznaje pierwszego zdarzenia włożenia karty SD, więc jeśli ekran "uruchamianie skryptu" nie pojawi się w ciągu, powiedzmy, 5 sekund, wyjmij kartę SD, policz powoli do 10, a następnie ponownie włóż kartę SD. Drugie włożenie prawie zawsze uruchamia skrypt. --g

Więc twoje oprogramowanie układowe jest aktualne, stwierdziłem, że musiałem zrobić następujące czynności:
  1. W zielonym menu przejdź do Nav i usuń bazę danych
  2. W zielonym menu przejdź do Nav i usuń partycję HDD
  3. W zielonym menu przejdź do Nav i ponownie wybierz usuń partycję HDD i upewnij się, że informuje cię, że partycja została odbudowana i musisz ponownie zainstalować bazę danych map
JEŚLI nie otrzymasz komunikatu w zielonym menu, instalacja map się nie powiedzie, ponieważ nie ma pojęcia, gdzie je zainstalować. Po instalacji musiałem użyć karty oprogramowania układowego, aby ponownie zainstalować style map i pliki Gemmi
Cześć,
potrzebuję pomocy, zmieniłem region mojej jednostki audi MMI 3g i zainstalowałem oprogramowanie układowe eu bez żadnych problemów. Ale w przypadku map instrukcje mówią, aby usunąć bazę danych nawigacji, a następnie partycję nawigacji.
Próbowałem zainstalować mapy w trybie zdefiniowanym przez użytkownika, ale nie mogę wybrać podfolderów map do instalacji. Folder, który muszę wybrać, to Audi_MMI_ECE i jego podfoldery itp. Wydaje się, że wybór jest wyłączony, chociaż pola wyboru nie są wyszarzone.
Jakieś pomysły?
Pozdrawiam

Nasz MMI3GP czasami nie rozpoznaje pierwszego włożenia karty SD, więc jeśli ekran "uruchamianie skryptu" nie pojawi się w ciągu, powiedzmy, 5 sekund, wyjmij kartę SD, policz powoli do 10, a następnie ponownie włóż kartę SD. Drugie włożenie prawie zawsze uruchamia skrypt. --g
wielkie dzięki kolego. Zrobię dokładnie.
jeszcze jedno,
Podczas konwersji regionu, przed instalacją mapy, instrukcja mówi, aby usunąć bazę danych Nav, a następnie partycję Nav.
Moje pytanie, czy system odbudowuje partycję po ponownym uruchomieniu?
Być może partycje nie są tworzone, dlatego folder mapy/podfolder nie jest wybierany.
Co myślisz?

Cześć Bilal_zain,

Wykonałem następujące kroki:
1) Zaktualizowałem oprogramowanie układowe do HN+_EU_AU3G_K_0942 (stock) > bez problemów
2) Aktywowałem zielone menu za pomocą skryptu > bez problemów
3) Włączyłem tryb zdefiniowany przez użytkownika w zielonym menu > bez problemów
4) Przygotowałem moją kartę SD, usunąłem wszystkie foldery i pliki, zachowałem tylko pliki zgodnie z 3GP_Filelist.txt
5) Zaktualizowałem mapę do wersji 6.36.0 2023 za pomocą opcji zdefiniowanych przez użytkownika. Wybrałem wszędzie Tak, gdzie jest znak zapytania ?
6) Po ponownym uruchomieniu moja nawigacja zawiesiła się na "initialising navigation"
7) Uruchomiłem skrypt MMI3Ginfo. Po przeanalizowaniu logu stwierdziłem, że brakuje pliku acios_db.ini.
8) Uruchomiłem skrypt od @DrGER, aby utworzyć nowy plik acios_db.ini i natychmiast moja nawigacja znów działała.
9) Ponieważ informacje o wersji MMI nadal pokazują starą wersję mapy, ponownie wykonuję aktualizację mapy.

Nie mam więc problemów, których doświadczasz.
Po kroku 9 nadal mam wersję mapy 5.13.8 zgodnie z informacjami o wersji mmi. Ale jestem prawie pewien, że to w rzeczywistości 6.36.0.
@DrGER czy wiesz, jak to możliwe? I co mogę z tym zrobić?

Dziękuję!

...
Podczas konwersji regionu, przed instalacją mapy, instrukcja mówi, aby usunąć bazę danych Nav, a następnie partycję Nav.
Moje pytanie, czy system odbudowuje partycję po ponownym uruchomieniu?
Być może partycje nie są tworzone, dlatego folder mapy / podfolder nie jest wybierany.
...
Te skrypty powłoki GEM służą różnym celom, marnujesz czas robiąc oba.
Usunięcie bazy danych Nav usuwa wszystkie pliki w katalogu /mnt/nav/db (tylko), podczas gdy Usunięcie partycji Nav formatuje partycję HDD /dev/hd0t77 (co i tak usuwa wszystkie dane z systemu plików /mnt/nav).
Whatever. Mój skrypt MMI3G Info poinformuje o aktualnej zawartości partycji HDD /dev/hd0t77 zamontowanej w /mnt/nav. --g

Te skrypty powłoki GEM służą różnym celom, marnujesz czas robiąc oba.
Delete Nav database usuwa wszystkie pliki w katalogu /mnt/nav/db (tylko), podczas gdy Delete Nav partition formatuje partycję HDD /dev/hd0t77 (co i tak usuwa wszystkie dane z systemu plików /mnt/nav). Whatever. Mój skrypt MMI3G Info poinformuje o aktualnej zawartości partycji HDD /dev/hd0t77 zamontowanej w /mnt/nav. --g
Dzięki
Próbowałem z 4 różnymi kartami SD, wszystkie te karty SD były wcześniej testowane i działające i zainstalowały oprogramowanie MMI bezproblemowo.
Nadal bez powodzenia, MMI nie czyta, nic się nie pojawia. Wyjąłem i włożyłem kilka razy każdą kartę po odczekaniu 15 sekund (zgodnie z instrukcją @congo), ale bez powodzenia. Spróbuję również z nowymi kartami SD.
W międzyczasie, czy możesz mi powiedzieć, jak sprawdzić partycję NAV, podejrzewam, że nie została utworzona, dlatego aplikacje w folderze map (Audi_MMI_ECE) nie pozwalają mi wybrać.
Postępowałem zgodnie z instrukcjami dotyczącymi zmiany regionu i aktualizacji oprogramowania układowego i nie miałem żadnych problemów. Ale podczas instalowania mapy utknęło.
Jeśli ktoś inny ma ten problem, to proszę, musi udostępnić rozwiązanie. Dzięki.

dzięki
próbowałem z 4 różnymi kartami SD, wszystkie te karty SD były wcześniej testowane i działały i płynnie instalowały oprogramowanie układowe MMI.
nadal bez powodzenia, MMI nie czyta, nic się nie pojawia.
...
Wyodrębnij archiwum ZIP skryptu MMI3G Info bezpośrednio na pustą/pustą kartę SD FAT32. Jeśli ten lub inne skrypty SD nie działają zgodnie z oczekiwaniami, masz inne problemy z systemem MMI3GP. --g

@eEndje & @bilal_zain Cześć wszystkim.

Na koniec udało mi się uruchomić mapy 6.36.0 2023 MMI3GP na Audi A4 B8, rok produkcji 2013.

UWAGA: Nie zajmuję się tutaj zmianami regionów. Cały czas pracuję z UE

Próbuję zapisać wszystko, co zrobiłem, aby mapy działały teraz.

1) Początkowo zaktualizowałem oprogramowanie układowe z wersji produkcyjnej / fabrycznej (bardzo starej) do K942. Tutaj nie ma problemów.

2) Zastosowałem Nav Unblocker dostarczony przez @DrGER - NIE ten od Vlasoffa / lub ten, który poleca Kongo.
Jednak to był mój główny błąd. Zastosowałem unblocker za wcześnie - przed aktualizacją do map 6.36.0 2023.

Następnie, gdy zaktualizowałem mapy, nawigacja odmówiła zainicjowania.
Skrypt informacyjny DrGre pokazał, że powodem tego było " [INFO] Nie można znaleźć pliku acios_db.ini ".
Być może wniosek jest taki, że ze względu na mieszane kroki instalacji, Nav Unblocker uniemożliwił utworzenie tego pliku .INI.

3) Więc to, co zrobiłem, aby naprawić tę sytuację, to ponowna instalacja oprogramowania układowego.
Dane związane z Nav Unblocker są zapisywane w pamięci flash, więc ponowna instalacja oprogramowania układowego całkowicie usuwa unblocker.
Zdecydowałem się na downgrade z K942 do K900. Wybrano " Y " dla wszystkiego, co możliwe.

4) Następnie ponownie zainstalowałem mapy 6.36.0. Wybrano " Y " dla wszystkiego, co możliwe. Tutaj miałem okno Error 140 pojawiające się kilkakrotnie.
Za każdym razem wybierałem Ponów. Ostatecznie wydaje się, że instalacja zakończyła się pomyślnie.

5) Następnie nacisnąłem przycisk NAV, aby uruchomić nawigację. Pojawił się błąd mówiący, że dostęp do bazy danych nawigacji jest zablokowany - to normalne. Aby to przezwyciężyć, ponownie zastosowałem ten sam Nav Unblocker.

6) Wszystko wydaje się działać.

Główna rada - po zaktualizowaniu wszystkiego i próbie uruchomienia nowych map, powinien pojawić się komunikat informujący, że baza danych nawigacji jest zablokowana. Dopiero wtedy zastosuj unblocker.

Powodzenia, jeśli masz dalsze pytania, pozostaję do dyspozycji.

Boris

@eEndje & @bilal_zain Cześć wszystkim.

Pod koniec udało mi się uruchomić mapy 6.36.0 2023 MMI3GP na Audi A4 B8, rok produkcji 2013.

Próbuję spisać wszystko, co zrobiłem, aby mapy działały teraz.

1) Początkowo zaktualizowałem oprogramowanie układowe z wersji produkcyjnej / fabrycznej (bardzo starej) do K942. Tutaj nie ma problemów.

2) Zastosowałem Nav Unblocker dostarczony przez @DrGER - NIE ten od Vlasoffa / lub ten, który poleca Kongo.
Jednak to był mój główny błąd. Zastosowałem unblocker za wcześnie - przed aktualizacją do map 6.36.0 2023.

Następnie, gdy zaktualizowałem mapy, nawigacja odmówiła zainicjowania.
Skrypt informacyjny DrGre pokazał, że powodem tego było „[INFO] Nie można znaleźć pliku acios_db.ini”.
Być może wniosek jest taki, że ze względu na mieszane kroki instalacji, Nav Unblocker uniemożliwił utworzenie tego pliku .INI.

3) Więc to, co zrobiłem, aby naprawić tę sytuację, to ponowna instalacja oprogramowania układowego.
Dane związane z Nav Unblocker są zapisywane w pamięci flash, więc ponowna instalacja oprogramowania układowego całkowicie usuwa unblocker.
Zdecydowałem się na downgrade z K942 do K900. Wybrano „Y” dla wszystkiego, co możliwe.

4) Następnie ponownie zainstalowałem mapy 6.36.0. Wybrano „Y” dla wszystkiego, co możliwe. Tutaj miałem okno Error 140 pojawiające się przy kilku okazjach.
Za każdym razem wybierałem Ponów próbę. Ostatecznie wydaje się, że instalacja zakończyła się pomyślnie.

5) Następnie nacisnąłem przycisk NAV, aby uruchomić nawigację. Pojawił się błąd mówiący, że dostęp do bazy danych nawigacji jest zablokowany - to normalne. Aby to przezwyciężyć, ponownie zastosowałem ten sam Nav Unblocker.

6) Wszystko wydaje się działać.

Główna rada - po zaktualizowaniu wszystkiego i próbie uruchomienia nowych map, powinien pojawić się komunikat informujący, że baza danych nawigacji jest zablokowana. Dopiero wtedy zastosuj unblocker.

UWAGA: Nie musiałem tu zmieniać regionów. Cały czas pracuję z UE

Powodzenia, jeśli masz dalsze pytania, pozostaję w gotowości.

Boris
Cześć,

Wielkie dzięki za szczegółową odpowiedź. Naprawdę doceniam Twój czas i pomoc.
Postępowałem zgodnie z instrukcjami. Najpierw zmień region w zielonym menu w Internal, SWLL, Nav itp. Na UE. A następnie zainstalowałem oprogramowanie układowe, włączając (ignoruj region). Zgodnie z instrukcjami wybieram opcję „standard” i zainstalowałem oprogramowanie układowe. Bez żadnych błędów.
Uruchamiam ponownie MMI. & Sprawdziłem wersję MMI, pokazywała wersję k900.
Następnym krokiem była instalacja map, zgodnie z instrukcjami. Usunąłem mapy, a następnie usunąłem partycję i spróbowałem zainstalować mapy w trybie zdefiniowanym przez użytkownika.
Tutaj zaczął się problem. Przeszedłem do folderu map AUDI_MMI_ECE, aby wybrać podfoldery, ale nie wybiera. Nie można zaznaczyć pola wyboru.
Próbowałem uruchomić skrypt @congo & DrGre, ale nie zadziałał. Sformatowałem kilka nowych kart SD i spróbowałem ponownie, ale skrypt w ogóle się nie uruchomił.
Jedynym problemem, z którym się borykałem, było to, że aplikacje map nie mogły zostać wybrane do instalacji.
Zrobiłem osobne karty SD dla map MMI 3G i MMI 3GP, obie miały mniej niż 32 GB. I próbowałem, ale ten sam wynik.
Wczoraj spróbowałem ponownie zainstalować oprogramowanie układowe w trybie „USER DEFINED”. I wybrałem większość aplikacji (z wyjątkiem BOSE), ponowna instalacja przebiegła sprawnie, ale na końcu większość tekstu zniknęła z każdej opcji menu w MMI.
Zbadałem ten problem, rozwiązaniem jest zmiana języka w EEPROM (5F) na ENGLISH_GB. Nie można tego zrobić za pomocą VCDS, chociaż mam autel im508 i XTOOL. Ale nie mogę edytować EEPROM. (5F),
Kupiłem OBD11 Pro, czekam na dostawę. Mógłbym zmienić język w 5F eeprom, a także zmienić region w module radiowym na częstotliwość UK.
Ale pierwotny problem nadal nie został rozwiązany. 1 lub 2 osoby miały ten problem, próbowałem się z nimi skontaktować, jak go rozwiązują, ale jak dotąd bez sukcesu.
Będę na bieżąco informował forum o aktualizacjach.

Dzięki wszystkim.

Pozdrawiam,

Witajcie wszyscy,
Chciałbym pobrać nowe mapy dla MMI3G+, ale wydaje się to możliwe tylko przez Megasync. Mój limit pobierania to 5 GB i nie ma już możliwości dokupienia więcej GB tylko na jeden miesiąc, jak to było w przeszłości, ale tylko poprzez wykupienie planu rocznego za 9,99 €/miesiąc na rok. Dajcie znać, czy istnieje inny sposób pobierania (magnet, torrent.... lub coś tańszego).
Dziękuję.
Lorenzo

Witajcie wszyscy,
Chciałbym pobrać nowe mapy dla MMI3G+, ale wydaje się to możliwe tylko przez Megasync. Mój limit pobierania to 5 GB i nie ma już możliwości dokupienia więcej GB tylko na jeden miesiąc, jak to było w przeszłości, ale tylko subskrybując plan roczny za 9,99 €/miesiąc przez rok. Dajcie mi znać, czy istnieje inny sposób pobierania (magnet, torrent.... lub coś tańszego).
Dziękuję.
Lorenzo
Po prostu poczekaj 5 godzin, a dostaniesz kolejne 5 GB 😁.
Zajmuje to dzień. Ale wszystko dostaje.

2,121 - 2,140 of 2,925 Posts