Audi A5 Forum & Audi S5 Forum banner

Czy A5 B8.5 (1.8tfsi) ma czujnik MAF?

23K views 4 replies 2 participants last post by  bushtucker  
#1 ·
Cześć wszystkim,

Zauważyłem, że rury filtra powietrza B8 i B8.5 nieco się różnią. B8.5 wydaje się używać silnika EA888 Gen 3 w przeciwieństwie do Gen 2 w B8.

Nie mogę zlokalizować czujnika MAF na rurze wlotowej za obudową filtra powietrza. Chciałem go wyczyścić, aby rozwiązać błąd P0068.

Czy Audi wyeliminowało MAF w B8.5 i używało tylko czujnika MAP?

Dzięki.

#2 ·
Próbuję dowiedzieć się tego samego, ponieważ chcę przejść na filtr powietrza K&N, ale nie mogę tego rozgryźć. Chcę wiedzieć, czym jest mała rura łącząca na wężu tuż przed połączeniem z turbosprężarką? Wydaje się, że to jedyna część, ponieważ nie ma do niej żadnych kabli. Zakreśliłem ją na zdjęciu.

Attachments

#3 ·
Dla informacji

Cześć wszystkim,

zauważyłem, że rury filtra powietrza B8 i B8.5 nieznacznie się różnią. B8.5 wydaje się używać silnika EA888 Gen 3 w przeciwieństwie do Gen 2 w B8.

Nie mogę zlokalizować czujnika MAF na rurze dolotowej za obudową filtra powietrza. Chciałem go wyczyścić, aby rozwiązać problem błędu P0068.

Czy Audi wyeliminowało MAF w B8.5 i używało tylko czujnika MAP?

Dzięki.

Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk
Zrobiłem trochę badań i ma MAF, mały wąż, który zakreśliłem, jest dla czujnika MAP, który eliminuje MAF w tym ustawieniu. Również dla informacji, trudno znaleźć wlot zimnego powietrza dla 1.8 TFSI z powodu tej rury. Robię na zamówienie, używając filtra K&N używanego w 2.0 TFSI. Właściwie wychodzi o 150 funtów taniej.

#4 ·
Hej JRD, dzięki za wnikliwe informacje!

Domyslałem się, że B8.5 działa tylko na czujniku map, a ta mała rurka prowadziła albo do przepustnicy, albo do samego czujnika map.

Nie zamierzam zmieniać na otwarty filtr stożkowy ani zestaw dolotu zimnego powietrza, ale mogę zdecydować się na zmianę standardowego filtra na typ panelowy AFE lub Pipercross. ;)

Wysłane z mojego SM-G900F używając Tapatalk

#5 ·
Szybka aktualizacja na temat tego, jak rozwiązałem problemy z kodami P0068 i P0507, które miałem w zeszłym tygodniu.

Poluzowałem rurę przepustnicy (TB), aby odsłonić TB. Spryskałem płynem do czyszczenia TB do TB i ponownie podłączyłem rurę. Usunąłem czujnik MAP i zauważyłem oleistą substancję na końcówce czujnika, wytarłem ją i ponownie zainstalowałem. Wyczyściłem kontrolkę MIL i kody za pomocą Caristy.

Uruchomiłem samochód i silnik przerywał z nieregularnymi wahaniami obrotów i prawie zgasł; prawdopodobnie wciągał cały nadmiar płynu do czyszczenia TB. Po około 15 sekundach silnik pracował na biegu jałowym dobrze, odbyłem jazdę próbną i podróż przebiegła płynnie.

Pytanie: Czy powinienem odłączyć akumulator na kilka minut, aby "zresetować" przepustnicę? (Nie posiadam VAGCOM ani VCDS)