Audi A5 Forum & Audi S5 Forum banner

Rozwiązałem zagadkę DRL/kierunkowskazów!!

49K views 121 replies 53 participants last post by  Red_sline  
#1 · (Edited)
Drodzy entuzjaści A5 i S5,

Do tej pory wszyscy wiemy o problemie "mrugającego DRL", który nękał większość z nas, właścicieli A5. Pozorna próba Audi stworzenia funkcji bezpieczeństwa spowodowała u większości z nas tylko irytację w ciągu ostatnich kilku miesięcy. Niektórzy z nas uciekali się nawet do rzadszego używania kierunkowskazów, aby uniknąć zakłopotania.

Cóż, potrzeba wyrzucenia zasad ruchu drogowego w imię próżności minęła. Znalazłem rozwiązanie naszych problemów i jest to nic innego jak proste kodowanie VAG-COM! Jeden bit w jednym kontrolerze całkowicie zmienia zachowanie.

Sebastian z Ross-Tech był w stanie dostarczyć mi kodowania Central Electronics Module z kilku bardzo wczesnych modeli A5/S5, które najwyraźniej miały zachowanie, którego wszyscy szukaliśmy. Pozwoliło mi to na porównanie z kodowaniem w moim własnym samochodzie CEM, zawężając moje wyszukiwanie do tych bajtów, które się różniły.

Po odważnym przełączaniu bitów w ciemno i próbie zobaczenia, jaką różnicę to robi dla samochodu, dowiedziałem się wiele o kontrolowaniu zachowania DRL. Przede wszystkim możesz sprawić, by prawie wszystkie światła w samochodzie działały jako światła do jazdy dziennej: światła przeciwmgielne, reflektory, światła boczne, światła tylne, diody LED lub różne kombinacje tych elementów. Ale co ważniejsze, odkryłem pojedynczy bit, który zapobiega wyłączaniu się DRL po stronie sygnału.

Nie zamieszczę tutaj całego kodowania mojego CEM, ponieważ zachęca to tylko osoby, które nie wiedzą lepiej, do kopiowania i wklejania do własnych samochodów. A ślepe przenoszenie długiego kodowania VW/Audi to przepis na katastrofę. Zamiast tego opiszę tylko konkretny bit, który należy zmienić, ponieważ zapewni to wszystkie niezbędne informacje każdemu, kto wie, jak prawidłowo używać narzędzia, ale nie zachęci innych do uszkodzenia swoich samochodów.

Bit można znaleźć pod adresem:

Adres modułu 09 (Central Electronics)
Submoduł 0 (Master Cent. Elec. box, a nie moduł podrzędny)
Bajt 3 (czwarty od lewej)
Bit 7 (pierwszy bit od lewej w reprezentacji binarnej, dolne pole wyboru w pomocniku długiego kodowania VAG-COM).

W samochodach takich jak mój, które "mrugały" fabrycznie, ten bit jest ustawiony na 1. (Moje oryginalne kodowanie dla bajtu 3 wynosiło 91 w hex, czyli 10010001 w binarnym).
Przełączenie tego bitu na 0 (w moim przypadku, powodując, że bajt 3 odczytuje 11 w hex, czyli 00010001 w binarnym) powoduje, że DRL pozostają zapalone po obu stronach podczas sygnalizacji. To proste.

Ponownie, nie zamieściłem pełnych kodowań, ponieważ nie chcę nikomu pomóc zepsuć swojego samochodu. Nawet przy tym środku ostrożności nadal publikuję te informacje na zasadzie "używasz na własne ryzyko". Nie widzę, jak to może zrobić coś złego z Twoim samochodem, ale jeśli zdecydujesz się to zrobić, nie patrz na mnie, jeśli ma to niezamierzone konsekwencje.

Mam nadzieję, że to wszystkim pomoże. Jeśli ktoś ma pytania dotyczące zmiany kodowania swojego konkretnego samochodu, z przyjemnością pomogę. Jeśli ktoś w pobliżu (nie ma ich wielu) chce skorzystać z kabla VAG-COM, również chętnie pomogę.

Dave

#2 · (Edited)
Dave, jesteś niesamowity!!! Powinieneś wygrać jakiś rodzaj nagrody lub coś za to niesamowite odkrycie! :)

Co prawda, myślę, że poczekam, aż kilku innych w USA wypróbuje to na swoich samochodach, zanim zrobię coś ze swoim.

Dla was, nowicjuszy, którzy mogą się zastanawiać, do czego Dave odnosi się przez "mrugające światła do jazdy dziennej", możecie przeczytać więcej informacji na ten temat tutaj.

#3 ·
Dzięki TX. Rozumiem, że chcesz najpierw zobaczyć, jak spróbują tego inni odważni. Z przyjemnością będę królikiem doświadczalnym dla naszej wspaniałej społeczności.

Pomyślałem również, że wspomnę, aby być precyzyjnym, szczegóły mojego Central Electronics Module. Każde pudełko o tym samym numerze części, numerze wersji i identyfikatorze komponentu powinno działać dobrze, ponieważ jest to to samo pudełko z tym samym oprogramowaniem. Ale jeśli Audi zdecyduje się "naprawić" tę lukę w przyszłości, może pojawić się nowy numer części lub nowy kod wersji i to może być powód, jeśli to nie zadziała w przyszłości. Jeśli poniższe numery zmienią się później, nie ma gwarancji, że nadal będziemy to robić. Ale samochody, których użyłem jako inspiracji, miały nieco inne identyfikatory komponentów (H19 0141, gdzie mój to H21 0253) i nadal działa to dobrze. Mówię tylko, że nie ma żadnych gwarancji na przyszłość.

Oto dane mojego modułu:

Code:
Numer części SW: 8K0 907 063 D HW: 8K0 907 063 D
   Komponent: BCM1 1.0 H21 0253
   Wersja: 05021001

#5 ·
Doskonała robota detektywistyczna

Hej Dave,

Społeczność będzie ci za to bardzo wdzięczna. Jak na ironię, właśnie mówiłem żonie, że zamierzam wysłać "stronę" do Brytyjczyków z prośbą o zeskanowanie ich pojazdu - więc byłem zachwycony, widząc, że Ross Tech w końcu pomógł.

Mam ochotę podłączyć teraz mojego S5 i wypróbować to. Muszę najpierw uważnie przestudiować twój tekst. Słyszałem na innych forach, że ludzie bezmyślnie wycinają i wklejają kody, tylko po to, by odkryć dziwne zachowanie, takie jak to, że zamki już nie działają poprawnie. Kluczem jest zrozumienie, które bajty wpływają TYLKO na światła do jazdy dziennej.

A teraz dla tych z was, którzy mają obcinacze do drutu - przestańcie ciąć tę nową wiązkę przewodów i dowiedzmy się, jakie zmiany są potrzebne w S5!

#6 · (Edited)
SD, to powinno działać dobrze w S5. Jednym z samochodów, które badałem pod kątem kodowania, był S5, a drugim A5 3.0 TDI. Zatem oba samochody różniły się od mojego własnego modelu, ale oba używały tego samego modułu Cent. Elec. Wszystkie trzy - ja, S5 i TDI - miały ten sam numer części (8K0 907 063 D), a S5 i TDI miały ten sam "identyfikator komponentu", mimo że mój różnił się od tych dwóch. Chodzi o to, że wszystkie nasze samochody, jak dotąd, wydają się mieć ten sam moduł CE. W rzeczywistości, na podstawie zrzutu ekranu w innym wątku, Twój ma dokładnie ten sam numer części i identyfikator komponentu co mój. Z pewnością mogę powiedzieć, że powinieneś mieć identyczne wyniki jak moje. Jeśli chcesz, żebym był drugą parą oczu, która sprawdzi Twoją proponowaną zmianę kodowania, zanim ją zastosujesz, z przyjemnością to zrobię. Ale mała podpowiedź: patrzę na ten zrzut ekranu i wygląda na to, że musisz zmienić to samo "91" na "11", co ja zrobiłem w tym kodzie. (zamiast zaczynać od 26001091..., powinno zaczynać się od 26001011...)

#9 · (Edited)
Dave - czy zdecydowanie polecasz zakup kabla Hex over Key? Czy tylko ten pierwszy będzie tak głęboko kopać?
.
Według tabeli zastosowań Ross-Tech dla A5/S5, tylko interfejsy HEX będą działać. Dokładniej, wersje HEX+CAN (A5 to cała magistrala CAN). Niestety, musimy wydać pieniądze na najdroższy.
Oto wynik sprzed kilku chwil
.
To niesamowite. Cieszę się, że zadziałało.

Jednak moja sława jako jedynego B8 w Ameryce Północnej bez zaburzeń mrugania była bardzo krótka. :D

#8 ·
Oto wyniki mojego USA 2008MY S5

Cześć Dave,

Kiedy cała ciężka praca została wykonana przez Ciebie, reszta była łatwa.

Zmieniłem bit 7 i zweryfikowałem nowe kodowanie zgodnie z Twoją sugestią.

Oto wynik sprzed kilku chwil

Attachments

#10 ·
Nie zamierzam przejmować wątku, ale czy ktoś mógłby wyjaśnić podstawy Vag-Com? Brzmi to jak podobny program, którego używam do tuningu mojego D-max (EFI-Live). Jednak nigdy nie słyszałem o VAG-COM i chcę się temu przyjrzeć. Mam pewne doświadczenie w tuningu silników benzynowych i duże doświadczenie w silnikach Diesla D-max (FWIW, mogę zakręcić kołami na trzecim biegu tylko przez wciśnięcie gazu, a jeżdżę na oponach 35" z automatyczną skrzynią biegów).

Wygląda na to, że Ross-Tech jest dostawcą Vag-Com??? Więc co to potrafi? Ile kosztuje? Zalety/wady?

Dzięki i proszę, nie pozwólcie, aby temat tego wątku zbytnio odbiegał od tematu.

#12 ·
Jeszcze jedna rzecz, o której chciałem wspomnieć... W wątku, do którego odnosi się TXcarguy powyżej, wydaje się, że B8 w specyfikacji europejskiej robią różne rzeczy ze swoimi diodami LED. Niektóre przyciemniają pasek LED po stronie sygnału, niektóre go wyłączają, a niektóre nic nie robią. Jak się okazuje (nic dziwnego), wszystkie te rzeczy można kontrolować w kodowaniu modułu. Ustawienie innego bitu niż ten, który opisałem powyżej, może spowodować przyciemnienie diod LED po stronie sygnału do poziomu świateł postojowych 50%. Potraktuj to jako rozwiązanie pośrednie. Jednak w samochodach w specyfikacji amerykańskiej powoduje to również, że pomarańczowy marker boczny pozostaje włączony przez cały czas, jako dodatkowe światła do jazdy dziennej wraz z diodami LED. Podejrzewam, że jest to konsekwencja różnych obudów reflektorów, ponieważ lampy europejskie nie mają pomarańczowego markera. Bit kodowania, który tworzy zachowanie przyciemniania z sygnałem, prawdopodobnie nie był przeznaczony do użytku w USA, więc w moim samochodzie ma efekt uboczny w postaci zamiany pomarańczowego światła w światło do jazdy dziennej. Wspominam o tym tylko dlatego, że ludzie w innym wątku próbowali dowiedzieć się, skąd pochodzą różne obserwowane zachowania. Marker boczny nie wchodzi w równanie z poprawką, którą zamieściłem, o czym świadczy zdjęcie SDS5. Chciałem tylko dodać tę ciekawostkę dla wszystkich zainteresowanych. Co mogę powiedzieć, jestem inżynierem.
Czy ktoś mógłby wyjaśnić podstawy Vag-Com?
VAG-COM to tylko oprogramowanie diagnostyczne, a nie oprogramowanie do tuningu osiągów, jak można zobaczyć w reklamach w tylnej części czasopism motoryzacyjnych. Nic przeciwko tego typu oprogramowaniu, po prostu nie o to chodzi w VAG-COM. Emuluje funkcje komputera diagnostycznego dealera, dzięki czemu można wyczyścić kontrolki silnika i uzyskać telemetrię w czasie rzeczywistym z systemów pojazdu. Najbardziej zaawansowany kabel interfejsu, jaki oferują, kosztuje 350 USD i obejmuje licencję na oprogramowanie. Sprawdź http://www.ross-tech.com/, aby uzyskać więcej informacji i zobacz specjalne fora VAG-COM na VWvortex i AudiWorld, aby uzyskać odpowiednie dyskusje.

#11 ·
Teraz uważaj na zalew wniosków o pożyczenie kabli i oprogramowania VAG.COM:D

Do tej pory z moim S5 miałem tylko bardzo drobne niedogodności - jedyną, którą naprawiłem w ciągu kilku dni od otrzymania samochodu, była kontrolka "airbag is off". Zastosowałem bardzo nieeleganckie rozwiązanie i wyłączyłem przełącznik z deski rozdzielczej, delikatnie podważyłem osłonę i umieściłem czarną taśmę po wewnętrznej stronie, aby zamaskować światło:cool:

Wyłączyłem również sygnał dźwiękowy pasów bezpieczeństwa i od czasu do czasu obserwuję kody błędów.

Ludzie z Ross Tech są wspaniali - mam nadzieję, że członkowie nagrodzą ich, kupując kabel i oprogramowanie;)

ps; Jeśli wyślesz mi PW ze swoim adresem e-mail, wyślę Ci kopie 4 przewodników do nauki, na wypadek gdybyś ich jeszcze nie miał.

#13 ·
To wspaniała wiadomość - dziękuję za całą ciężką pracę.
Zanim wydam około 250 funtów (około 500 dolarów) na sprzęt VAG-COM, zastanawiam się, czy mógłbyś mi powiedzieć, czy można zrobić następujące rzeczy (być może inni członkowie byliby również zainteresowani tymi funkcjami)?
1) Uruchomienie tylnych świateł w tym samym czasie co światła do jazdy dziennej, abyśmy mogli jeździć trochę dłużej bez włączonych reflektorów
2) Utrzymanie podświetlenia zestawu wskaźników również nieco dłużej.
3) Dostosowanie regulacji góra/dół reflektorów w moich ksenonach

Nie jestem zwolennikiem jazdy na światłach do jazdy dziennej w całkowitej ciemności - tylko trochę dłużej wieczorem. Trzeba powiedzieć, że moje ksenony oświetlają drogę tylko na około 20 stóp przede mną. Próbowałem je wyłączyć innej nocy i faktycznie widzę dalej (tylne odblaski itp.) na samych światłach do jazdy dziennej niż z włączonymi ksenonami.

Pozdrawiam - i jeszcze raz dziękuję za całą ciężką pracę
Plob

#20 ·
Dzięki za wszystkie miłe słowa, ludzie. :D Cieszę się, że mogę pomóc wszystkim ludziom, którzy pomagali mi przez ostatnie kilka miesięcy. Wiedziałem, że ktoś tam w końcu to rozgryzie... Cieszę się, że nie musimy już dłużej czekać.

Zastanawiam się, czy mógłbyś mi powiedzieć, czy możliwe jest: 1) Włączenie tylnych świateł w tym samym czasie co światła do jazdy dziennej, abyśmy mogli jeździć trochę dłużej bez włączonych reflektorów. 2) Utrzymanie podświetlenia deski rozdzielczej przez trochę dłuższy czas. 3) Dostosowanie ustawienia wysokości reflektorów ksenonowych.
Numer 1 jest absolutnie wykonalny, jak odkryłem zeszłej nocy. Możesz łatwo włączyć tylne światła jako światła do jazdy dziennej, oprócz pasków LED z przodu. I w tym trybie diody LED będą cały czas świecić pełną jasnością.

Nie mam odpowiedzi na pytania 2 i 3 i nie wiem, czy ktoś je ma. W modułach sterujących jest po prostu tak wiele niedokumentowanych rzeczy. Ale założyłbym się, że możesz zrobić #3, ponieważ istnieje kontroler "Xenon Range". Prawdopodobnie istnieje tak zwana "wartość adaptacji", która może dostosować podstawowy poziom reflektorów. #2 jest bardziej wątpliwe, ale ponieważ wszystko opiera się na czujnikach i logice, prawdopodobnie istnieje sposób na manipulowanie tym zachowaniem. Ale nie przysięgałbym na to.

Rzeczą, która mnie niepokoi, jest to, że mamy trzy różne poziomy funkcjonalności ze światłami do jazdy dziennej. ... Oczywiście, ta funkcjonalność nie może być osiągnięta tylko za pomocą jednego bitu w ustawieniach konfiguracyjnych - może to być tylko jeden lub zero.
Istnieje bit do ściemniania i bit do wyłączania. Nie wiem, co się stanie, jeśli oba zostaną ustawione, ponieważ nie próbowałem. Ale wszystkie możliwe zachowania DRL opisane przez członków tutaj można opisać za pomocą trzech kombinacji tych dwóch bitów. (0 i 0; 0 i 1; 1 i 0).

#14 ·
Dave, właśnie zdobyłeś status Bohatera...świetna robota detektywistyczna. Jak mówisz, samochody w specyfikacji europejskiej zachowują się inaczej, moje diody LED świecą pełną mocą podczas migania, ale tak jak 'Plob' jestem podekscytowany perspektywą włączenia tylnych świateł jako DRL. Dzięki za doskonałe informacje.

#15 ·
Doskonale, bardzo dobrze zrobione!!

Czy znalazłeś jakiś sposób na zmianę jasności świateł bocznych?? Bo kiedy wybrane są światła boczne, jasność nie jest taka sama jak w przypadku świateł do jazdy dziennej??

#18 ·
Doskonale, bardzo dobrze zrobione!!

Czy znalazłeś jakiś sposób na zmianę jasności świateł bocznych?? Ponieważ kiedy światła boczne są wybrane, jasność nie jest taka jak w przypadku DRL??
Rab, to i tak nie będzie miało już znaczenia, gdy vag-com zostanie użyty do ciągłego włączania tylnych świateł, możesz pozostawić je na DRL w trybie pełnej jasności. Zakładam, że to jedyny powód, dla którego włączałbyś światła boczne.

Teraz nie mam pojęcia o niczym związanym z VAG-COM, więc poczekam, aż zrobi to jeden z brytyjskich facetów, a potem poproszę ich o pomoc w zrobieniu mojego.

Och i dobra robota Dave!! :)

#16 ·
Cześć Blade
Zapomniałem, że Twój samochód nie przyciemnia DRL. Być może warto zrobić porównanie modeli "Euro", aby zobaczyć, czy możemy zauważyć różnicę w ustawieniach.
Martwi mnie to, że mamy trzy różne poziomy funkcjonalności z DRL:-
1) Pozostają włączone przez cały czas - nawet podczas migania (jak u Ciebie)
2) Wyłączają się podczas migania (jak u Aerodave'a)
3) Przyciemniają się podczas migania lub włączania świateł bocznych/przednich (jak u mnie)

Oczywiście, ta funkcjonalność nie może być osiągnięta za pomocą jednego bitu w ustawieniach konfiguracyjnych - może to być tylko jeden lub zero. Sugeruje to, że w bajcie mogą być inne bity, które mają tutaj wpływ (8 bitów w bajcie).
Jeśli bylibyśmy w stanie odczytać (i udostępnić) informacje o tych ustawieniach, moglibyśmy zobaczyć, które bity są ustawione inaczej i zmienić ich ustawienia. Jestem trochę niechętny do zmiany jakichkolwiek ustawień, dopóki nie będę miał dobrego pojęcia, do czego służą te przypisania bitów (a nawet czy mamy różne jednostki sterujące/wersje).

Zatem palące pytanie musi brzmieć: jak się tego dowiemy? Czy masz dostęp do konfiguracji VAG-COM i czy chcesz odczytać i udostępnić (nie zmieniać) swoje ustawienia?

Pozdrawiam
Plob

#17 ·
Cześć Blade
Zapomniałem, że Twój samochód nie przyciemnia świateł do jazdy dziennej. Być może warto zrobić porównanie modeli 'Euro', aby zobaczyć, czy możemy zauważyć różnicę w ustawieniach.
Martwi mnie to, że mamy trzy różne poziomy funkcjonalności świateł do jazdy dziennej:-
1) Pozostają włączone przez cały czas - nawet podczas sygnalizacji skrętu (jak u Ciebie)
2) Wyłączają się podczas sygnalizacji skrętu (jak u Aerodave'a)
3) Przyciemniają się podczas sygnalizacji skrętu lub włączania świateł bocznych/przednich (jak u mnie)

Oczywiście, ta funkcjonalność nie może być osiągnięta za pomocą jednego bitu w ustawieniach konfiguracyjnych - może to być tylko jeden lub zero. Sugeruje to, że w bajcie mogą być inne bity, które mają tutaj wpływ (8 bitów w bajcie).
Jeśli bylibyśmy w stanie odczytać (i udostępnić) informacje o tych ustawieniach, moglibyśmy zobaczyć, które bity są ustawione inaczej i zmienić ich ustawienia. Jestem trochę niechętny do zmiany jakichkolwiek ustawień, dopóki nie będę miał dobrego pojęcia, do czego służą te przypisania bitów (lub nawet jeśli mamy różne jednostki sterujące/wersje).

Zatem palącym pytaniem musi być to, jak się tego dowiedzieć? Czy masz dostęp do konfiguracji VAG-COM i czy chcesz odczytać i udostępnić (nie zmieniać) swoje ustawienia?

Pozdrawiam
Plob
OK Plob, nie mam dostępu do VAG-COM (pomimo posiadania warsztatu - Renault & Fiat) myślałem, że może APS ma, w takim razie na pewno kiedy pojedziemy na modyfikacje w czerwcu, mogliby się podłączyć i sprawdzić ustawienia. Nie mam problemu z byciem tu królikiem doświadczalnym, chciałbym, aby moje tylne światła były włączone przez cały czas i muszę wiedzieć, że kiedy samochód trafi do serwisu, jeśli zaktualizują oprogramowanie, nie skończę z przyciemnianymi światłami do jazdy dziennej...

#19 ·
Dave, świetna robota i bardzo dokładne wyjaśnienie. Kiedy dostanę swój samochód, przystąpię do działania. Zazwyczaj waham się przed zrobieniem czegokolwiek, ponieważ obawiam się, że coś zepsuję, ale przedstawiłeś to ładnie, aby ułatwić sprawę. Dzięki!

#21 ·
Dzięki za to, Aerodave. Po raz kolejny - co za gwiazda:) Wspomniałeś, że można sprawić, by tylne światła świeciły się jako światła do jazdy dziennej i że jest bit przyciemniania i bit wyłączania (B3/b7) - czy możesz nam powiedzieć, które bity odpowiadają za tylne światła i przyciemnianie? Wygląda na to, że jesteśmy na dobrej drodze do wyprodukowania zrekonstruowanej mapy bitowej dla funkcji oświetlenia. Z zawodu jestem inżynierem elektronikiem, więc nie wejdę tam po prostu na ślepo - ale jeśli wiesz już, co robią niektóre z pozostałych bitów, być może uda nam się wymyślić coś naprawdę interesującego dla społeczności A5. Pozdrawiam Plob

#24 ·
Dzięki za to Aerodave. Jeszcze raz - co za gwiazda:)

Wspomniałeś, że można sprawić, by tylne światła świeciły jako światła do jazdy dziennej i że jest bit przyciemniania i bit wyłączania (B3/b7) - czy możesz nam powiedzieć, które bity odpowiadają za tylne światła i przyciemnianie?
Zapisałem to w domu...dam znać wieczorem (czasu amerykańskiego), kiedy skończę pracę. Ale oba bity znajdują się w bajcie 2 w tym samym module sterującym. Jeśli nie możesz się doczekać i chcesz poeksperymentować, wszystkie bity wydają się bezpieczne do przełączania. Nie mogłem zaobserwować efektu bitu 0 (najbardziej z prawej), ale pozostałe miały bardzo oczywiste efekty, z których jednym było włączenie świateł tylnych jako świateł do jazdy dziennej.

Świetna robota Dave. Czy wiesz, czy można sprawić, by reflektory włączały się później (tj. w ciemniejszym otoczeniu) i pozostawiały światła do jazdy dziennej włączone dłużej w trybie automatycznym? Wiem, że istnieje ustawienie do wyboru przez kierowcę, ale to za mało!
Ponownie, nie wiem zbyt wiele o modułach sterujących poza tym, co właśnie dowiedziałem się o działaniu świateł do jazdy dziennej. Audi hackers mają jeszcze wiele do odkrycia. Ale zakładam, że gdzieś istnieje regulacja progu dla automatycznych reflektorów. Można to zmienić w innych modelach VW/Audi, więc jestem pewien, że jest to tam ukryte.

#23 ·
Świetna robota Dave. Czy wiesz, czy można ustawić włączanie reflektorów później (tzn. w ciemniejszym otoczeniu) i dłużej utrzymywać włączone światła do jazdy dziennej w trybie automatycznym? Wiem, że jest ustawienie wybierane przez kierowcę, ale to za mało!

#25 ·
Fantastyczna sprawa! Chciałem DRL o maksymalnej jasności ze wszystkimi kombinacjami świateł razem ze światłami tylnymi w trybie DRL.

Czy w MMI jest tryb serwisowy? Wydaje mi się, że inne modele Audi to mają i można było do niego wejść kombinacją wciśnięć przycisków.

Dzięki
Simon

#30 ·
Świetna robota Dave. Być może będę musiał pojechać do Dayton i kazać ci mnie naprawić. Ile bierzesz?:)
Co powiesz na sześciopak Yuengling? Nie można go tu dostać. Gdybym myślał, że kanapka z Primanti Bros. przetrwa podróż, poprosiłbym o to.

Serio, nie śniłbym o pobieraniu za to opłaty. Kupiłem kabel dla siebie... a nie po to, żeby zarabiać na innych kierowcach. Zawsze chętnie się dzielę. Byle tylko nie musieć jechać do klienta. ;)

#33 ·
GO DAVE!! Now...Sizzle...Tx...daj znać, czy zamierzasz to zrobić; możemy się spotkać i zaktualizować wszystkie trzy.

#34 ·
Dave
Dobrze wykonana praca. Czekam z niecierpliwością na użycie tego hacka.

Miło mi widzieć, że niektórzy ludzie wciąż wiedzą, o co chodzi z binarnym i szesnastkowym systemem liczbowym.

#35 · (Edited)
Dave, jesteś niesamowity!

Zamierzam zamówić VAG-COM dzisiaj...

Zamierzałem się tym zająć, ale teraz mam ku temu prawdziwy powód. Zadzwonię do ciebie, jak tylko go dostanę, żeby upewnić się, że niczego nie zepsuję.

Bardzo dziękuję za to!!!

[Edit] Zamówiono VAG-COM z dostawą w 2 dni. Mam nadzieję, że warto?!