Audi A5 Forum & Audi S5 Forum banner
21 - 40 of 272 Posts
Discussion starter · #21 ·
Ponieważ niektórzy z Was mogą mieć obawy dotyczące niezawodności usługi, przedłużam okres gwarancji do 6 miesięcy.
Co jest objęte gwarancją?
Jeśli masz system MIB1/MIB2, a usługa przestanie działać przed końcem 6. miesiąca od aktywacji i nie będę w stanie jej przywrócić w ciągu 2 miesięcy, otrzymasz 50% zwrotu kosztów.
Czego nie obejmuje gwarancja?
Działania użytkownika końcowego, które w jakiś sposób uniemożliwiły prawidłowe działanie oprogramowania.
Odizolowany przypadek, w którym dotyczy to tylko jednego systemu (wierzę, że jest jasne, że jest to problem lokalny).
Naruszenie zasad udostępniania spowodowało wyłączenie usługi.
Aktywacja, która nie została dokonana bezpośrednio przeze mnie w innym miejscu przy użyciu moich plików.
Tylko dla informacji - przewidywana żywotność usługi wynosi ponad 3 lata. Wszelkie spekulacje, że przestanie działać za tydzień lub dwa, są nonsensem ludzi, którzy nie mają pojęcia, jak to naprawdę działa.
Pozdrawiam.

Congo, może mógłbyś krótko wyjaśnić, jak działa ta usługa.
Przypuszczam, że masz jakiś serwer pośredniczący jako centralny punkt pomiędzy użytkownikami Audi i Nvidia.
Przypuszczam również, że ten serwer przygotowuje pakiety i wysyła je do użytkowników.

Jeśli to prawda, użytkownicy są zależni od twojego serwera, który powinien być aktywny 0-24.

Discussion starter · #23 ·
Wreszcie - użytkownicy są zależni od wielu systemów po drodze. Były chwile, kiedy niektóre usługi były niedostępne i takie chwile będą miały miejsce w przyszłości.
Audi robi konserwację co miesiąc przez 2 dni, ale nie widzę, żebyś się na to skarżył, Google robi to co miesiąc, ale jednak... wszystko jest cicho.

Cześć,
Czy możesz mi powiedzieć, jak te informacje Ci pomogą?
Nieważne jak dokładnie to działa, ważne, że działa.
I co nVidia ma z tym wspólnego ;)
Ok, myślę, że uważasz mnie za głupca, któremu nie ma sensu tłumaczyć, jak coś działa, ponieważ - on tego nie zrozumie. Dobre podejście! ;)

A rozwiązanie dotyczy urządzeń nvidia, użytkownicy qulacomm mogą sami dokonać aktualizacji (bez rozwiązania innych firm) - albo się mylę, bo nic nie rozumiem!

Last but not least - users are dependable on many systems along the way. There were moments before when some services were unavailable and there will be such moments in the future.
Audi does maintenance every month for 2 days but i don't see you complaining about it, Google does it every month but yet ... all is quiet.
A gdzie ja narzekałem? Może tak to odebrałeś. :rolleyes:

Discussion starter · #26 ·
Ok, chyba myślisz, że jestem głupcem, któremu nie ma sensu tłumaczyć, jak coś działa, ponieważ - on nie zrozumie. Dobre podejście! ;)

A rozwiązanie dotyczy urządzeń nvidia, użytkownicy qulacomm mogą sami dokonać aktualizacji (bez rozwiązania firm trzecich) - albo się mylę, bo nic nie rozumiem!
Czyli MMI 3G to Nvidia. Można to również wykorzystać w jednostkach QC, które nie mają aktywnej subskrypcji (większość przypadków), w którym to przypadku nic nie zrobią z aktualizacją. Udostępniłem wszystkie pakiety oprogramowania, więc każdy może spróbować sam, ale to zadziała tylko wtedy, gdy mają aktywną subskrypcję Audi Connect. Ale jak powiedziałeś - jesteś tym człowiekiem, wiesz o tym wszystkim, więc przepraszam, że dzielę się z tobą zbędnymi informacjami.

Ponownie, nie będę wchodził w szczegóły, ponieważ nie sądzę, żebym musiał. Dla mnie nie jest jasne, jak to ci pomoże. Chyba że chcesz to zrobić sam, co jest dobre, ale nie zamierzam ułatwiać zadania, udostępniając wszystkie szczegóły. Jak powiedzieli niektórzy: "To nie może być takie trudne".
Zarejestrowałeś się tutaj 8 dni temu, mając 4 posty i chcesz mieć wszystkie informacje na stole.

Przepraszam, ale to tak nie działa.

Jaki jest sens zamieszczania tego tutaj? Dlaczego nie zapytałeś na PW? Jaki jest ostateczny cel? :rolleyes:

Jaki jest sens publikowania tego tutaj? Dlaczego nie zapytałeś na PW? Jaki jest cel końcowy? :rolleyes:
...aby wyjaśnić (w skrócie) społeczności, jak działa system. I (dla ciebie), aby mieć więcej użytkowników i więcej pieniędzy w kieszeni. Bo w konsekwencji nikt nie chce "kupować kota w worku".
Myślę, że boisz się, że ktoś ukradnie pomysł, to zrozumiałe, ale wtedy powiedz to (a nie, że nie ma znaczenia, jak to działa, czym umniejszasz użytkowników).

I tak, zarejestrowałem się tutaj 8 dni temu z 4 postami i to z powodu ciebie i twojego rozwiązania!

Bez urazy, jednym z użytkowników prawdopodobnie będę ja, ale nie wiem, dlaczego to wszystko tak cię złości. :cautious::rolleyes:

Ale żeby być konstruktywnym, jedno pytanie: Dlaczego jednostki Qualcomm nie potrzebują Audi Connect, a Nvidia tak? I czy musimy kupować subskrypcję Audi Connect co roku, aby to rozwiązanie było aktywne? Jak mówiłem, nie mam aktywnej licencji Google Earth, ale przypuszczam, że to nie problem?

Discussion starter · #29 ·
Przywraca Google do każdego MMI Touch (MMI 3G+, MIB1, MIB2, PCM4) w pojazdach Grupy VW (Audi, Volkswagen, Skoda, Porsche, Lamborghini, Bentley), umożliwiając komunikację między MMI a serwerami Google Earth. To wszystko, co mogę powiedzieć.
Nie jestem zły, po prostu ciekawy, ponieważ te same pytania zadał mi inny użytkownik w innym kanale komunikacji, który później opublikował na Facebooku i Telegramie: "Wkrótce będę mógł to zrobić" :) Jeśli to ty, to powodzenia, jeśli nie, to przepraszam, być może popełniłem błąd. Podziwiam ludzi, którzy robią unikalne rzeczy i przynoszą je innym, liderów, a nie kopiarki.

QualComm lub nVidia (tak, jest nVidia, która ma nowe oprogramowanie - A3, TT, R8, Q2), jeśli zostanie zaktualizowana do 5XXX, będzie wymagać aktywnej subskrypcji, aby działała. Delphi ma również nowe oprogramowanie, które używa Maxar (2035/2037) lub starszego, które nadal może używać Google 1040/1042 i tak dalej.
Starsze oprogramowanie można uruchomić bez subskrypcji, głównie dlatego, że starsze używa Google jako źródła, a nowsze Maxar poprzez Here MAPS.
Wygląda na to, że pozostawili tylko niektóre A4/A5/Q5/Q7 nieobjęte nowymi modelami i wszystkimi starszymi.

Google zapewnia lepsze zdjęcia na dzień dzisiejszy, Maxar używa danych niższej jakości, tak samo jak Google w zeszłym roku.
W tym roku obrazy w dużych miastach są krystalicznie czyste.

Pozdrawiam.

Przywraca Google do każdego MMI Touch (MMI 3G+, MIB1, MIB2, PCM4) w pojazdach Grupy VW (Audi, Volkswagen, Skoda, Porsche, Lamborghini, Bentley), umożliwiając komunikację między MMI a Google Earth. To wszystko, co mogę powiedzieć.
Nie jestem zły, po prostu jestem ciekawy, ponieważ te same pytania zadał mi inny użytkownik w innym kanale komunikacji, który później opublikował na Facebooku i Telegramie "wkrótce będę mógł to zrobić" :) Jeśli to ty, to powodzenia, jeśli nie, to przepraszam, być może popełniłem błąd. Podziwiam ludzi, którzy robią unikalne rzeczy i przynoszą je innym, liderów, a nie kopiarki.

QualComm lub nVidia (tak, jest nVidia, która ma nowe oprogramowanie - A3, TT, R8, Q2), jeśli zostaną zaktualizowane do 5XXX, będą wymagały aktywnej subskrypcji, aby działać. Delphi ma również nowe oprogramowanie, które wykorzystuje Maxar (2035/2037) lub starsze, które nadal może korzystać z Google 1040/1042 i tak dalej.
Starsze oprogramowanie można uruchomić bez subskrypcji, głównie dlatego, że starsze używa Google jako źródła, a nowsze Maxar za pośrednictwem Here MAPS.
Wygląda na to, że pominęli tylko niektóre A4/A5/Q5/Q7 z nowych modeli i wszystkie starsze.

Google zapewnia lepsze zdjęcia na dzień dzisiejszy, Maxar używa danych niższej jakości, tak samo jak Google w zeszłym roku.
W tym roku obrazy w dużych miastach są krystalicznie czyste.

Pozdrawiam.
Dzięki, nie jestem "tym użytkownikiem" i nie mam pojęcia, o kim mówisz.
Ale teraz zainteresowałeś mnie tym, że "Starsze oprogramowanie można uruchomić bez subskrypcji, głównie dlatego, że starsze używa Google jako źródła". Jestem w tym pociągu, więc jeśli dobrze rozumiem, nie potrzebuję aktywnej subskrypcji Audi Connect?
Muszę przyznać, że "Google Earth" i "Car Status" to tylko dwie rzeczy, które sprawiają, że Audi Connect jest dla mnie rozsądne. Teraz (jeśli twoje rozwiązanie działa) natychmiast anuluję subskrypcję.

Discussion starter · #31 ·
Tak, ze starszymi wersjami nie potrzebujesz aktywnej subskrypcji. Jeśli masz 2XXX, 3XXX, a nawet 4XXX, Google będzie działać nawet po zakończeniu subskrypcji.

O statusie samochodu, to inny pakiet połączeniowy, który zwykle jest na wiele lat, a nie tylko na jeden. Możesz sprawdzić jego okres ważności w menu Audi Connect, prawym przyciskiem funkcyjnym i wybrać Licencje. Więc to nie powinno się zatrzymać, jeśli zatrzymasz pakiet połączeniowy infotainment.

Tak, ze starszymi wersjami nie potrzebujesz aktywnej subskrypcji. Jeśli masz 2XXX, 3XXX, a nawet 4XXX, Google będzie działać nawet po zakończeniu subskrypcji.
O statusie samochodu, to inny pakiet połączeniowy, który normalnie jest na wiele lat, a nie tylko na jeden. Możesz sprawdzić jego ważny okres w menu Audi Connect, prawy przycisk funkcyjny i wybrać Licencje. Więc to nie powinno się zatrzymać, jeśli zatrzymasz pakiet połączeniowy infotainment.
Ok, teraz jest jasne, dzięki. Jestem z MHI2_ER_AUG22_K3346

@congo Cała ta taktyka ponownego udostępniania GEMMI wydaje się krążyć w różnych iteracjach tutaj i gdzie indziej za mniej więcej ten sam koszt. Patrząc na twoje wypowiedzi w tym wątku, wiążesz swoje zmiany z MMI za pośrednictwem BTMAC/VIN, aby zidentyfikować użytkowników w swoim systemie, który łączy się z oryginalnym interfejsem API GE za pośrednictwem zaplecza Audi w jakiś sposób za pośrednictwem serwera proxy za pośrednictwem ważnej "licencji", tj. działającego VIN MY 2018+, aby uruchomić przepływ aktualizacji.

Kiedy GE wyłączyło swoje API 12/2015, wydaje się, że VAG przeniósł kopię na własny serwer i dostarczył dane na własnym sprzęcie z replikacją z GE w celu obsługi nieistniejącego interfejsu API skonfigurowanego w starszych jednostkach MMI. Zatem ta metoda albo aktualizuje 10. znak w VIN do czegoś po 2018 roku i śledzi użytkowników po twojej stronie przez BTMAC jako identyfikator, albo metodę proxy / obejście licencji.

Jako wgląd, dostawcy tacy jak TM / ATT / itp. mają urządzenia zwane "Google Cache", które przechowują wyszukiwania w celu szybszej odpowiedzi bez wysyłania zewnętrznego wyszukiwania do GG za każdym razem, zmniejszając w ten sposób potrzebną przepustowość i obniżając opóźnienia do urządzeń UE w procesie. Są one bardzo skuteczne w ograniczaniu zapotrzebowania na przepustowość WAN po pobraniu informacji GG w celu pobrania do samej pamięci podręcznej. Przypuszczam, że coś podobnego ma miejsce w przypadku "produktu" GE, który VAG wyłączył dla starszych modeli i pozostawił na miejscu dla obecnych systemów.

Cała wymówka, że ​​sprzęt w starszych modelach nie obsługuje obrazu nakładki powiązanego z spontanicznym pobieraniem z interfejsu API, jest głupia, ponieważ działa to od co najmniej 5 lat bez problemu, a także szkodzi markom VAG, mówiąc, że nie mogą obsługiwać własnych produktów. To albo gra w oczekiwanie, aż włączą to z powrotem z reakcją, którą wywołali, albo utrata bazy klientów, która była lojalna wobec umiejętności technicznych, których nikt inny nie pokazał w przeszłości. W przeszłości VAG był prekursorem technologii w pojazdach, a teraz innowacje wydają się ustępować.

Discussion starter · #37 · (Edited)
Cześć,
jest trochę mgliście...
Właściwie Google nie wstrzymało usługi w 2015 roku. Mogą wyłączyć niektóre opcje, takie jak streetview, ale mapa satelitarna pozostała.
Grupa VW nigdy nic nie zrobiła, żeby to działało, po prostu miała umowę z Google, która wygasła w 2020 roku, a Google postanowiło iść dalej i wprowadzić zmiany, które były wstrzymane przez lata.
Grupa VW nigdy nie odnowiła umowy, ponieważ 3 sierpnia 2015 roku Here zostało sprzedane konsorcjum niemieckich producentów samochodów Audi, BMW i Mercedes. Trochę później w tym samym roku Here otrzymało zadanie - stworzenia funkcjonalności Sat Map. W 2018 roku A8 był pierwszym, który otrzymał tę nową SatMap. Chociaż logo Google pozostało, ponieważ klienci się do niego przyzwyczaili, nowa Sat Map nie ma nic wspólnego z Google. Ma w tej chwili zdjęcia niższej jakości, wykorzystuje inne źródła i używa zupełnie innego protokołu. Jeśli przyjrzysz się uważnie, zauważysz niewielką różnicę w logo Google nowej Sat Map i starej.

Grupa VW na pewno nic nie zrobi dla modeli starszych niż MY17, te modele są poza standardowym okresem gwarancji. Cały projekt MMI 3G jest zamknięty. Również ze względu na fakt, że nie chcą płacić dwa razy za tę samą usługę, raz Google, raz Here. Tak, płacą Here niezależnie od tego, że są właścicielami firmy. Tak to działa w organizacjach korporacyjnych.

Jeśli chodzi o modele MY18, obejmują one niektóre z nich, pozostawiając bardzo mały odsetek samochodów, które nie są objęte. Nie obchodzą ich osoby, które aktywowały Google bez aktywnej subskrypcji (słynny tweak remote_HMI), więc na papierze odsetek dotkniętych pojazdów jest naprawdę mały.

Grupa VW ignoruje raporty o lukach w oprogramowaniu, które mogą powodować poważne problemy ze sprzętem... więc to tyle z obsługą klienta. Nie obchodzi ich to, więc jest mało prawdopodobne, aby objęli jedyny typ sprzętu, który jeszcze nie jest objęty - jednostki A4/A5/Q5/Q7 nVidia, które były instalowane do 2018 roku. Cała reszta jest objęta, o ile mają aktywną subskrypcję - to teraz konieczność.

Jeśli spojrzymy na nowe modele, VAG wciąż jest liderem w technologiach infotainment i nie tylko. Jedyną inną marką, która wyprzedza swoje czasy, jest Tesla, ale nie jest to zbyt popularne na europejskiej ziemi, więc to utrzymuje VW na 1 miejscu.

Jeśli spojrzymy z innego punktu widzenia, możemy zobaczyć VAG jak Apple, robią innowacje, które później są kopiowane przez innych i ulepszane zgodnie z oczekiwaniami. Jedną rzeczą jest dostać coś, co jest gotowe i po prostu trochę to dopracować, a drugą rzeczą jest przeprowadzenie całego R&D od zera.

Jeśli chodzi o informacje „krążące w różnych iteracjach tutaj i gdzie indziej za mniej więcej tę samą cenę” - to normalne, ponieważ ma tylko jedno źródło :)

remote_HMI tweak
Nie jestem pewien co do tego, ponieważ nie musiałem tego robić, poza włożeniem innej karty SIM do urządzenia i zastosowaniem odpowiedniego APN na ekranie połączenia, aby to zadziałało.

Jeśli chodzi o brak obsługi MMI 3G+, to w porządku, ale uzasadnienie wyłączenia go po prostu nie pasuje do powodu niezgodności sprzętowej. Jasne, jest to trochę przestarzałe w porównaniu z tym, co jest obecnie na rynku, ale wciąż jest bardziej wydajne niż systemy, które obsługiwały misje Apollo w latach 60.

W każdym razie... Wysłałem Ci wczoraj PW w innej sprawie dotyczącej aktywacji UMTS....

Jeśli chodzi o całą kwestię kupowania od własnego przedsiębiorstwa... tak, to samo tutaj, w Stanach, ponieważ niektóre stacje telewizyjne miały ten sam problem z prawami do nadawania / opłatami w sporze z innymi operatorami spoza siebie w ramach parasola korporacyjnego. To, co jednak nie ma większego sensu, to to, że jeśli zainstalujesz nowy FW na MMI i mapy zostaną zaktualizowane (30 GB), dlaczego system po prostu nie może uruchomić nakładki opartej na wstępnie załadowanych obrazach HD zamiast tego wyglądu z lat 90-tych, który się pojawia?

21 - 40 of 272 Posts