Audi A5 Forum & Audi S5 Forum banner

Dodawanie do przekaźników bezpiecznikowych w skrzynkach bezpieczników Audi A5 B8

1 reading
2.8K views 20 replies 3 participants last post by  Boxaaz11  
#1 ·
Cześć wszystkim, chciałem wiedzieć, po której stronie muszę umieścić przewód z tyłu przekaźników bezpieczników, aby przewód otrzymał połączenie dodatnie? Tylko mały przykład: mam zainstalowaną kamerę cofania w moim samochodzie. Na razie użyłem adaptera bezpiecznika, aby uzyskać zasilanie, ale chcę wyglądać jak OEM i nie mieć adaptera bezpiecznika na górze skrzynki bezpieczników.

Zauważyłem, że wszystkie inne bezpieczniki mają z tyłu dwa przewody, które zamykają obwód. Czy można mieć tylko jeden przewód i bezpiecznik na górze, aby uzyskać połączenie dodatnie?

Przepraszam, jeśli jestem niejasny i nie ma to sensu.

Attachments

#2 ·
Cześć. Kiedy spojrzysz na górę, po jednej stronie powinien już być zacisk, a wszystko, co musisz zrobić, to umieścić swój po przeciwnej stronie.
Jest wiele miejsc, których nie możesz użyć, ponieważ Audi nie umieściło w nich zacisku. Usuń fioletową część na górze i łatwo będzie zobaczyć, którego możesz użyć.
Kiedy potrzebowałem jednego z przodu po lewej stronie, było wiele, których nie mogłem użyć z tego powodu.
Przewody do bloków bezpieczników z tyłu są naprawdę krótkie w moim A5 B8, usunięcie bloku w celu włożenia nowego zacisku było koszmarem.

#3 ·
Cześć. Kiedy spojrzysz na górę, po jednej stronie powinien już być zacisk, a wszystko, co musisz zrobić, to umieścić swój po przeciwnej stronie.
Jest wiele miejsc, których nie możesz użyć, ponieważ Audi nie umieściło zacisku we wszystkich z nich. Usuń fioletową część na górze i łatwo będzie zobaczyć, którego możesz użyć.
Kiedy potrzebowałem jednego z przodu po lewej stronie, było wiele, których nie mogłem użyć z tego powodu.
Przewody do bloków bezpieczników z tyłu są naprawdę krótkie w moim A5 B8, usunięcie bloku, aby włożyć nowy zacisk, było koszmarem.
kiedy mówisz, że po jednej stronie powinien być zacisk, czy masz na myśli przewód już po jednej stronie podłączony do bezpiecznika, do którego następnie umieścisz obok przewód i bezpiecznik, który wchodzi w szczelinę, zostanie podłączony do obu przewodów?

Tylko po to, aby dać ci przykład, na zdjęciu, które zamieściłem powyżej, prawa tuleja bezpiecznika ma tylko 3 bezpieczniki w środku, reszta jest pusta, czy nie mogę podłączyć przewodu z bezpiecznikiem do żadnego z pozostałych pustych?

#4 ·
To zdjęcie przedstawia moją skrzynkę bezpieczników po lewej stronie z przodu.
Jeśli przyjrzysz się uważnie czerwonemu panelowi bezpieczników, mogę dodać przewód po prawej stronie i dodać bezpiecznik.
Ale w moim brązowym panelu nie ma jeszcze przewodów prowadzących do niewykorzystanych miejsc. Więc dodanie tutaj jednego przewodu nie pomoże.

#5 ·
To zdjęcie przedstawia moją skrzynkę bezpieczników po lewej stronie z przodu.
Jeśli przyjrzysz się uważnie czerwonemu panelowi bezpieczników, mogę dodać przewód po prawej stronie i dodać bezpiecznik.
Ale w moim brązowym panelu nie ma przewodów prowadzących do niewykorzystanych miejsc. Więc dodanie tutaj jednego przewodu nie pomoże.
View attachment 189854
Ok, rozumiem, więc dla mnie jedynym sposobem jest wpięcie się, ponieważ nie ma innych przewodów prowadzących do pustych gniazd w pozostałej części tulei bezpiecznika. Szkoda, chciałem spróbować zrobić to tak czysto, jak to możliwe, ale w porządku, myślę. Miałem pomysł, czy jeśli rozdzielę przewód na dwa i umieszczę go po obu stronach pustych gniazd, a na górze użyję bezpiecznika, czy to utworzy obwód i da mi zasilanie do tego przewodu?

#7 ·
Nie. Jeśli dobrze cię rozumiem, to nie pomoże. Więc żaden pusty slot nie ma już przewodu po jednej stronie?
Idę teraz do samochodu i zrobię zdjęcie i dobrze się przyjrzę, może nie patrzę wystarczająco uważnie, ale o ile pamiętam, kiedy sprawdzałem, były tylko 4 bezpieczniki, które mają piny po obu stronach, a puste gniazda były wszystkie puste, nic po żadnej stronie

#9 ·
Nigdy nie dodawałem zasilania do bezpiecznika. Nie wiem, jak to jest dostać nową linię z akumulatora lub coś w tym stylu. Ale jeśli naprawdę nie chcesz wpiąć się w już istniejący bezpiecznik, możesz użyć bezpiecznika z przodu. Mój samochód jest z kierownicą po lewej stronie. To było trochę pracy, żeby położyć kable dla mnie. Ale mam dużo przewodów do położenia od przodu do tyłu, a także od tyłu do przodu.
Retrofituję radio DAB, roletę, tylną kamerę, homelink, a ponieważ już wszystko usunąłem, układam kable do elektrycznego spoilera RS5.
Masz tylko jeden kabel, więc powinno być trochę łatwiej po prostu wsunąć go pod wykończenie zamiast wszystko usuwać.

#10 ·
fajnie, właśnie zrobiłem modernizację kamery cofania high-line, wszystko działa dobrze na mmi 3g+. Właśnie użyłem adaptera bezpiecznikowego, ale 10 minut temu zobaczyłem ten film, jak sprawić, by wyglądał bardziej jak OEM. Zamieszczę film z YouTube, nie pokazuje, jak to zrobić, ale w pewien sposób to wyjaśnia. I tak, myślę, że pójście do przedniej skrzynki bezpieczników będzie trochę pracy, której nie chce mi się robić, na zewnątrz jest za zimno, może latem, jeśli mi się będzie chciało, spróbuję lol. Następny w kolejce jest system rozrywki na tylnych siedzeniach, właśnie próbuję zdobyć wszystkie potrzebne części, a potem spróbuję to zainstalować.

#12 ·
Samo to, że po jednej stronie nie ma zacisku, nie oznacza, że nie można go użyć, można, ale trzeba samemu zrobić zacisk zasilania zamiast polegać na istniejących.
Będziesz potrzebować 2 zacisków zaciskanych zamiast jednego.
Z jednym wpięciem w wspólny przewód w skrzynce bezpieczników, to będzie zasilanie, zwykle dość gruby - najpierw odłącz akumulator, aby nic nie zewrzeć do podwozia.
A drugi zacisk byłby podłączony do tego, co musisz zasilić przez bezpiecznik.

Lub użyj uchwytu bezpiecznika typu piggyback, nie wygląda jak OEM, ale jest najprostszym rozwiązaniem.

#13 ·
Samo to, że po jednej stronie nie ma zacisku, nie oznacza, że nie można go użyć, można, ale trzeba samemu zrobić zacisk zasilania zamiast polegać na gotowych.
Potrzebne będą 2 zaciski zaciskane, zamiast jednego.
Z jednym wpięciem w wspólny przewód w skrzynce bezpieczników, to będzie zasilanie, zwykle dość gruby - najpierw odłącz akumulator, aby nic nie zewrzeć do podwozia
a drugi zacisk byłby podłączony do wszystkiego, co trzeba zasilić przez bezpiecznik.

lub użyj uchwytu bezpiecznika typu piggyback, nie wygląda jak OEM, ale jest najprostszym rozwiązaniem.

View attachment 189886
Dzięki za odpowiedź. To, co zasadniczo chciałem zrobić, to we wszystkich pustych gniazdach, które nie mają zacisku w skrzynce bezpieczników, włożyć przewody, aby były gotowe do użycia do wszystkiego, czego potrzebuję, na przykład moja tylna kamera używa gniazda 6 skrzynki bezpieczników E, ale gniazdo 6 w mojej skrzynce bezpieczników jest całkowicie puste, więc chciałem zrobić trochę okablowania i wypełnić puste gniazda po lewej stronie, ponieważ prawa strona jest dla przewodu komponentu. Muszę wiedzieć, gdzie Audi podłącza puste gniazda, które są gotowe do użycia, wkładając piny po prawej stronie od komponentów.

Przepraszam, to brzmi naprawdę myląco, mam nadzieję, że się rozumiem. ps użyłem uchwytu bezpiecznika typu piggy back, który wygląda okropnie haha, ale na razie będzie musiał wystarczyć.

#14 ·
Jeśli chcesz wstępnie wypełnić blok, znajdź zasilanie, podłącz się do niego i włóż zacisk do bloku. Niektóre zasilacze są włączone cały czas, niektóre włączają się po włączeniu zapłonu, więc dokonaj wyboru w zależności od potrzeb. Widziałem gdzieś film z gościem, który zmieniał skrzynkę bezpieczników tak, że jego gniazdo 12 V w bagażniku dostarczało zasilanie na przykład bez włączania zapłonu.

#15 ·
Ok, to ma sens, więc wszystko, co muszę zrobić, to znaleźć te przewody, które są pod napięciem po włączeniu zapłonu i wpiąć się w nie dla tylnej kamery, aby móc zachować ją w jak najbardziej oryginalnej formie, a następnie użyć pozostałych pustych gniazd zgodnie ze schematem Audi, który pin jest do jakiego komponentu. Będę musiał trochę pogrzebać, zamówiłem kilka testerów do elektryki i okablowania, więc prześledzę te przewody i zobaczę, dokąd prowadzą, a następnie spróbuję wpiąć się gdzieś i poprowadzić przewody do zacisków.

#16 ·
Chodzi mi o to, że całe bloki bezpieczników są albo stale pod napięciem, albo pod napięciem po włączeniu zapłonu, więc można wpiąć się w przewód po wspólnej stronie bloku bezpieczników i po prostu dodać do niego zacisk.
Zobacz poniższy przykład, który pokazuje wspólne zasilanie i pustą przestrzeń na bezpiecznik u góry, którą można dodać.

Jednak nie wszystkie są takie, więc po prostu sprawdź skrzynkę bezpieczników, czy jest tak okablowana.

#17 ·
Ohhhh ok, rozumiem, więc jeśli przetestuję przewód w samym gnieździe, czy jest pod napięciem po zapłonie, czy cały czas, to wpinam się w niego i podłączam do wspólnej pustej strony, wtedy pin mojego komponentu wejdzie po prawej stronie, a bezpiecznik na górze, bum, gotowe 😎 Siedzę cały dzień i tylko o tym myślę, to mnie dręczyło. Dzięki za pomoc, kolego. PS: Zgodnie z obrazkiem, który zamieściłem, jeśli przewód, który wpiąłem po stronie wspólnej, jest pod napięciem po zapłonie, czy to w porządku, czy nie przeciąży przewodu?

Attachments

#20 ·
Jeśli przewód, do którego się podłączasz, ma 10 lub 30, ale potrzebujesz 5, to w porządku, o ile linia, do której się podłączasz, może zasilić to, co ma zasilać pierwotnie + to, co chcesz zasilić + margines bezpieczeństwa, wszystko jest w porządku. Wyobrażam sobie, że przekroczenie linii byłoby trudne, pobór prądu przez tylną kamerę będzie prawdopodobnie w zakresie miliamperów, więc w zasadzie nic w ogólnym rozrachunku.