Audi A5 Forum & Audi S5 Forum banner

Oświetlenie wnętrza A5 nie działa po otwarciu drzwi.

9.6K views 13 replies 4 participants last post by  Wael113  
#1 ·
Cześć, byłbym wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu problemu, który od dawna występuje w samochodzie mojego partnera. Oświetlenie wewnętrzne nie włącza się po otwarciu drzwi, zatrzymaniu samochodu lub odblokowaniu. Działa ono po włączeniu przełącznika na podsufitce w pozycji „włączone”, ale nie działa w pozycji „drzwi” w środku 3-pozycyjnego przełącznika kołyskowego.

Ponieważ to nie żarówki, pomyślałem, że to przełącznik, więc sam mam b8 a4 i zamieniłem panel oświetlenia podsufitki, ale to nie pomogło.

Następnie pomyślałem, że może to być wyzwalacz otwarcia drzwi, ale to pokazuje się na wyświetlaczu dla obydwu drzwi, a następnie myśląc o tym z mojego pojazdu, działa on po odblokowaniu, a także po zatrzymaniu i wyjęciu kluczyka.

Próbowałem użyć kabla vcds, bez widocznych błędów, ale nie jestem pewien, czy mogę wykonać jakieś dalsze testy.

Nie pamiętam, czy kiedykolwiek działały, samochód miał wyjęty moduł główny mmi przez wiele miesięcy, ponieważ nie powiódł się podczas aktualizacji i długo trwało, zanim został wysłany do naprawy, więc pomyślałem, że to z tym związane, ale tak naprawdę nie pamiętam, czy działały wcześniej? Teraz mmi wróciło i działa, a światła nie działają w pełni, wątpię w to! Jedyną rzeczą, którą dodałem, jest oświetlenie ambientowe, nie jestem pewien, czy to by na to wpłynęło?

Sądzę, że światła podsufitki nie otrzymują sygnału z przewodu wyzwalającego, nie jestem pewien, czy to canbus, czy nie? Ewentualnie z j519, jeśli to kontroluje? Nie mam żadnych schematów okablowania, więc każdy, kto ma jakąkolwiek wiedzę lub linki do nich, byłby bardzo wdzięczny, a wszelkie wyjaśnienia również byłyby wspaniałe. Sprawdziłem dwukrotnie każdy bezpiecznik, jaki mogłem znaleźć, ale myślałem, że powinno być w porządku, ponieważ światło działa w pozycji włączonej, jeśli nie jest na innym obwodzie z bezpiecznikiem? Jeśli ktoś inny miał podobne problemy, byłbym wdzięczny za wszelkie pomysły, ponieważ próbowałem tak dużo, jak mogłem, z własnymi pomysłami, ale teraz utknąłem! Z góry dziękuję.

#2 · (Edited)
BCM/CECM J519 obsługuje bezpośrednio oświetlenie wnętrza:
Image

Terminal J519 T17l/9 zasila oświetlenie w pozycji "drzwi", podczas gdy T17l/17 zasila wszystkie światła wewnętrzne (lusterka kosmetyczne, schowek, podsufitka itp.). Powiedziałeś powyżej, że zamieniłeś panele podsufitki – czy ten działał w Twoim B8 A4? Myślę, że sprawdziłbym zasilanie z J519 na zaciskach T8b/4 i T8b/7 (stałe na pinie 4, przełączane na pinie 7). --g

#3 ·
BCM/CECM J519 obsługuje bezpośrednio oświetlenie wnętrza:
View attachment 182359

Terminal J519 T17l/9 wydaje się zasilać oświetlenie w pozycji "drzwi", podczas gdy T17l/17 zasila wszystkie światła wewnętrzne (lusterka kosmetyczne, schowek, oświetlenie sufitowe itp.). Powiedziałeś powyżej, że zamieniłeś panele sufitowe - czy ten działał w twoim B8 A4? Myślę, że sprawdziłbym zasilanie z J519 na zaciskach T8b/3 i T8b/7 (stałe na pinie 3, przełączane na pinie 7). --g
Cześć, bardzo dziękuję za poświęcenie czasu na sprawdzenie tego. I skontaktowanie się ze mną. Próbowałem to rozszyfrować najlepiej jak potrafię!
Tak, oba panele działały idealnie w a4, żaden w a5. Sprawdzę niebieski przewód J519 terminal T17l/9. Sprawdzę również T8b/3 i T8b/7 (pin 3 i pin 7, teraz widzę, jak to jest rozszyfrowane, dzięki!) pod kątem zasilania w trybie przełączanym i stałym, w j519 jest 5 wtyczek, czy możesz mi wskazać kierunek, jeśli wiesz, który z nich to t8b, zanim spróbuję przetestować piny 3 i 7 we wszystkich?! Jeszcze raz dziękuję

#4 · (Edited)
OK, więc panel A5 jest potwierdzony jako dobry/działający.

Zacząłbym od płaskiego 8-stykowego złącza T8b w dachu:
1: otwarty
2: otwarty
3: Zielony/Niebieski (oświetlenie kontrolne)
4: Czerwony/Żółty (do J519 T17l/17) stałe 12V
5: Brązowy (do masy)
6: Biały/Niebieski (do lusterka)
7: Niebieski (do J519 T17l/9) przełączane 12V
8: otwarty

Mniejsze płaskie 4-stykowe złącze idzie do tylnej lampy sufitowej. Oba złącza po lewej stronie, przodem do przodu.

Złącze J519 T17l to A1 na schemacie:
Image

Powodzenia --g

#5 · (Edited)
Przede wszystkim jeszcze raz dziękuję DrGer za poświęcony czas i wysiłek w wyjaśnianiu i przesyłaniu schematów.

Postanowiłem zostać do późna i spróbować, na zewnątrz w mroźną noc! Przetestowałem t8b, stałe napięcie na pinie 4 było w porządku (ręczne włączanie i wyłączanie), zasilanie na pinie 7 nie wykazywało nic. Mój t8b był nieco inny z szaro-niebieskim na pinie 3 i bez pinu 6 do odbicia.
Image

Zdezorientowany, postanowiłem wyjąć j519, do którego nie jest najłatwiej się dostać, ale chciałem sprawdzić piny, ponieważ wcześniej zamontowałem oświetlenie przestrzeni na nogi, ale wszystkie były poprawne. Następnie postanowiłem wyjąć j519 i rozebrać go, aby sprawdzić, czy w środku nie ma żadnych uszkodzeń lub spalonych elementów elektronicznych. Jedyne, co zauważyłem, to pewne matowienie, głównie na większych pinach 17-pinowych złączy. Delikatnie wyczyściłem je drucianą szczotką na dremelu. Po ponownym zamontowaniu przetestowałem pin 7, ale nie mogłem uzyskać odczytu, więc postanowiłem podłączyć panel oświetlenia z powrotem. Prześledziłem również pin 3 t8b z powrotem do a5 lub a7 w j519. Teraz testował jako 0,1 V z otwartymi drzwiami i spadał do 0 po zamknięciu na kilka sekund. Podłączyłem złącze t8b z powrotem i światła działały w ustawieniu otwartych drzwi.
Image
Image

Odkąd mój partner kupił samochód ponad 3 lata temu, występowała dziwna usterka elektryczna, w której akumulator szybko się rozładowywał po wyłączeniu samochodu, ale nie zablokowaniu, pompa paliwa wciąż się włączała, jakby ciągle budziła się co 20-30 sekund. Po zablokowaniu wszystko przechodziło w stan uśpienia i utrzymywało naładowanie. Spędziłem godziny na próbach wykonania testów prądu upływu, miałem trudności ze znalezieniem warsztatu, który poradziłby sobie z dziwną usterką elektryczną i byłem bezradny, jak to rozwiązać bez odpowiednich błędów w vagcom i nikt nie miał żadnych pomysłów we wcześniejszym poście. Z tego powodu musiałem uruchamiać dużą ładowarkę w samochodzie za każdym razem, gdy przy nim pracowałem, aby przeciwdziałać rozładowaniu. Zauważyłem, że wentylator ładowarki zatrzymał się chwilę po wyjęciu j519, co oznaczało, że przeszedł do drugiego etapu ładowania, ponieważ nie walczył z rozładowaniem. Po ponownym włożeniu j519 samochód przestał często uruchamiać pompę paliwa! Nie potrafię powiedzieć, jak bardzo się z tego cieszę po tak długim czasie! Myślę, że słabe połączenie w światłach lub innym złączu w j519 spowodowało, że samochód ciągle się budził i to rozładowywało akumulator.

Teraz ma działające oświetlenie wewnętrzne po odblokowaniu samochodu i (trzymam kciuki) koniec z losowym rozładowywaniem przy wyłączonym silniku! Zachwycony, dzięki DrGer i mam nadzieję, że ktoś inny czytający to może odnieść sukces w rozwiązywaniu dokuczliwych usterek elektrycznych poprzez czyszczenie (lekko) zaśniedziałych pinów j519.

#6 ·
Hej, dzięki za doskonałą opinię i pokażmy kilka zdjęć obu samochodów!

#9 ·
Tak, zadowoliłbym się tutaj seryjnym B8.5 A4q Avant TDI 6MT... --g
Tak, oba są B8 z konwersjami B8.5, kupiłem oba samochody już zmodyfikowane, zamierzałem usunąć folię z mojego, ale spodobała mi się. Nie polubiłem jednak zawieszenia pneumatycznego. Myślę, że moim następnym zakupem będzie po prostu seria.

#10 ·
Cześć

Mam Audi A5 Sportback z 2013 roku z reflektorami halogenowymi.

Kupiłem reflektory ksenonowe z obydwoma balastami.

Kupiłem adaptery Kufatec.

Oprogramowanie do programowania.

Zmieniłem BCM na ten:

BCM 8k0907063D

Wszystko działa w moim garażu z wyjątkiem:

Diody LED

Potrzebuję Twojej pomocy.

Dziękuję z góry.

Attachments

#11 ·
Cześć

Mam Audi A5 sportback z 2013 roku z halogenowymi reflektorami

Kupiłem reflektory ksenonowe z obydwoma balastami

Kupiłem adaptery kufatec

Oprogramowanie do programowania

Zmieniłem BCM na ten

BCM 8k0907063D

Wszystko działa w moim garażu z wyjątkiem:

Diody LED

Potrzebuję Twojej pomocy.

Dziękuję z góry.
To różni się od tego, co zrobiłem, oba były zamiennikami ksenonów B8 na B8.5 - ksenonów po liftingu. To był koszmar, żeby czujnik wysokości B8 działał z lampami po liftingu, ponieważ poziomowanie B8.5 zostało zmienione na inny moduł i używało dwóch czujników wysokości zamiast jednego. Powinieneś sprawdzić swój samochód, aby zobaczyć, czy masz czujniki wysokości, jeśli chcesz, aby reflektory działały prawidłowo, nie jestem pewien, czy umieściliby je w samochodach z halogenowymi reflektorami, jeśli nie, to doda to trochę więcej złożoności i kosztów.

Tylne światła są łatwe do ulepszenia, przednie są dość łatwe do włożenia reflektorów, ale sprawienie, by działały, jest trudną częścią, plus koszty, których ludzie nie zdawali sobie sprawy z kodowania i czujników wysokości itp. Jeśli nie czujesz się w 100% komfortowo wokół kodowania vcds, nie próbowałbym, możesz coś zepsuć, przeczytać wiele błędnych informacji online dla swojego konkretnego modelu, ponieważ coupe vs avant vs uk vs usa vs b8 vs b8.5 są różne. Będziesz musiał również przenieść wszystkie istniejące kodowanie do nowego bcm. Szczerze mówiąc, po prostu zapłaciłbym specjaliście za zakodowanie go, jeśli masz takiego w pobliżu, ponieważ czas i wysiłek zwykle się nie opłacają! Mój najbliższy jest 75 mil stąd! Pierwszym przystankiem, który bym spróbował, gdybym był tobą, jest pobranie instrukcji kufatec ze strony internetowej, ponieważ masz tam wiązki przewodów, zobacz, jak sobie z tym radzisz, pokazuje tylko krótszą wersję instrukcji dla klientów nie dokonujących zakupu. Zobacz, jakie wsparcie mogą ci zapewnić, ponieważ kupiłeś ich wiązkę, a jeśli wygląda to na zbyt wiele, zabierz ją do specjalisty vcds i oszczędź sobie wielu kłopotów!

#12 ·
Dziękuję za pomoc. Próbowałem już wszystkich kroków z moim mechanikiem. i pin 4 pin 9 na nowym BCM. I wszystko działa z wyjątkiem diody LED (światła do jazdy dziennej). W moim audi z dekodowaniem vagcom vcds jest to odrzucenie. Czy potrzebuję naszego BCM kompatybilnego z moim modelem? I co to jest?

Attachments

#13 ·
Dzięki za pomoc. Próbowałem już wszystkich kroków z moim mechanikiem. i
pin 4
pin 9 na nowym BCM. i wszystko działa z wyjątkiem led (światła do jazdy dziennej). w moim audi z vagcom vcds jest to odrzucenie. czy potrzebuję naszego BCM kompatybilnego z moim modelem? i co to jest?
Przepraszam, nie mam pojęcia, najlepiej skontaktować się z mechanikiem, który to zrobił, lub z ekspertem vcds. Jasne, że chłopaki z Ross Tech mogą pomóc, jeśli masz oryginalny kabel.