"Headlight range detector defective!" - Audi A5 Forum & Audi S5 Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 3 Old 22nd March 2013, 04:24 PM Thread Starter
Senior Member
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 266
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
 
"Headlight range detector defective!"

Anyone got any insight into this error?

Seems to be alot of mixed opinion on it.

It's annoying have an error or any kind. Might get it looked at under my cars warranty...
Colin297 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 3 Old 22nd March 2013, 11:22 PM
Senior Member
 
JonnieB's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: UK
Posts: 2,998
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
 
Colin, yes I know all about that one.

Do you have vcds?

If so run a scan and clear any fault codes and see if the fault codes reappear in the module that is showing the fault, usually the range module (55 Xenon in vcds for older cars).

The scan will then tell you what part is defective, it may be that you have just hit a pot hole and it needs resetting or one of your sensors (you will have one or two in the rear passengers and front passengers wheel arch attached to the wishbone.

First thing to do is run the scan though.

Take a look at my thread on this

Retrofit Self Levelling - Guidance needed!

Range Module Part number required 2010 on

JB

Audi A5 TFSI
Mods: Rieger RS Bumper (cw headlight washers) - OEM RS Grille - Stone Deflectors - Rotor Alloys - Xenons - Self levelling - Chrome Mirror Covers - LED interior Lights - K&N Filter - Fiscon Bluetooth - Tinted Windows - RS diffuser - custom exhaust, black chrome tips - LED Plate Lights - Carbon Fibre Trim - Chrome Audi Ashtray - XCARLINK - DVB-TV tuner - Sline seats - Rear & Front camera - RS boot.

Last edited by JonnieB; 22nd March 2013 at 11:24 PM.
JonnieB is offline  
post #3 of 3 Old 23rd March 2013, 01:03 PM
Senior Member
 
darrenswift's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Lincoln, UK
Posts: 213
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
 
I had this error whilst fiddling about with the range adjustment on VCDS. I must admit that I did panic a bit, but eventually worked out that because I'd accessed the values field and not saved my measurements, the control unit had had assessed it was broken. Saving the values in VCDS rectified the problem which hasn't arisen again since.
Good luck getting it fixed.

3.0 TDI Sport, 6MT, black, cream leather/alcantara electric seats (with key memory mod), Audi parking system plus, hill hold assist, folding photo-chromatic mirrors, S5 mirror housings, 2013 DVD nav MMI Hi 2G, 5570 firmware, B&O, 6CD, AMI, iPhone cradle, cruise, 19" Ys, 15mm hub-centric spacers all round, Audi Drive Select Individual, lap timer, VCDS and a massive grin
darrenswift is offline  
Reply

Quick Reply

User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome